4 Автоматичний контроль стану перегінних і станційних систем пристроїв

Пристрої диспетчерського контролю руху потягів на ділянках, обладнаних автоблокуванням, призначені для надання інформації диспетчеру, потягу, про встановлений напрям руху, зайнятості блок-ділянок приймально-відправних колій на проміжних станціях, показаннях вхідних і вихідних світ-лофорів, роботи автоматичної переїзної сигналізації. Сигналізація на табло диспетчерського контролю показує просування потягів по ділянці, що сприяє підвищенню оперативності роботи і прискоренню руху потягів.

В системі ЧДК передбачена трьох рівнева система контролю. Інфор-мація від сигнальних установок АБ та АП (нижній рівень) передається на проміжні станції (середній рівень). Тут вона оброблюється та передається на центральний пост до поїзного диспетчера та диспетчера дистанції сигна-лізації та зв'язку (вищий рівень). На кожній сигнальній установці для передачі інформації частотним кодом встановлено камертонний генератор, який гене-рує одну з 16 фіксованих частот у діапазоні 300-1500 Гц. Застосування систе-ми багаточастотного кодування дозволяє одночасно передавати на станцію інформацію від сигнальних установок і прискорює отримання контролю стану напольних обєктів. Передача інформації від об'єктів контролю на проміжну станцію здійснюється по лінії подвійного пониження напруги (ДСН). Для передачі інфо-рмації з проміжних станцій до центральний пост використовується спеціальна лінія ДК.

Для передачі контрольної інформації застосовується генератор ГКШ, що дозволяє виробляти частотні сигнали для передачі всієї інформації з сигна-льної установки. Залежно від частоти, що виробляється, існують генератори типу ГКШ-1 – ГКШ-16.

На перегоні генератори з вищими частотами встановлюють у міру наб-лиження до станції для того, щоб (враховуючи ступінь загасання) сигнали на вищих частотах передавалися на менші відстані. У лінії ДСН генератори включають паралельно реле ДСН. Застосування системи багаточастотного кодування дозволяє одночасно передавати на станцію інформацію від сигна-льних і переїздів установок, а так само прискорити отримання контролю про стан підлогових об'єктів.

Частотний кодовий сигнал передається по вузькосмуговому каналу зв'язку з частотним ущільненням. На станції від кожного прийнятого сигналу через підсилювач приймача УПДК і приймачі ПК-5 на табло чергового вклю-чається контрольна лампочка.

Контрольна інформація з проміжних станцій передається на центра-льний пункт по фізичному колу лінії диспетчерського контролю ДК.

Частотні сигнали, що поступають з перегонів, приймає підсилювач УПДК2 і приймачі ПК5. Кожен приймач ПК5 складається з двох камертонних фільтрів. Приймач ПК5-1 працює на частотах 1 і 2, ПК5-2 – на частотах 3 і 4, ПК5-3 на частотах 5 і 6 і т.д. Всього використовується вісім типів приймачів. На виході кожного фільтру є реєструюче реле типу РПН. Контактами реєструючих реле включаються лампочки на табло чергового. Контакти реє-струючих реле підключені до входів розподільника РДК-2, де формуються ча-стотні кодові сигнали, що посилаються на центральний пункт. До входів РДК-2 так само підключені контакти наступних реле релейної централізації: НОС, ЧОС - постові сигнальні реле для управління вихідними світлофорами в пар-ному (непарному) напрямі, контролюють стан вихідних світлофорів на стан-ції; НС, ЧС - постові сигнальні реле для управління вхідними світлофорами, контролюють стан вхідних світлофорів; НЖ, ЧЖ – сигнальні реле, контро-

люючі вільність першої блок-ділянки видалення в парному (непарному) нап-

рямі; 1П, 2П - путні реле, контролюють вільний стан приймальних ланцюгів;

НІ, ЧІ – що виключають реле, служать для усунення можливості установки зустрічних маршрутів; 1НКС, 1ЧКС – контрольно-секційні реле; 1НКМ, 2ЧКМ – контрольно-маршутні реле; КС, КМ – що виключають, формують по-відомлення на центральний диспетчерський пункт.

Для передачі контрольної інформації зі станції на диспетчерський пункт служать: блок управління розподільником БУР; розподільник диспетчерсь-кого контролю РДК-2; лінійний генератор ГЛ3, що виробляє одну з 15 частот. Сигнали контролю з виходу ГЛ3 через ввідно-ізолюючий щиток ЩВИ пос-тупають в магістральний кабель. Щиток ЩВИ захищає апаратуру РДК-2 і обслуговуючий персонал від небезпечних напруг і струмів, які виникають в лінії зв’язку.

На проміжній станції використовується тактовий генератор ГТ2, що виробляє тактові імпульси на шістнадцятій частоті. Тактові імпульси посту-пають на РДК даної станції і через лінію ДК і РДК-2 всіх проміжних станцій і поста. Під дією тактових імпульсів всі РДК ділянки працюють синхронно і на кожному кроці РДК-2 станції опитується стан контролюємих об’єктів. На ко-жному кроці РДК-2 через блок БУР вмикається генератор ГЛЗ, і частотний сигнал передається на центральний пост.

На табло ЧДК, встановлена індикація кожної сигнальної установки, для двох перегонів з кожної сторони. При пошкоджені чи виходу з ладу об’єктів контролю на СУ, інформація про пошкодження вивидиться у вигляді мигання лампи на табло з певною частотою (Додаток К).

Соседние файлы в папке Курсова робота В44(КАБ). Обладнання залізничного перегону системами автоматики і телемеханіки