Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виробнича практика.doc
Скачиваний:
459
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
284.67 Кб
Скачать

3.6. Охорона праці

У своїй роботі з організації охорони праці кафе-бар «Берег» керується законами «Про охорону праці», « Про соціальне страхування від нещасних випадків», положеннями «Про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків професійних захворювань і аварій на виробництві», «Про розробку інструкцій з охорони праці, інструкціями по охороні праці для робітників підприємства».

Всі робітники обов’язково проходять інструктаж з питань з охорони праці, інструктаж з надання першої допомоги при нещасних випадках, а також правила поведінки і про дії при виникненні аварійних ситуацій.

Існують такі види інструктажу: вступний, первинний, вторинний, позаплановий і цільовий інструктаж. Після кожного інструктажу проводиться запис у журналі. За весь час роботи на підприємстві не було зареєстровано жодного нещасного випадку. У разі виникнення нещасного випадку необхідно здійснити та надати першу медичну допомогу, викликати швидку допомогу. При необхідності створити комісію з розслідування нещасного випадку і провести розслідування та усунути причини виникнення нещасного випадку.

До роботи з будь яким обладнанням у цехах допускаються особи, які пройшли навчання і здали іспит на користування ним. За що вони розписуються у журналі з інструктажу по техніці безпеки на робочому місці.

Порядок розслідування й обліку нещасних випадків виробничого характеру проводиться відповідно до "Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організа­ціях", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України.

Розслідуванню підлягають виробничі нещасні випадки, при яких працівники отримали травми або гострі професійні захворювання та отруєння, теплові удари, опіки, обмороження, ураження електричним струмом і блискавкою, ушкодження внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха (землетруси, зсуви, повені, урагани тощо), контакту з представниками фауни, утеп­лення. Відповідальність за своєчасне розслідування нещасного випадку, а також здійснення заходів щодо усунення його причин несе власник підприємства.

У разі відмови власника скласти акт про нещасний випадок чи незгоди потерпілого або іншої зацікавленої особи з його змістом вони повинні звернутися до органів з розгляду трудових спорів, що розглядають скаргу і приймають конкретне рішення, яке є обов'язковим для виконання власником підприємства.

Контроль за правильним і своєчасним розслідуванням, документальним оформленням та обліком нещасних випадків, здійсненням заходів щодо усунення причин, що викликали ці випадки, здійснюється органами державного управління і наг­ляду за охороною праці.

Керівник, який отримав повідомлення про нещасний випадок, повинен терміново організувати медичну допомогу потерпілому і його доставку до лікувально-профілактичного закладу, а також повідомити про те, що сталося, вищестоящого керівника.

Порядок розслідування та облік нещасних випадків невиробничого характеру проводиться відповідно до "Поло­ження про розслідування та облік нещасних випадків невироб­ничого характеру", затвердженого Постановою Кабінету Мі­ністрів України.

Керівник організації не пізніше наступного дня після надходження рішення утворює комісію з розслідування, до складу якої залучаються представники відповідного лікувально-профілактичного закладу і страхової організації (якщо потерпі­лий був застрахований), а також представники організації, відповідальної за додержання умов безпеки на території, об'єкті, де стався нещасний випадок. Комісія утворюється у складі не менше трьох осіб і повинна протягом 10 календарних днів розслідувати його з оформленням акта за формою НТ. Після закінчення розслідування акт у трьох примірниках підписується головою і членами комісії і затверджується керівником організації, що її утворила. Перший примірник акта залишається в організації, що проводила розслідування, другий передається до відділу охорони праці органу виконавчої влади, а третій видається потерпілому. Копія акта передається до орга­нізації, причетність якої до нещасного випадку встановлена ко­місією в результаті розслідування, а також видається право­охоронним органам та іншим організаціям за їх запитом.

На підприємстві у підвальному приміщенні є схема евакуації. Поруч на стіні висить вогнегасник, є також пожежна сигналізація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]