Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
46.81 Кб
Скачать

§ 1.3 Вплив соціальної реклами на сучасну молодь

Соціальна реклама - вид некомерційної реклами , спрямованої на зміну моделей суспільної поведінки та привернення уваги до проблем соціуму. Сюди можна віднести : газети , журнали , інтернет -рекламу , рекламу по ТБ , рекламу у фільмах ( серіалах , мультфільмах і т.д.)

Можна відзначити той факт , що саме інформація є основою реклами та соціальної реклами зокрема . Рекламуючи , ми , перш за все , доносимо до споживача те основне , що ми можемо і повинні передати за допомогою інформації.

Молодь - це особлива соціально - вікова група, що відрізняється віковими рамками і своїм статусом у суспільстві : перехід від дитинства і юності до соціальної відповідальності . Деякими вченими молодь розуміється як сукупність молодих людей, яким суспільство надає можливість соціального становлення , забезпечуючи їх пільгами , але обмежуючи в можливості активної участі в певних сферах життя соціуму.

Будучи частиною масової культури , спрямованої , в основному , на молодь , реклама має особливо сильний вплив на цю групу суспільства , сприймаючу дану форму культури як підручник життя . Реклама сприймається сучасною молоддю як нормативний елемент культури в контексті , набуваючи значення звичного елементу навколишнього середовища . З цієї точки зору вона інтерпретується як природна частина культури . Для сучасної молодої людини реклама стає , свого роду , демонстраційним матеріалом , світом ідей і цінностей , оскільки говорить не тільки про товари, але виставляє типові ситуації соціальної взаємодії . Враховуючи , що свідомість молоді є одним з найменш захищених , припускаючи менший імунітет впливу масової культури , досить імовірно , що реклама здатна стати засобом освіти молодіжного населення в сучасному суспільстві , представляючи недорогий, зручний джерело інформації.

Можна з повною впевненістю сказати , що , як мінімум третя частина всієї соціальної реклами розрахована на молодь , часто об'єктами впливу такої реклами стають діти. І тут немає необхідності проводити дослідження про ці причини , адже , це і так очевидно , що за дітьми та молоддю - майбутнє країни і майбутнє нації. Відповідно, потрібно спочатку звернути їх увагу на суспільно важливі соціальні аспекти життя , щоб вони зробили правильні висновки і стали на вірний шлях . А чи так це відбувається насправді ? Чи існує взагалі вплив соціальної реклами на сучасну молодь?

На що намагаються звернути увагу сучасної молоді розробники соціальної реклами ? Природно , це , перш за все - здоров'я. Потрібно якимось чином , зберегти здоров'я нації , уберегти дітей від різних спокус і попередити про згубний шкоду таких суспільних проблем , як наркоманія , алкоголізм , куріння , СНІД , велика швидкість на дорогах і багато інших.

Для того щоб ефективно досліджувати впливу соціальної реклами проти куріння на молодь , важливо чітко представляти її сутність. Тютюнову проблему часто називають епідемією. І масштаби людських втрат від тютюнової епідемії в даний час ( за даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я щорічно у світі від викликаних тютюном хвороб помирає 5 мільйонів чоловік ) дійсно перевищують втрати від більшості інфекцій. Хоча інфекційні захворювання можуть представляти дуже серйозну проблему , але в порівнянні з тютюновою епідемією з ними в деякому сенсі простіше впоратися , оскільки ніхто фактично не зацікавлений у їх поширенні , якщо виключити випадок застосування біологічної зброї.

Знову ж , основні соціальні функції реклами покликані звернути увагу на негативну ситуацію в суспільстві і показати можливі наслідки . Знову хочеться згадати про таке поняття , як ефективність соціальної реклами. Чомусь розробники рідко замислюються про це . Головне - картинка , фраза і відзвітувати перед керівництвом , що справу зроблено . А зроблено воно? Чи буде мати така реклама потрібний вплив ?

Вплив соціальної реклами - це досить тонке питання . За великим рахунком , будь-яка інформація може вплинути , якщо вона грамотно і продумано піднесена , тим більше на дітей і молодь , які володіють підвищеною сприйнятливістю . Якщо над цією інформацією трудилися фахівці різних напрямків , і при цьому переслідують однакову мету .

Тому , грамотно передати задумку і основну ідею конкретно соціальної реклами - це завдання не з простих , ось тільки мало хто з розробників про це турбується .

За великим рахунком зараз не використовується той величезний потенціал , який в собі може містити соціальна реклама , так як в більшості своїй вона зроблена непрофесійно. Хоча , що очікувати , якщо в основному замовниками виступає держава ? Створення реклами , навіть соціальної увазі собою певні витрати та залучення конкретних фахівців , людей з креативної думкою , які можу вловити настрій сучасної молоді. Чому не залучаються до цього рекламні компанії та ЗМІ? Адже , якщо держава піде певним чином їм на зустріч , приміром , питаннями щодо зниження податкового тиску і застосуванням певних податкових пільг - швидше за все і ЗМІ і рекламники відгукнутися таким ходом і з задоволенням візьмуть участь у розробці та поширенні , от тоді буде зовсім інший вплив соціальної реклами. Це буде глибоко продумане , грамотно оформлене вплив на сучасну молодь. Нехай це навіть буде нестандартно , нехай це будуть абсолютно різні види соціальної реклами , головне - ефект .

Вже не перший десяток років куріння серед подростов вважається модною і привілейованої звичкою. Боротися з цим можна тільки ідеологічно . Керівництво багатьох шкіл намагається впоратися з цією проблемою самостійно за допомогою заборон і погроз. Учнів не випускають зі шкіл на перервах , запроваджують систему санкцій за куріння на території , повідомляють батьків . Ці методи ефективні лише для незначної частини підлітків-курців . Решта вважають подвійно доблесним йти проти правил , куріння напоказ вважається бунтарським вчинком , причиною поваги і схвалення товаришів. Таким чином , прямі заборони з боку старших лише розпалюють прагнення підлітків курити. Отже, необхідно знайти способи вплинути на свідомість підлітків соціологічними методами і психологічними прийомами .

Таким чином , підбиваючи підсумок з першого розділу , ми бачимо , що проблеми куріння кілька сотень років. Пропаганда тютюну виходить не тільки від рідних і близьких , а й від ЗМІ. Тому суспільство потребує профілактичній роботі з підлітками по боротьбі з курінням. Головним напрямком є ​​пропаганда здорового способу життя, залучення підлітків до спорту , боротьба з шкідливими звичками.

РОЗДІЛ 2 . КУРІННЯ СЕРЕД МОЛОДІ , ДУМКА СТУДЕНТІВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]