5 Техніка безпеки при будівництві та експлуатації пристроїв і систем автоматики та телемеханіки

Основними документами при виконанні робіт які зв’язані з обслугову-ванням пристроїв автоматики та телемеханіки є:

– Закон України “Про охорону праці” від 14.10.92 №2695-XII;

– Закон України “Про дорожній рух” від 28.01.93 №2953- XII;

– Закон України “Про пожежну безпеку” від 17.12.93 №3747- XII

Основним документом, яким керуються при будівництві та експлуатації є інструкція ЦШ-0030, затверджені наказом Державної адміністрації залізни-чного транспорту України від 17 листопада 2003 р. №288-Ц.

В цих правилах наведені основні вимоги щодо забезпечення безпечних умов праці при технологічному обслуговуванні і ремонті пристроїв сигналіза-ції, централізації та блокування, механізованих і автоматизованих сортува-льних гірок, провідного зв’язку, радіозв’язку, електронних обчислювальних машин, автоматизованих пристроїв з обслуговування пасажирів, пристроїв автоматичного виявлення перегрітих букс.

Вимоги цих правил обов'язкові для всіх працівників підприємств та дистанцій сигналізації та зв'язку залізниць України, що здійснюють технічне обслуго­вування і ремонт пристроїв СЦБ та зв’язку.

Технічне обслуговування і ремонт пристроїв СЦБ та зв’язку повинні виконуватися із дотриманням правил які наведені в інструкції ЦШ-0030, інструкцій з охорони праці для працівників відповідних професій і при виконанні окремих видів робіт.

Далі наведені деякі правила, що стосуються перегінних пристроїв.

Персонал, який обслуговує електроустановки, електричні станції, під-станції та електричні мережі, повинен проходити інструктаж з охорони праці

при експлуатації електроустановок, спосіб надання першої медичної допомо-ги, а також отримувати практичне навчання прийомам звільнення від електри-чного струму, виконання штучного дихання і зовнішнього масажу серця.

Світлофорні щогли повинні встановлюватися за допо­могою механіз-мів або пристосувань, що виключають випадкове падіння щогли. Всі роботи, пов’язані з встановленням світлофо­рів, повинні проводитися під керівництвом старшого електро­механіка. Після встановлення світлофора забороняється спу-ска­тися в не засипаний котлован для видалення ґрунту.

При роздільному встановленні світлофора і фундаменту встановлення щогли може починатися тільки після закріплення фундаменту, тобто після за-сипання та трамбування ґрунту в котловані.

Забороняється знаходитися під щоглою під час її підйому або опус-кання, робити піднімання чи опускання щогли при проходженні поїздів, а та-кож при сильно­му вітрі, під час дощу та в темний час доби.

Підйом щогл на електрифікованих дільницях допус­кається тільки при знятій з контактної мережі напрузі і в при­сутності працівника дистанції елект-ропостачання. Всі роботи на світлофорних щоглах під час руху поїздів по сусідніх коліях повинні бути припинені, знаходитися при цьому на щоглі світлофора забороняється.

Розробку траншей для прокладання кабелів слід виконувати, як правило, механізованим способом із використанням ланцюгових, роторних або фрезе-рних траншейних екскаваторів, одноківшевих екскаваторів, бурових машин, траншеєкопачів залізничного типу.

Під час перекочування барабану з кабелем необхідно вжити заходів проти захоплення ним виступаючих частин одягу працівників. Перед поча-тком перекочування закріплюють кінці кабеля і видаляють цвяхи, що стирчать з барабана. Барабан з ка­белем допускається перекочувати тільки по горизон-тальній по­верхні по твердому ґрунту або міцному настилу.

Розмотувати кабель з барабанів дозволяється при наяв­ності гальмівного пристосування. Під час прокладання кабеля забороняється стояти всередині кутів повороту, а також підтримувати кабель руками на поворотах траси. З цією метою встановлюють кутові ролики.

При огляді, регулюванні і заміні приладів СЦБ на перегонах і станціях, а також при виконанні робіт, пов'язаних із дотиком до ізольованих або не ізо-льованих жил або до оболонок станційних кабелів, необхідно застосовувати інструмент з ізолюючими держаками або діелектричні рукавиці. Перед почат-ком робіт має бути обов'язково перевірене заземлення релейної шафи, світло-форів та інших пристроїв, які підлягають заземленню.

Перед початком робіт на щоглі світлофора або в релейній шафі іскровий проміжок необхідно шунтувати знімною мідною перемичкою з площею перерізу не менше 50 мм2.

При роботах з фарбування або монтажу на світлофорах і інших прис-троях, розташованих на відстані менше 2 м від частин контактної мережі, що знаходяться під напругою, напруга з контактної мережі має бути знята на весь період роботи і контактна мережа має бути заземлена. Зняття напруги і зазем-лення контактної мережі виконують працівники дистанції електропостачання.

Підніматися на опори і спеціальні конструкції контактної мережі, що не несуть пристроїв сигналізації та зв'язку, забороняється.

До роботи на опорах і спеціальних конструкціях контактної мережі, на яких розташовані світлофори, допускаються тільки спеціально проінструк-товані працівники дистанції сигналізації та зв'язку за умови попередньої пере-вірки справності приєднання опор і спеціальних конструкцій до рейки.

Всі світлофорні щогли мають бути обладнані металевими драбинами.

Всі болтові з'єднання, а також фундаменти світлофорних консолей і міст-ків повинні оглядатися комісією, яка призначається ДН 1 раз на рік, а металеві зварні зєднання 1 раз в 5 років [5].|боковий| |

Висновок

У даному курсовому проекті здійснене проектування числового кодово-го автоблокування на заданому перегоні.

У першому розділі наведене обґрунтування вибору системи.

У другому розділі в підрозділі 2.1 наведені однонитковий та двонитко-вий плани перегону; розраховані ординати точки включення сповіщення на переїзд (підрозділ 2.2). У підрозділі 2.3 наведено описання кодового рейко-вого коло 50 Гц та принципи його роботи; в підрозділі 2.4 наведена характе-ристика та принципи функціонування сигнальної установоки типу Омз. В цьо-му розділі описані особливості роботи переїзної сигналізації. Наведено прин-ципову схему сигнальних установок для парної колії; у підрозділі 2.5 наве-дено обґрунтування вибору автоматичної переїзної сигналі-зації та показаний принцип її функціонування.

У третьому розділі описані логічні зв'язки пристроїв автоблокування з електричною централізацією. Описано технічний склад та принцип роботи двопровідної схеми зміни напрямку руху.

У четвертому розділі наведений опис та структурна схема автоматич-ного диспетчерського контролю стану перегінних і станційних систем і прист-роїв, детально розібрано склад пристроїв які входять у ЧДК.

У п’ятому розділі наведені основні положення техніки безпеки при будівництві та експлуатації пристроїв та систем автоматики та телемеханіки, та деякі деякі правила, що стосуються перегінних пристроїв які викладено в Правилах безпечної експлуатації пристроїв автоматики, телемеханіки та зв’яз-ку на залізницях України ЦШ 0030.

Соседние файлы в папке Курсова робота В44(КАБ). Обладнання залізничного перегону системами автоматики і телемеханіки