Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / П.з. № 1-6 / Керівництво з систем управління СУОП.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
161.79 Кб
Скачать

2.2. Національне Керівництво

2.2.1. Національне Керівництво з добровільного застосування та систематичного здійснення СУОП повинно бути розроблено на основі підходу, наведеного в розділі 3, з урахуванням національних умов і практики.

2.2.2. Керівництво МОП, національне Керівництво, спеціальні Керівництва повинні бути пов'язані між собою, надаючи достатньої гнучкості для безпосереднього чи адаптованого застосування на рівні організації.

2.3. Спеціальні Керівництва

2.3.1. Спеціальні Керівництва, відображаючи загальну мету Керівництва МОП, повинні включати базисні елементи національного Керівництва і відбивати специфічні умови і потреби організацій чи груп організацій, враховуючи, зокрема:

(а) їх розмір (великий, середній і малий) та інфраструктуру;

(б) типи небезпек і ступінь ризиків.

2.3.2. Зв'язки між національними основами для СУОП та їх основними елементами подано на рис.1.

Рис.1. Елементи національних основ СУОП

3. СУОП В ОРГАНІЗАЦІЇ

Забезпечення ОП, включаючи відповідність вимогам ОП, встановленим національними законами та правилами, входить до зобов'язань та обов'язків роботодавця. Роботодавець повинен продемонструвати свої безумовне керівництво та прихильність діяльності з ОП в організації, а також організувати створення СУОП. Основні елементи СУОП (політика, організація, планування і здійснення, оцінка та дії з удосконалення) подано на рис.2.

Рис.2. Основні елементи СУОП

ПОЛІТИКА

3.1. Політика з ОП

3.1.1. Роботодавець, консультуючись з працівниками та їх представниками, повинен викласти в письмовому вигляді політику з ОП, яка повинна:

(а) відповідати специфіці організації та ТІ розміру, а також характеру діяльності;

(б) бути короткою, чітко викладеною, мати дату та вводитися в дію підписом роботодавця чи за його дорученням, або самої вищої за посадою відповідальної особи в організації;

(в) поширюватися та бути легко доступною для всіх осіб на їх місці роботи;

(г) аналізуватися для постійної придатності;

(д) бути доступною у відповідному порядку зовнішнім зацікавленим сторонам, котрі мають відношення до справи.

3.1.2. Політика з ОП повинна включати, як мінімум, такі ключові принципи та цілі, здійснення яких організація бере на себе:

(а) забезпечення безпеки й охорони здоров'я всіх членів організації шляхом попередження пов'язаних з роботою травм, погіршень здоров'я, хвороб та інцидентів;

(б) дотримання відповідних національних законів і правил з ОП, добровільних програм, колективних угод з ОП й інших вимог, які організація зобов'язалася виконувати;

(в) гарантоване забезпечення того, що з працівниками та їх представниками проводяться консультації, і вони залучаються до активної участі у всіх елементах СУОП;

(г) безперервне удосконалювання функціонування СУОП.

3.1.3. СУОП повинна бути сумісна чи об'єднана з іншими СУОП в організації.

3.2. Участь працівників

3.2.1. Участь працівників є найважливішим елементом СУОП в організації.

3.2.2. Роботодавець повинен залучати працівників та їх представників з ОП до консультацій, інформування та підвищення кваліфікації за всіма аспектами ОП, пов'язаними з їх роботою, включаючи аварійні заходи.

3.2.3. Роботодавець повинен так організовувати заходи для працівників та їх представників з ОП, щоб вони мали час і можливість для активної участі в процесах організації, планування та здійснення, оцінки й дій з удосконалення СУОП.

3.2.4. Роботодавець повинен у належному порядку гарантовано забезпечити створення, формування й ефективне санкціонування комітету з ОП та визнання представників працівників з ОП відповідно до національних законів і практики.