Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
46.81 Кб
Скачать

Глава 1 . Теоретико - методологічне обгрунтування проблеми

§ 1.1 Поява тютюну в Європі і Україні

Європа познайомилася з згубним ходою тютюну в 16 столітті. На деяких китайських малюнках у цей час згадується про вживання тютюну.

Вперше з цією рослиною серед європейців , познайомилися члени команди Христофора Колумба , коли висадилися в 1492 році на одному з островів Америки. Європейці побачили , що жителі острова з сухого листя рослини згортали довгі трубки , один кінець якої брали в рот , а інший підпалювали і втягували через рот утворений дим , випускаючи його з рота і носа. Цей згорток з сухого листя рослини вони називали - « табаккос ».

Після кількох затяжок майже всі червоношкірі втрачали свідомість і падали як мертві .

Європейці не розуміли , яке задоволення знаходять індіанці в цьому занятті . Адже дим від цієї рослини має огидний запах , індіанці втрачають тверезий розум і стають подобою тварин.

Після другого походу Христофора Колумба насіння тютюну були завезені в Іспанію , а звідти - в усі куточки земної кулі. Швидкому поширенню сприяло дивна властивість тютюну - звична тяга до паління , з якою важко впоратися людині .

Капітан одного із судів Колумба Родріго де Херес ризикнув зробити пару затяжок « табаккос » і , тим самим , став першим в історії європейцем спробували сигару.

Відпливаючи з цих островів , Колумб прихопив з собою в Іспанію і деяку кількість листя тютюну , де Родріго де Херес , який встиг за час подорожі приохотитися до тютюну , спробував продемонструвати свої вміння , за що і був негайно покараний трьома роками в'язниці . Іспанська Інквізиція , згідно з Божою волею , покарала досить м'яко , першої людини - курця.

Скоро куріння сигар стало надзвичайно популярним серед вищих класів іспанської та португальської товариств . У цьому важливу роль зіграли правлячі монархи. Через непомірну дорожнечу , тютюн був задоволенням доступним лише людям заможним , що куріння сигар скручених вручну , досі зберегло цей імідж - багатої людини.

У Криму з’явились суцільні плантації тютюну, а перша тютюнова фабрика в Україні з’явилась в першій половині 18 століття в місті Охтирці.

Незважаючи на запеклу боротьбу переміг тютюн, оскільки через великі прибутки збагачував не тільки плантаторів, фабрикантів, купців а й казну. Сприяли цьому й лікарі, які приписували куріння або нюхання тютюну як засіб від лихоманки й нежиті. У ті часи страшним лихом була чума. Багато медиків вважало, що вдихання тютюнового диму – своєрідний профілактичний засіб проти неї.

§ 1.2 Куріння як соціальна проблема

Сучасні підлітки досить добре обізнані про негативний вплив тютюну на здоров'я. Деякі з них стверджують , що спостерігають негативні наслідки куріння на своїх знайомих курильщиках . Найбільш значущими наслідками негативного впливу куріння на здоров'я вважаються наступні:

обмеження фізичних можливостей ( важко займатися спортом , танцями ) ;

поява залежності від тютюну ( найбільш сильний негативний момент куріння для молоді полягає в тому , що вони пояснюють свою неможливість відмовитися від куріння відсутністю волі ) ;

прояв зовнішньої непривабливості (жовтий колір шкіри , зубів і нігтів). Цей момент дуже актуальний для підлітків , так як вони надають великого значення зовнішньому вигляду (це пов'язано з розвитком процесу соціалізації підлітків і появою межполового інтересу ) ;

Однак , незважаючи на безліч негативних сторін куріння , воно , на думку молоді , має всього три , але дуже вагомих позитивних моменти:

зняття напруги (куріння - хороший спосіб розслабитися , відволіктися від проблем) ;

можливість підвищити власний авторитет ( у підлітковому та молодіжному середовищі куріння сприймається як ознака дорослості ; вважається , що кращим легше знайти собі компанію , ніж некурящим ) ;

згуртування групи ( підлітки вважають , що куріння згуртовує компанію ; легше зав'язується розмова , в час куріння легше познайомитися з іншими хлопцями ) .

Досить сильним фактором початку куріння є куріння самих батьків . Якщо один або обоє батьків курять , то зростає ймовірність того , що підліток піде їх прикладу . І чимале значення для початку куріння має природну цікавість підлітків . Дискусії з питання куріння самі по собі вже можуть викликати природну цікавість підлітка .

Для кращого розуміння проблеми зануримося в минуле і проаналізуємо , як розповсюдилася звичка . Як відомо , до Європи тютюн завіз Колумб . Надамо йому слово: « Висадившись на берег , ми відправилися углиб острова. Нас зустріло безліч майже голих людей , дуже струнких і сильних , які йшли зі своїх сіл з палаючими головешками в руках і травою , дим якої вони пили . Інші несли одну велику сигару і при кожній зупинці запалювали її . Потім кожен робив з неї 3-4 затягування, випускаючи дим через ніздрі ». Тубільці пригощали мандрівників тютюном , причому спочатку курили самі, потім передавали трубку гостям. Відмова від « трубки миру » господарі розглядали як недружні дії . Іспанці ж не хотіли псувати відносини з тубільцями . Ймовірно , ці іспанці і були першими європейцями, пристрасть до куріння. На повернулися до Іспанії моряків дивилися з підозрою : людина випускає з рота і носа дим , значить , сплутався з нечистою силою. Курці завезли насіння тютюну і стали його культивувати .

Поширення тютюну зустрічало в країнах сильну протидію . У Туреччині куріння тютюну розглядалося як порушення законів Корану , і винуватих садили на кіл. Перський шах Аббас наказав спалити торговця , який завіз тютюн у військовий табір . Римський папа Урбан VII відлучав від церкви тих , хто палив або нюхав тютюн , а одного разу за куріння сигар ченців живими замурував в стіну.

У поширенні ж тютюнової епідемії зацікавлена ​​цілком конкретна корпоративна група - тютюнова індустрія . Вона втрачає своїх клієнтів щодня : хтось кидає курити , хтось гине через хвороби, викликані курінням. Тому якщо наші діти не будуть ставати курцями , тютюнова індустрія через деякий час перестане існувати. Саме тому вона вселяє батькам , педагогам , самим підліткам ті уявлення про куріння , які зручні тютюнової індустрії . Безумовно , тютюнова промисловість не сама вигадала ці подання. Вона просто дуже уважно стежить за тим , що говорять і роблять різноманітні фахівці в області куріння і оцінює ефективність їх слів і дій. Тільки оцінка ефективності у них має протилежний знак - їй надзвичайно вигідні будь-які дії , які створюють видимість боротьби проти куріння і забирають вкрай обмежені кошти на профілактику куріння , але при цьому не призводять до скорочення рівнів куріння серед людей , і, отже , рівнів прибутку тютюнової індустрії . На жаль , занадто багато людей , які займаються профілактикою куріння , поділяють уявлення, які призводять лише до безрезультатного витрачання наявних мізерних ресурсів .

У чому сутність уявлень про куріння , які зручні тютюнової індустрії?

Міжнародний досвід показує , що неефективні підходи до профілактики куріння базуються на таких основних уявленнях .

Підкреслюється важливість саме проблеми куріння підлітків (а не куріння дорослих , які часто служать прикладом ) .

Початку куріння підлітками (бо це явище , на яке важко вплинути ) приділяється набагато більше уваги , ніж припинення куріння (оскільки вважається , що у підлітків ще немає залежності , і вони можуть з легкістю відмовитися від куріння ) .

Звертається особлива увага на шкоду куріння для здоров'я (хоча слід зауважити , що ці акценти робляться не тютюнова індустрія , якої не вигідно підкреслювати шкоду куріння для здоров'я , цим більше займаються медики і педагоги, які займаються профілактикою ) , але для підлітків у силу їх вікових особливостей цей шкода не актуальний , підліткам властиво ризикувати , щоб стати дорослими .

Тютюнової індустрії також надзвичайно вигідно підтримувати міф про те , що куріння є результатом вільного вибору людини (і , отже , що вирішувати проблему « палити - не палити» потрібно на індивідуальному рівні ) , а тому всі проблеми , пов'язані з курінням , є наслідком власного нерозумного поведінки курця.

Перераховані подання впізнаються і добре знайомі. Ми намагаємося утримати наших дітей від початку куріння , вселяючи їм , що крапля нікотину вбиває коня , а в старості курців чекає смерть від раку легенів. Але це не діє , і все нові і нові підлітки починають палити.

Все більше і більше моїх друзів , знайомих затягує ця звичка . Багато хто вже не мислять свого життя без сигарети. Мені стало цікаво, яке поширення куріння серед молоді та як ними сприймається соціальна антитютюнова реклама.

Проблема підліткового куріння стає рік від року все гостріше . Встановили , що люди, що почали палити до 15-річного віку , вмирають від раку легенів в 5 разів частіше , ніж ті , які почали курити після 25 років. Смертельна доза нікотину для дорослого - пачка , викурена відразу. Для підлітка - підлогу пачки (!) . Кажуть , що " Крапля нікотину вбиває коня . " Якщо бути точним , то краплею чистого нікотину можна вбити 3- х коней. Але ж крім нікотину в сигаретах міститься дуже багато отруйних речовин , згубних для організму, що росте .

У першу чергу страждають органи дихання. 98 % смертей від раку гортані , 96 % смертей від раку легенів, 75 % смертей від хронічного бронхіту та емфіземи легенів обумовлені курінням. Тютюновий дим містить більше 4000 хімічних сполук , понад сорок , з яких , викликають рак , а також кілька сотень отрут , включаючи нікотин , ціанід , миш'як , формальдегід , вуглекислий газ , окис вуглецю , синильну кислоту і т.д. У сигаретному димі присутні радіоактивні речовини : полоній , свинець , вісмут . Пачка сигарет на день - це близько 500 рентген опромінення за рік!

Розглянемо міфи про куріння серед студентів :

. Сигарети дозволяють розслабитися.

У сучасній культурі маса недоліків , і один з них той , що люди практично втратили здатність розслаблятися. Багато хто з нас не тільки не знають , як потрібно відпочивати , але навіть не бажають цього знати . Куріння допомагає розслабитися , тому що , як і музика , цей процес має певним ритмом. Куріння дає нам законне виправдання затриматися трохи довше після їжі , призупинити роботу протягом декількох хвилин , щоб просто посидіти вдома , не роблячи нічого , що вимагає зусиль. Ось коментар одного з респондентів на цю тему: « Після довгого навчального дня спокійно викурити сигарету - ось все про що я можу думати». Заспокійливий ефект помірного куріння пояснює , чому люди , які постійно відчувають стрес , курять більше.

. Куріння допомагає мені «думати »

Опитані нами курці стверджують , що їм набагато простіше зосередитися , коли відключені всі зовнішні подразники. Куріння в буквальному сенсі являє собою свого роду « димову завісу » , яка допомагає не відволікатися . Це пояснює , чому багато людей не можуть думати і писати без сигарети. Вони стверджують , що помірне куріння дозволяє їм сконцентрувати свою увагу.

. Куріння як розвага

У чому природа психологічного задоволення від куріння ? Швидше за все , його можна віднести до загального прагненню до самовираження . Ніхто з нас ніколи повністю не переростає своє дитинство. Нам постійно хочеться відчути свободу і безтурботність , які ми мали в дитинстві. Куріння для багатьох з нас стає заміною дитячої звички слідувати спонтанним примхам , законним виправданням для перерви в роботі , коли вдається урвати лічені миті задоволення. Один з тих , хто брав участь в опитуванні , так пояснив цю ситуацію: «Іноді просто втомлюєшся постійно напружено працювати. Якщо відкинутися на спинці стільця і ​​викурити сигарету , набагато свіжіше потім себе почуваєш. Не думаю , що міг би дозволити собі таке без сигарети. Сигарети - це просто привід ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]