Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция № 4.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Великі тиражі з друком на плівці , пластиці , фользі і гофракартоні - флексографічний друк.

Відмінною особливістю флексографского способу є те, що він спочатку розроблявся для друку на пакувальних матеріалах - на тонких плівках, пластиці, фользі і гофракартоні. Задруковане полотно у флексографских друкованих машинах здебільшого проводиться за схемою «з рулону на рулон».

У друці на гофракартоні для великих тиражів у флексографії немає конкурентів.

Однак сьогодні область застосування флексографського друку розширюється і вже не обмежується тільки упаковкою.

Сучасна флексография - універсальний спосіб друку з широкими можливостями відтворення зображень на різних матеріалах: папері, картоні, гофракартоні, плівці, фользі, пластику. Еластичність форми дозволяє їй не тільки передавати фарбу на матеріал, але й одночасно працювати як декель. Ця властивість друкованих форм дозволяє виключити процес приправки і забезпечує високу тиражестійкість (до декількох мільйонів відбитків).

Результат флексографічного друку, який визначається, в кінцевому рахунку, якістю відбитка, залежить від багатьох складових, починаючи від вибору і підготовки оригіналу і закінчуючи обробкою готової продукції.

Слабкою стороною флексографского способу є недостатня кількість відтворення растрових високолініатурних зображень, дрібних штрихових елементів, шрифтів мілких кеглів через високий розтягування і складності роботи з аніксіловими валами з комірками малих розмірів.

У етикеточному виробництві флексографія може використовуватися в якості основного способу друку, чиї недоліки будуть заповнюватися можливостями інших способів друку, наприклад, офсетного та глибокого.

Однак, застосування фотополімерних форм, використання комп'ютерного кольороподілу і растрування, растрируванних (анілоксових) валиків, вдосконалення друкарських машин і фарб дозволили флексографії, починаючи з сімдесятих років, досить успішно конкурувати з глибоким і офсетним друком. З іншого боку, менша в порівнянні, наприклад, з офсетним друком вартість, простота обслуговування флексографічних друкарських машин, більш низький відсоток макулатури за рахунок спрощення конструкцій фарбового апарату з анілоксовим валиком підвищують економічність способу. Зростає також застосування фарб на водній основі, що особливо важливо з точки зору навколишнього середовища. Зазначені властивості флексографії стимулюють її застосування в тій області, де до цих пір безроздільно панували офсетний, глибокий і високий друк.

Висока якість і великі тиражі - офсетний друк

Офсетний друк дозволяє отримувати високоякісні відбитки з високими лініатурами растра при високих швидкостях друку. Листова і рулонна офсетні технології - добре відпрацьовані стандартизовані технології, що є одним з важливих переваг офсету.

Головний недолік офсетного друку - великі витрати на налагодження і підтримання необхідних технологічних режимів через нестійкість баланса «вода - фарба». Складність технологій призводить до необхідності використання дорогого устаткування.

Офсетний друк може використовуватися в комбінації з іншими способами для якісного відтворення на папері, картоні і деяких полімерних матеріалах растрових високолініатурних зображень з великою кількістю градацій, дрібних штрихових елементів, шрифтів дрібних кеглей. Це дуже актуально у зв'язку з необхідністю розміщення, наприклад, на етикетках великої кількості службової інформації.

Високий друк відрізняється високою якістю відбитків, особливо дрібних штрихів і тонких ліній, і високою швидкістю друку (великі тиражі) при відносній простоті технологічного процесу. Недоліком є істотні витрати часу і матеріалів при підготовці обладнання до друку через складність процесу приправки друкарських форм.

У сполученнях з іншими способами високий друк може використовуватися в тих же цілях, що і офсетний друк, а завдяки простоті технології має перед нею деяку перевагу.

Глибокий друк дозволяє отримувати відбитки високої якості з плавними градаційними переходами на матеріалах з гладкою поверхнею. Якість напівтонових однофарбових і багатофарбових зображень на відбитку глибокого друку недосяжно для інших способів друку. Цей спосіб відрізняється найбільш високою швидкістю друку, однак, значні витрати на формне виробництво роблять його рентабельним тільки при друку великих тиражів.

Успішне використання глибокого друку в поєднанні з іншими способами можливе у разі скорочення втрат, пов'язаних з виробництвом друкарських форм. Електронне лавірування з комп'ютерним управлінням можуть вивести її в лідери.

Елкографія, що з’явилась недавно в якості промислового способу друку, в якому принцип створення півтонів на відбитку, як і в глибокому друці, при різній товщині шару фарб, може стати сигналом, який відродить субтрактивний синтез кольору на відбитку і потіснить панування автотипного синтезу офсету, флексографії і трафаретного друку.

Комбінована друк - об'єднання в одному виробничому процесі декількох технологій друку. Метою цього об'єднання є розширення можливостей друкарського процесу за рахунок використання переваг кожного з застосовуваних способів. Природно, що практична реалізація комбінованого друку пов'язана з вирішенням проблем відпрацювання технологічного процесу, вибору обладнання та реорганізації виробництва.

Комбінований друк ефективний при виготовленні продукції великими тиражами, при підвищеному вимозі до якості відбитка, а також при необхідності створення захисту від підробки товару, що особливо актуально у виробництві етикеток, упаковки і документів суворої звітності.

Етикетка та упаковка - це обличчя товару, і замовники оплачують його високоякісне виконання.

В даний час у виробництві етикеткової та пакувальної продукції, а також друкованої реклами, використовуються традиційні способи друку: офсетний, прямий і непрямий високий, флексографський, глибокий, трафаретний.

До цього списку можна додати цифрові способи друку, лакування, тиснення фольгою і висікання. Тут необхідно дати невеликий коментар і пояснити, що лакування проводять з використанням флексографічної друкованої форми; блінтовое тиснення і тиснення фольгою проводять з використанням друкарської форми високого друку, а форма для висікання - це така ж форма високого друку, де друкують елементи замінені на ножі для різання, перфорації і біговки (виступаючі кромки чи сталеві тонкі пластини).

Цифровий друк сьогодні використовується для малотиражного продукції в умовах дефіциту часу або при необхідності внесення змін до кожного примірника тиражу - так звана персоналізована друк.

При суміщенні з іншими способами цифровий друк може використовуватись для друку на відбитку змінних даних.

Тиснення фольгою, що отримало широке розповсюдження як обробна операція, дозволяє відтворювати графічні елементи з ефектом металевого блиску. Головний недолік - невисока швидкість цього способу. Є обмеження щодо застосування тиснення на різних матеріалах. Висока також вартість фольги і самого штампа - текстова, ілюстративна або змішана друкована форма високого друку: кліше, штамп, набрана текстова форма з окремих літер або лінотипних рядків.

Лакування печаткою продукції - ефективний технологічний процес, поліпшує як її зовнішній вигляд, так і споживчі властивості.

При лакуванні на поверхню друкованого відбитка наноситься шар лакового розчину, який після висушування створює міцну прозору однородного плівку.

Шар лаку надає друкованого зображенню високий глянець або матовість, покращує зорове сприйняття зображення на відбитку, підвищуючи його контрастність і насиченість кольорів.

Для отримання декоративного ефекту зображення використовують лак, при якому лаковий шар може бути по-різному пофарбованим і навіть покриваючим (непрозорим).

Крім того, міцна плівка захищає відбиток від вологи і забруднення, запобігає стиранню фарбового шару, збільшує міцність і довговічність самої продукції.

Особливу роль лакування грає для пакунку, який сам створений і служить для збереження упакованого в неї вироби або продукту.

Блискуча або матова упаковка виділяє упакований товар, що особливо важливо при реалізації.

Висічка змінює форму друкованого видання, привертає увагу незвичайністю оформлення і створює додатковий бар'єр від підробок пакувального або етикеточного товару.

Таким чином, при комбінованому друці видавничої і рекламної продукції, етикеток і упаковки в якості базових способів доцільно вибрати флексографську, високу, глибоку або офсетну технології. В якості додаткових способів до базового способу можуть використовуватися:

• для друку високолініатурних зображень з великою кількістю градацій півтонів і кольору - глибокий, високий або офсетний друк;

• для друку шрифтів дрібного кегля - високий або офсетний друк;

• для друку непрозорих елементів і створення рельєфу за рахунок товстого шару фарби - трафаретний друк;

• для друку одиничних екземплярів або невеликих тиражів багатофарбових малих за обсягом видань при дефіциті часу - цифровий друк (CtPrint) або DI (CtPress);

• для друку змінних даних на готових відбитках – цифровий друк (CtPrint)

• для отримання непрозорих елементів з ефектом металевого блиску - тиснення фольгою;

• для додання друкованому зображенню високого глянцю або матовості, а також для поліпшення зорового сприйняття зображення на відбитку - лакування;

• для зміни форми друкованого видання і надання йому ажурности і об'ємності - висікання.

Природно, що число застосовуваних технологій без крайньої на те необхідності збільшувати не варто, оскільки комбінування декількох способів друку пов'язано з вирішенням ряду технологічних проблем. Найбільш поширена з них - несумісність фарб для різних способів друку. Дійсно, в кожній з перерахованих вище технологій друку можуть використовуватися фарби різного складу з різними способами закріплення. При комбінуванні декількох способів друку вельми ймовірно, що адгезія фарб виявиться незадовільною.

Єдине рішення цієї проблеми - проведення випробувань сумісності фарб. При підборі фарб обов'язково повинні враховуватися послідовність їх накладення, а також сумісність з обробними операціями (наприклад, з технологією лакування або тиснення фольгою).

Тампонний друк

Складна геометрична форма поверхні задруковуваємого матеріалу - тампонний друк.

Для оформлення виробів з різних матеріалів з нерівною поверхністю або неправильної геометричної формою застосовують тамподрук .

Прийнято вважати, що це - різновид глибокого непрямого друку з використанням для перенесення фарби (зображення) з друкарської форми на задруковуваємуповерхню посередником - тампона.

Найбільше застосування в тамподруку отримали форми на плоских пластинах з поглибленими друкуючими елементами. Процес друку з таких форм передбачає нанесення друкарської фарби з надлишком на всю поверхню друкарської форми, а потім видалення її з пробільних елементів ракелем. Форма глубокого друку на сталевій пластині витримує тираж 1-2 міліони відбитків. Однак ніщо не заважає і використанню друкованих форм плоского, високого і трафаретного друку, хоча тиражестійкість цих форм не перевищує чверть мільйона. Але не друкована форма тут є визначальною. Саме завдяки тампону - посередником при передачі зображення - тампонний друк набуває свої унікальні переваги - можливість наносити зображення на поверхню будь-якої геометричної форми, яка може знаходитися навіть у поглибленні предмета.

Рекомендації по вибору способа друку зведені в таблицю.

Вихідні параметри

Рекомендації

Великий тираж, багато ілюстрацій і висока якість друку

Листовий або рулонний офсетний (висока якість багато фарбового друку, висока якість друку напівтонових зображень, високий рівень нормалізації та стандартизації, велика різноманітність фарб , паперів та обладнання, висока продуктивність) або глибокий рулонний друк (висока якість багатофарбового друку, висока якість друку напівтонових зображень і висока продуктивність).

Середній тираж, багато ілюстрацій та висока якість

Листовий офсетний друк (висока якість багато фарбового друку полу тонових зображень, високий рівень нормалізації і стандартизації та дешеві друкарські форми)

Продовження таблиці

Великий і середній тираж друку газети

Рулонний офсетний (висока якість і продуктивність) або флексографія (висока тиражестійкість друкованих форм, висока продуктивність, низька собівартість продукції за рахунок дешевих фарб і устаткування в порівнянні з офсетним друком)

Малі тиражі, багато ілюстрацій, висока якість

Малоформатний листовий офсет (висока якість багато фарбового друку, висока якість полу тонових зображень, високий рівень нормалізації та стандартизації, велика різноманітність фарб, паперу та обладнання і висока продуктивність), Dl ті рулонний листовий цифровий друк типу Indigo (висока якість та оперативність виконання замовлення)

Великі та середні тиражі, текст та штрихові ілюстрації, висока якість

Високий рулонний друк з фотополімерними формами (висока якість багатофарбового друку, висока якість друку штрихових зображень і тексту, високий рівень нормалізації та стандартизації і висока продуктивність)

Великі і середні тиражі етикетки та упаковки з багатьма після друкарськими операціями – бігова, тиснення, висічка, нумерація, лакування, розрізка

Флексографія (висока тиражестійкість друкованих форм, низька собівартість продукции в порівнянні з офсетним і глибокм друком за рахунок дешевих фарб і обладнання у вигляді агрегатів - поточних ліній, висока продуктивність за рахунок поточного виробництва)

Середні і малі тиражі етикетки і упаковки з багатьма післядрукарськими операціями - біговка , тиснення, висічка, нумерація, лакування, розрізання

Вузькорулонна флексография (всі достоїнства великої флексографії , але більш дешеве обладнання в порівнянні з великою флексографією)

Надмалі і одиничні тиражі великого формату

Струминні плотери (цифровий друк великого формату з її оперативністю, печаткою без постійної матеріальної друкарської форми і без витрат коштів і часу на її)

Надмалі та одиничні тиражі малого формату

Принтери та цифровий друк типу Indigo (цифровий друк малого формат з її оперативністю, друк без постійної друкарської форми та затрат коштів та часу на її виготовлення)

Будь-які тиражі, висока якість з персоналізацією або при браку

Будь-який цифровий друк за мінімальною вартістю замовлення (оперативність і гнучкість цифрового друку)

Друк на тонких плівках і матеріалах з невсмоктуючою поверхнею при жорстких вимогах до якості

Глибокий друк (висока якість друку)

При використовуванні для друку УФ-фарб та лаків

Флексографія (немає обмежень по друкованим фарбам, як в офсет, при підборі сумісності фарб і лаків на відбитку; дешеві форми в порівнянні з глибоким друком). В залежності від тиражу - вузькорулонна або широкорулонна друкарська машина

Продовження таблиці

Для друку на плоских, будь-яких за складом матеріалах з використанням будь-яких друкарських фарб

Шовкотрафаретний або трафаретний друк (немає обмежень за складом фарб, дешевші друковані форми)

Для друку на будь-яких по складу плоских матеріалах, якщо фарби підходять (сумісні) для задруковуваних поверхонь

Тамподрук (малі формати) і струменевий друк (будь-які формати)

Для друку на матеріалах (виробах) з опуклою поверхнею правильної геометричної форми

Тамподрук, шовкотрафаретний або трафаретний друк (гнучкість друкованої форми або тампона і здатність охопити запечатувану поверхню) і струменевий друк (відсутність друкованої форми, безконтактний спосіб друку)

Для друку на матеріалах (виробах) з опуклою поверхнею неправильної геометричної форми

Тамподрук (гнучкість тампону і здатність охопити задруковану поверхню) та струменевий друк (відсутність друкарської форми. Безконтактний вид друку)

Для друку на матеріалах (виробах) з увігнутою поверхнею неправильної геометричної форми, але і не дуже глибокої

Тамподрук (здатність тампона проникнути в западини поверхні і нанести фарбу) і, теоретично, струменевий друк (відсутність друкованої форми, безконтактний спосіб друку)

Для друку на матеріалах (виробах) з увігнутою поверхнею неправильної геометричної форми будь-якої глибини

Тільки тамподрук (здатність тампону проникати у впадини поверхні та наносити фарбу)

Для друку на тендітних матеріалах і матеріалах з поверхнею будь геометричної форми

Тамподрук (ніжне торкання тампона при нанесенні фарби) і струменевий друк (безконтактний спосіб друку)

Для друку на дуже крихких матеріалах

Тільки струменевий друк (безконтактний спосіб друку)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]