Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
46.81 Кб
Скачать

§ 2.1 Методи соціальної роботи з профілактики куріння серед молоді

Методи виховання - це способи впливу на свідомість , волю, почуття , поведінку людей з метою вироблення у них заданих якостей.

« Мистецтво виховання , - писав свого часу відомий російський педагог К.Д. Ушинський , - має ту особливість , що майже всім воно здається справою знайомих зрозумілим , а іншим - справою легкою , і тим зрозуміліше і легше здається воно , ніж менш людина з ним знайомий , теоретично чи практично . Майже всі визнають , що виховання вимагає терпіння ; деякі думають , що для нього потрібні вроджені здібності та вміння , тобто навички ; але дуже деякі прийшли до переконання , що крім терпіння , вродженої здатності і навички необхідні ще й спеціальні знання ... » Для того щоб успішно здійснювати виховну діяльність , соціальному працівнику потрібно оволодіти мистецтвом виховання , конкретними педагогічними методами.

Всі методи виховання можна поділити на дві категорії:

) Методи , що оцінюють і стимулюючі діяльність особистості . До них відносяться заохочення і осуду ;

) Методи , які спонукають і формують певну діяльність , свідомість особистості . Сюди відносяться переконання та спонукання .

При роботі над проблемою профілактики куріння дієві методи переконання і спонукання. Переконувати - це значить роз'яснювати , застосовуючи емоційно - словесний вплив , часом спираючись на навіювання або вдаючись до умовляння , тобто поєднуючи прохання з роз'ясненням і навіюванням .

Широко практикуються в соціальній роботі такі методи, як розповіді на морально- етичні теми , пояснення , роз'яснення , лекції , етичні бесіди , інструкції , дискусії , доповіді , диспути . Сильнодіючий метод переконання - приклад .

Технологія успіху в переконанні залежить від ряду умов , які соціальний працівник як вихователь повинен дотримуватися :

. Переконання припускає роз'яснення і доказ з питань поведінки в соціальному середовищі (у сім'ї , на роботі , в побуті і т.д.)

. Ефективність переконання залежить від особистості вихователя , від його поведінки і ставлення до обговорюваної проблеми , від щирості його бажання допомогти клієнту .

. Успіх переконання залежить від уміння професійно вести бесіду. Дуже важливо вміти правильно і ясно формулювати думки , володіти технікою мови , викликати у підопічних інтерес і виробляти на них відповідне враження і, звичайно , знати історію і основні проблеми того питання, яке педагог намагається донести до хлопців.

. Переконувати - значить активізувати діяльність об'єкта впливу . Для цього слід виконувати ряд умов :

показувати індивіду помилкові і позитивні сторони його поведінки ;

ставити людину в такі умови , де він міг би проявити свої кращі якості, при цьому не маючи можливості або спокуси вчинити помилкові дії ;

вчасно помічати і заохочувати позитивні сторони індивіда ;

НЕ рекламувати , не виставляти напоказ турботу , доброту , увагу до інших людей.

Головне при методі спонукання - націлити людину на діяльність відповідно до його інтересами і потребами. Спонукання - найважливіший метод виховання , який визначає рамки поведінки особистості відповідно до прийнятих норм . Спонукання в міжособистісних відносинах соціального працівника з клієнтом або по відношенню до підлеглого виражається у формі рекомендації , інструктажу , ради , в тому числі і щодо поліпшення організації життя .

Робота з профілактики куріння проводиться в основному з цілими класами або групами учнів . Широко застосовуються сюжетно - рольові ігри , які містять і нормативну базу , і елементи гри , і в той же час втягують учнів у доросле життя. Приміром , дуже захоплююче проходить « Суд над сигаретою » , де діти самі викривають шкоду куріння і приймають необхідні рішення : або не починати курити , або кинути , якщо вже почали. ( І ось тут знову стоїть завдання соціального працівника : допомогти тим учням , які зробили усвідомлений вибір про відмову від сигарети , адже кинути палити набагато складніше , ніж почати ) .

При плануванні роботи ради профілактики увага приділяється пропагандистській роботі : випуску інформаційних листівок , бюлетенів , стінгазет , тематичних лінійок і т.п. Можливо діагностування учнів з метою з'ясування причини куріння. Проводяться акції « Ми за здоровий спосіб життя».

Поява соціальної реклами , яка може бути представлена:

. Брошурами антитютюнового змісту або пропагандою ЗСЖ через відмову від куріння.

. Плакатами , спрямованими на безпосередні недоліки куріння та переваги некуріння (наприклад , гасло " Поцілунок некурящу , відчуй різницю" на тлі красивих дівочих губ).

. Плакатами , спрямованими на захист від забруднення тютюновим димом (наприклад , " Не кури . Зона роботи легенів " ) , краще підносити не в повчальному стилі , а з використанням гумору.

. Рекламою некуріння (головна думка - як чудовий світ без тютюнового диму , як ми добре проводимо час і т.п. ) . На жаль , рідко вдається донести ідею , що рекламується некуріння , тому іноді така реклама перетворюється просто на красиві картинки , де ідею некуріння можна усвідомити тільки завдяки вказівки " рекламодавця "

. Презентацією , слайд -шоу , роликом або міні - фільмом , присвяченим проблемі куріння.

. "Анти- брендові " плакатами. Бренд - в рекламному бізнесі це концепція рекламування певного товару або марки , яка включає основного героя ( ковбоя Мальборо , наприклад) , основне гасло ( Ласкаво просимо в країну Мальборо , наприклад) і набір візуальних символів . Сенс у тому , щоб переробити , перекрутити . Використовувати ті ж візуальні прийоми , але з антитютюновим посланням (як це зробили у Швеції, де гасло " Ласкаво просимо в країну Мальборо " розміщений на тлі кладовища ) .

З середини 2012 року, в рамках нашого ВУЗу , розпочав свою активну роботу проект «Діти Індиго », що пропагує здоровий спосіб життя серед молоді. Було організовано 2 семінари , один з яких проходив у КДМУ , інший в ЮЗГУ . Метою було : донесення до студентів інформації про алкоголь і куріння, що доказує їх згубний вплив . Всередині нашого університету була проведена акція « Сигарета за цукерку » , в ході якої всім бажаючим ( як студентам так і працівникам університету ) пропонувалося обміняти цигарку на будь-яку з представлених цукерок. Всього за кілька хвилин ми обміняли 5 сигарет , і отримали багато подяк .

Регулярне проведення подібних акцій і заходів , на нашу думку , мотивує молодих людей на ведення здорового способу життя , і природно веде до відмови від шкідливих звичок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]