Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегия Кливец.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
649.73 Кб
Скачать

26. Місія підприємства, її особливості для різних видів діяльності.

Місія підприємства (організації) – сукупність найзагальніших настанов і цільових установок, які характеризують мету існування (призначення) підприємства і принципи його діяльності.

Добре сформульована місія містить опис орієнтирів, сфери діяльності, можливостей і способів її здійснення, філософії, а також бажаного іміджу підприємства. Без цього неможливе стратегічне планування і управління ним. Призначення підприємства визначає дії, які воно планує, і те, яким прагне бути. Якщо філософія підприємства змінюється рідко, то призначення може модифікуватися залежно від глибини змін усередині й у середовищі його функціонування.

У широкому розумінні місія є констатацією філософії, призначення, сенсу існування підприємства. Філософія підприємства визначає цінності, принципи, ідеологеми, відповідно до яких воно має намір здійснювати свою діяльність.

У вузькому розумінні місія розкриває сенс існування підприємства, в якому виявляється його відмінність від інших.

Правильно сформульована місія, втілюючи в собі загальний філософський зміст, обов’язково виражає певні принципи, критерії, що робить її унікальною в ринковому середовищі. На формулювання місії впливають так звані стейкхолдери - такі суб’єкти відносин, що мають певні інтереси до підприємства. До них відносять:

- власників, які створюють підприємство, започатковують діяльність і розвивають її для того, щоб за рахунок присвоєння результатів діяльності вирішувати свої життєві проблеми;

- співробітників, які своєю працею безпосередньо забезпечують діяльність підприємства, створення й реалізацію продукту, одержують за свою працю відповідну плату і задовольняють за рахунок цього свої життєві потреби;

- покупців продукту підприємства, що віддають йому свої ресурси (найчастіше - гроші) в обмін на продукт, задовольняючи завдяки його використанню свої потреби;

- ділових партнерів підприємства, які перебувають із ним у формальних і неформальних ділових відносинах, надають йому комерційні і некомерційні послуги, отримуючи за них відповідну плату чи потрібні їм послуги;

- місцеву громадськість, у взаємодії з якою підприємство бере участь у формуванні соціального й економічного середовища;

- суспільство в особі передусім державних інститутів, яке взаємодіє з підприємством в політичній, правовій, економічній та інших сферах, отримує від нього частину створюваного ним багатства для забезпечення суспільного благополуччя й розвитку, плодами якого разом з іншими членами суспільства користується й підприємство.

Місія підприємства (організації) повинна виражати інтереси всіх зацікавлених в його успішній діяльності суб’єктів. Ступінь вияву в місії їх інтересів залежить від масштабів підприємства, сфери його діяльності, місця розташування. Найвідчутніше впливають на місію інтереси власників, співробітників і покупців. Тому у формулюванні її, як правило, поєднуються їх інтереси. Не менш важливо, щоб вона максимально узгоджувалася з інтересами всього суспільства.

На формулювання місії, за твердженням сучасного амер. маркетолога Філіппа Котлера, впливають і такі чинники:

історія фірми, протягом якої вироблялася її філософія, формувалися профіль і стиль діяльності, місце на ринку тощо;

стиль поведінки, спосіб дій власників й управлінського персоналу;

стан середовища, у якому існує підприємство;

ресурси, які воно може використати для досягнення своїх цілей;

характерні ознаки підприємства.

Завдяки своїм особливостям місія сприяє єднанню менеджменту, персоналу організації, створенню корпоративного духу, оскільки для працівників стають відомими і зрозумілими загальна мета, призначення існування підприємства, що орієнтує їх зусилля у певному напрямі. Це полегшує для них процес адаптації у колективі, усвідомлення своєї значущості у спільній праці, вселяє на персональному рівні відповідальність за загальний результат.

Прикладами сформульованих на різних підприємствах місій можуть бути наступні:

Otis Elevator – наша місія – забезпечити будь-якого споживача засобами переміщення людей і предметів нагору, вниз і вбік на короткі відстані, з більшою надійністю, ніж будь-яке аналогічне підприємство.

Avis-Rent-a-Car – наш бізнес – це оренда автомобілів. Наша місія – повне задоволення споживачів.

McCormick & Company – гоовна місія нашої компанії – це поширення по всьому світі нашої лідируючої позиції в галузі ринків спецій, приправ і смакових добавок.

Samsung – ми пропонуємо технології, які дозволяють зробити світ більш зеленим і чистим, а Ваше життя більш якісним. Це наша філософія, якої ми притримуємось вже 30 років.

Отже, формулювання місії є досить складним завданням, оскільки має на меті чітко окреслити призначення підприємства (організації), способи існування його у системі суспільних відносин.