Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом_ред1.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
10.14 Mб
Скачать

2.6.1 Підготовка, транспортування, розважування та подача у гумозмішувач каучуків

Каучуки є основною сировиною, яка застосовується при виготовленні гумових сумішей (використовується понад десять груп натуральних і синтетичних каучуків). За якісними показниками окремі групи каучуків підрозділяються на типи, а типи, у свою чергу на марки. У зв’язку з особливими фізико-механічними властивостями більшість каучуків перед споживанням піддається спеціальній підготовці для надання їм якостей та форм, що задовольняють як технологічним вимогам, так і вимогам автоматизації процесів виробництва [13].

На деяких шинних заводах транспортування каучуків у брикетах передбачається системою стрічкових конвеєрів з дозуванням біля гумозмішувачів та автоматичним завантаженням наважок. Для кожного типу каучуку мається свій приймальний конвеєр, з якого брикети надходять на систему розподільних транспортерів, розташованих паралельно лінії розміщення гумозмішувачів. Кожен змішувач укомплектований стрічковим конвеєром та системою транспортерів (відпускний, зважувальний, збірний). По команді від ЕОМ з розподільного конвеєра відбирається кілька брикетів необхідних каучуків, і після контролю маси наважки здійснюється її завантаження.

Більш точне дозування можливе при багаторазовому розподілі брикету каучуку на частки, з яких набирається необхідна наважка, але така система недостатньо автоматизована і ненадійна.

Оригінально вирішена проблема транспортування і дозування каучуку фірмою «Фата», у якій дозування каучуку здійснюється на ділянці централізованого розважування, де встановлено кілька автоматизованих ліній для дозування каучуку типу ДАС-300, кожна з яких закріплена за визначеним типом каучуку. У машині мається пристрій для грубого різання брикету каучуку на три частини і пристрій для тонкого нарізання, який дозволяє відрізати від брикету смуги товщиною до 1-2 мм.

Цикл автоматичного дозування на установці ДАС-300 складається з наступних стадій: перекладка брикетів каучуку з контейнера на стрічковий транспортер дозувальної машини за допомогою маніпулятора з пневмоприсосками, звільнення брикету від паперу (якщо вони покладені в паперові мішки) за допомогою механічного пристрою, груба та тонка нарізка брикетів і подача їх у бункер для доведення сумарної маси наважки каучуку до значення, заданого рецептурою.

Контейнери завантажуються каучуками на складі, звідкіля по підвісній монорельсовій напівавтоматичній транспортній системі надходять на другий поверх підготовчого цеху до кожного гумозмішувача по виклику оператора.

На основі схеми, яка забезпечує проведення розглянутого циклу підготовки і дозування каучуків, створені установки ДАС-300 чотирьох модифікацій (ДАС-300/1 - ДАС-300/4), призначені для дозування і комплектації наважок відповідно з одного, двох, трьох та чотирьох типів каучуків по заданих рецептах.

Схема установки ДАС-300/4 показані на рис.

Рис 2.6 Схема автоматичної установки ДАС-300/4 для дозування чотирьох типів каучуків:

1- конвеєр для подачі дозованих каучуків; 2- різальний пристрій із двома комбінованими лезами; 3 - пристрій для затиску кіпи каучуку; 4- терези; 5-конвеєри для добору доз каучуку, 6- живильні конвеєри; 7- конвеєри для подачі кіп каучуків на установку; 8- вихід комплексної наважки каучуків

В підготовчому цеху, що проектується, передбачена децентралізована розважка канчуків, які піддаються до напівавтоматичних вагів.

При схемі з централізованим розважуванням каучуків усі ручні операції переносяться на склад, що дозволяє цілком автоматизувати процеси змішування [13].

В підготовчому цеху, що проектується, передбачена децентралізовано розважка капчиків, які подаються до напівавтоматичних вагів з електротранспортах у піддонах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]