Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив1 / КУРСОВОЙ ПРОЭКТ ШЕВЧЕНКО / КУРСОВОЙ ПРОЭКТ ШЕВЧЕНКО / пояснительная записка Шевченко.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
27.07.2013
Размер:
11.43 Mб
Скачать

Календарний план

з/п

Назва етапів курсового

проекту (роботи)

Строк виконання етапів проекту

(роботи)

Примітка

1.

Вступ. Підбір матеріалу для тестування

до 25.03

2.

Створення сценарію проекту в середовищі розробки Authoware, проектування кадрів

до 25.03

3.

Програмна реалізація проекту.

до 14.04

Контроль лектора,

завідувача кафедри

4.

Перевірка проекту, внесення в проект необхідних змін та доповнень.

до 30.04

5.

Оформлення та друк тексту пояснювальної записки: вступ, основний текст, висновки, список використаних джерел та додатки. Представлення проекту на перевірку керівнику.

до 11.05

6.

Підготовка роботи до захисту: доповідь до захисту; створення диску з всіма матеріалами розробки (пояснювальна записка, файли проекту для роботи в Authoware, компільований файл .exe, файли розроблених програмних продуктів)

до 15.05

7.

Захист курсової роботи

15.05

Комісія – завідувач кафедри та керівники проектів

Студент____________ Шевченко А. С. .

(підпис)(прізвище та ініціали)

Керівник проекту (роботи)____________ Єфремова О. В. .

(підпис)(прізвище та ініціали)

26 лютого 2013 р.

Реферат

Курсовий проект: 47 сторінки, 45 рисунків, 2 таблиці, 7 джерела, 1 додаток.

Об’єкт курсового проекту: система комп’ютерного тестування знань студентів в програмі створення мультимедійних засобів навчання Macromedia Authorware.

Предмет курсового проекту:система комп’ютерного тестування знань студентів з дисципліни «Комп’ютерні технології в навчальному процесі» на тему: «Система комп’ютерного тестування знань студентів з дисципліни «Прикладне програмування (модуль 2)»», програмний продукт Macromedia Authorware,Delphi7.

Мета курсового проекту:розробка система комп’ютерного тестування знань студентів з дисципліни з дисципліни «Прикладне програмування», який би мав зручний у користуванні інтерфейс та максимально допомагав студентам проходити тестові завдання, викладачеві отримувати оптимальну оцінку знать студентів, які пройшли тест.

Результати проектування можуть бути використані в навчальному закладі, а саме в СННІГОТ УІПА на кафедрі Інформаційних технологій для перевірки знань студентів з дисципліни «Прикладне програмування».

ТЕСТ, СИСТЕМА КОМПЮ’ТЕРНОГО ТЕСТУВАННЯ, НАВІГАЦІЯ, КАДР, СХЕМА КУРСУ, ПОШУК, ГЛОСАРІЙ, ПУБЛІКАЦІЯ КУРСУ.

ЗМІСТ

ВСТУП 8

1 ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ МУЛЬТИМЕДІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ТЕСТУВАННЯ СТУДЕНТІВ З ДИСЦИПЛІНИ «ПРИКЛАДНЕ ПРОГРАМУВАННЯ (СЕМЕСТР 4, МОДУЛЬ 2)» 11

2 ОПИС СИСТЕМИ КОМП’ЮТЕРНОГО 23

ТЕСТУВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ 23

СПИСОК ВИКОРИСТАННИХ ДЖЕРЕЛ 54

Додаток 1. Глосарій 55

Класс 55

категория объектов, обладающих одинаковыми свойствами и поведением. 55

ADO 55

Связь с базами данных через Active Data Objects (ADO) — множество компонентов ActiveX, использующих для доступа к информации баз данных Microsoft OLE DB (начиная с Delphi 5). 55

Delphi for .NET 55

среда разработки Delphi, а так же язык Delphi (Object Pascal), ориентированные на разработку приложений для .NET. 55

BDE (Borland Database Engine) 55

системный администратор баз данных. 55

DPR 55

файл проекта. Содержит он основной код программы, ссылки на все окна (формы) проекта и относящиеся к ним модули. В нем также содержится код инициализации. Имеет одноименное название с проектом. 55

{$R *.RES} 55

директива компилятора. 55

Interface 55

открытый интерфейс модуля. 55

Implementation 55

реализация модуля. 55

Private 55

закрытый раздел класса. 56

Public 56

открытый раздел класса. 56

Integrated Development Environment 56

Интегрированная Среда Разработки. 56

VCL 56

Visual Component Library. 56

Object Tree View 56

Дерево Объектов. 56

Object Inspector 56

Инспектор Объектов. 56

Form designer 56

Конструктор форм. 56

Data Access 56

Доступ к данным. 57

Data Controls 57

Компоненты отображения и редактирования данных. 57

Dialogs 57

Диалоги, системные диалоги типа "Открыть файл" и др. 57

DbExpress 57

Связь с данными с помощью dbExpress (начиная с Delphi 6). 57

DPR 57

файл проекта. Содержит он основной код программы, ссылки на все окна (формы) проекта и относящиеся к ним модули. В нем также содержится код инициализации. Имеет одноименное название с проектом. 57

InterBase 57

Прямая связь с InterBase, минуя Borland Database Engine (BDE) и Active Data Objects (ADO) (начиная с Delphi 5). 57

Qreport 57

Компоненты для подготовки отчетов (начиная с Delphi 7 отсутствует). 57

Dialogs 58

Диалоги, системные диалоги типа "Открыть файл" и др. 58

Rave 58

Компоненты для подготовки отчетов (начиная с Delphi 7). 58

СОМ+ 58

Компонент, дающий доступ к каталогу СОМ+, содержащему данные по конфигурации СОМ+. 58

Servers 58

Оболочки VCL для распространенных серверов СОМ (начиная с Delphi 5). 58

Метод (method) 58

процедура или функция, включенная в описание класса. Совокупность методов определяет «действия», которые могут выполнять объекты данного класса. 58

Модуль (unit) 58

текстовый файл с расширением PAS, содержащий фрагмент программного кода. 58

Приложение (application) 59

синоним исполняемой программы. Различают графические приложения (GUI-приложения), реализованные с использованием графического интерфейса Windows (GUI), и консольные приложения, выполняемые в особом консольном окне (консольное окно имитирует дисплей, находящийся в текстовом режиме). 59

Свойство (property) 59

элемент класса, снабженный особыми методами для своего чтения и записи. Обращение к свойству из программы выглядит как обращение к полю, однако фактически приводит к вызову связанных с ним методов. 59

Событие (event) 59

особое свойство компонента, позволяющее связывать с компонентом обработчик события — процедуру, которая вызывается в определенной ситуации (например, при получении компонентом фокуса или щелчке на нем мышью). 59

ВСТУП

Важливим аспектом, що визначає характер змін у системі освіти, є науково-технічний прогрес та його вплив на соціальні та суспільні відносини. Комп’ютерні технології постійно вдосконалюються, стають більш насиченими, ємними, гнучкими, продуктивними, націленими на різноманітні потреби користувачів. Промисловість та масмедіа стали першими «сферами-користувачами» мультимедійних розробок. Навчання з використанням мультимедійних засобів також уперше здійснювалося у сфері виробництва для підвищення кваліфікації персоналу. Американські дослідники дійшли висновку, що використання засобів мультимедійних технологій у процесі навчання студентів дозволяє істотно підвищити показники змістового розуміння та запам’ятовування запропонованого матеріалу. Серед причин, частіше за інші, називали можливість синкретичного навчання (одночасно зорового та слухового сприйняття матеріалу), активну участь в управлінні поданням матеріалу, легке повернення до тих розділів, які потребують додаткового аналізу. 

Сучасні освітні комп’ютерні програми (електронні підручники, комп’ютерні задачники, навчальні посібники, гіпертекстові інформаційно-довідкові системи – архіви, каталоги, довідники, енциклопедії, тестуючі та моделюючі програми-тренажери тощо) розробляються на основі мультимедійних технологій, які виникли на стику багатьох галузей знання. На нових витках прогресу відстань між новими технічними розробками та освітою скорочується.[9]

Швидкість зміни інформації у сучасному світі висока, тому гостро постає питання формування у студента оптимальних комплексів знань і способів діяльності, формування інформаційної компетентності, що забезпечить універсальність її освіти. У розв’язанні цих проблем важливе місце займає комп’ютерне програмне забезпечення освітнього процесу.

В даний час бурхливого розвитку комп'ютерних технологій усе більш актуальною задачею є розробка і використання в навчальному процесі матеріалу, що розробляються з застосуванням гіпертекстових і інших технологій. Такі системи називаються інтерактивними навчальними матеріалами та можуть використовуватися не тільки для денної, заочної та самостійної форм навчання, але і знайти широке застосування в дистанційній формі навчання [1].

Однією з гілок використання мультимедійних продуктів є контроль знаннь (тестування). Це являється однією з прозповсюдженних завдань буденної вчительскої роботи. Багато ресурсів та часу в наші часи вчитель витрачає на проведення контролю знаннь, що негативно відображається і на вчителі і на учнях. Багато проблем інсують і при усному опитування і при письмовому.

Тестування стає найбільш ефективним типом контролю знаннь в сучасний час. Тестування у відмінності від інших методів займає якмога менше часу та ресурсів. Однією з переваг тестування це те що результати можна отримати дуже швидко, а при компьютерному тестуванні сразу після закінчення тесту.

Тестування – справедливіший метод, воно ставить усіх учнів в рівні умови, як в процесі контролю, так і в процесі оцінки, практично виключаючи суб’єктивізм викладача.

Тестові завдання можуть складатися з використанням різноманітних комп’ютерних інструментів, починаючи від різних редакторів і програм для розробки презентацій і до використання мов програмування і можливостей мережі Інтернет.

Комп'ютерне тестування повністю реалізується при проведенні контрольних робіт, контролю над самостійною роботою студентів, частково (комбінована форма: комп'ютерне тестування + традиційна співбесіда) – колоквіумів, заліків і іспитів.

Тестове завдання – це змінна по елементах змісту і по трудності одиниця контрольного матеріалу, сформульована в ствердній формі пропозиція з невідомим. Підстановка правильної відповіді замість невідомого компонента перетворює завдання на істинне висловлювання; підстановка неправильної відповіді призводить до утворення неправдивого висловлювання; останнє свідчить про незнання студентом цього навчального матеріалу. Завдання тесту створюються відповідно до мети, змісту і форми.

Метою впровадження в Україні модульно-рейтингової системи є впровадження альтернативної форми контролю навчального процесу, шляхом формування системи внутрішнього контролю успішності студентів і оцінки рівня підготовки фахівців при освоєнні освітніх програм.

Актуальність застосування мультимедійних технологій в освітньому процесі обумовлена тим, що на сучасному етапі нашого суспільного розвитку відбувається інформатизація суспільства і широке поширення глобальної комп’ютерної мережі Інтернет.

Актуальність створення проектуобумовлена необхідністю створення сучасних комп’ютерних систем тестування з метою удосконалення навчального процесу для різних форм навчання.

Метою виконання курсового проекту є розробка системи комп’ютерного тестування знань студентів з дисципліни «Прикладне програмування (семестр 4, модуль 2)», в якому повинні максимально і лаконічно поєднуватись зручність використання, простота сприйняття інформації і максимальне засвоєння навчального матеріалу [1].

Засоби, які входять до складу Authorware дозволяють практично у повному обсязі реалізувати сучасні вимоги до побудови і організації систем електронного тестування. Кінцевий продукт, створений при допомозі програмного забезпечення Authorware, являє собою незалежний додаток, який може бути записаний на диск, або опублікований у Internet.