Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раздел 1.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
158.62 Кб
Скачать
    1. Статево рольові особливості прояву феномену «соціальних установок»

Історично склалося так, що суспільство і культура жорстко регламентує соціальні статуси чоловіків і жінок. Тендерна дихотомія, ієрархія підлог пронизують всі сфери людської життєдіяльності. Таке протиставлення підлоги визначає сформований набір правил і норм, що передбачають місце і значимість людини в суспільстві і взаємини статей. Регидные статево-рольові установки і очікування супроводжують весь процес соціалізації особистості протягом усього її життя. Вплив полоролевых стереотипів на розвиток творчих здібностей юнаків і дівчат у процесі їх формування також надзвичайно велике, оскільки розвиток здібностей особистості залежить і від очікування оточуючих, їх оцінки, які і визначають статево-рольові установки особистості. На всіх етапах соціалізації особистості ці фактори різні для чоловіків і жінок, і таким чином дають не рівні умови для розвитку і реалізації їх особистісного та творчого потенціалу

      1. Сутність поняття статево рольові установки

Виходячи з положень, що розвиваються поруч радянських психологів треба визнати, що знання статевих ролей представлено у двох формах: декларовані, культивовані ззовні соціальні значення, і реальні, интериоризованные до рівня установки в динаміці власного життєвого досвіду. Раніше було показано, що поняття реального (установчого) знання має на увазі неусвідомлювані або неповністю усвідомлювані аспекти особистісних смислів як диспозиції соціальної поведінки особистості; в ньому інтегровані суто «зовнішні» (соціальні) та внутрішні (індивідуальні) детермінанти поведінки, що розгортається одночасно і як реалізація соціальних приписів, і як реалізація індивідуальних мотивів. Встановлено, що ці дві форми знання статевих ролей не збігаються: реальне знання оперує поняттями маскулінності і фемининности як адитивними, а декларативне - альтернативно протиставляє їх [15]. Той факт, що «психологічним об'єктом виховання є смислова сфера особистості, система особистісних смислів та реалізують їх в діяльності смислових установок» [16, с. 137], і, отже, підготовка до сімейного життя реально спирається не тільки на знання, але й на значення, «когнітивні одиниці» і має на меті засвоєння і привласнення знань, вироблення оптимальних поведінкових установок, спонукає до дослідження взаємозв'язку сімейних і полоролевых орієнтації підлітків на рівні інсталяційного знання.

Взагалі, уявлення про статевих ролях формується двома шляхами: через товариство (статево-рольові стереотипи) і на підставі власного життєвого досвіду.