Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_po_praktitsi_1.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
619.86 Кб
Скачать

6.5 Побудова діаграм в середовищі Excel.Підготовка до друкування та друк документівMicrosoftExcel

Створення діаграм в Excel

Діаграми‐ служать для відображення рядів числових даних у графічному форматі, зручному дляосягнення великих обсягів даних і співвідношеньміжрізними рядами даних. Створення діаграми в Excel починається із введення на аркуші числових даних для діаграми.

Рис.1.4 Приклад діаграми.

Потім ці дані необхідно нанести на діаграму, вибравши потрібний тип діаграми на стрічці Office (вкладка Вставка, групаДиаграммы).

Дані на аркуші

Діаграма, створена з даних на аркуші Excel підтримує численні типи діаграм, які допомагають відображати дані у зрозумілій для аудиторії формі. Створюючи нову діаграму або змінюючи наявну, можна вибирати з широкого

діапазону типів діаграм (наприклад, гістограма або кругова діаграма) та їх підтипів (наприклад, гістограма з накопиченням або об'ємна кругова діаграма). Також можна створити комбінованудіаграму, використовуючи у своїй діаграмі кілька типів діаграм.

Ознайомлення з елементамидіаграми

Діаграма складається з багатьох елементів. Деякі з цих елементів відображаються зазамовчуванням, інші можна додавати в разі необхідності. Вигляд елементів діаграми можназмінювати, переміщаючи їх на інше місце на діаграмі, змінюючи розмір або формат. Також можнавидаляти непотрібні елементи з діаграми.

Друк документів в середовищі Excel

Перегляд аркуша перед початком друку

Microsoft Excel дає змогу переглянути аркуш і налаштувати його друкований вигляд декількома нижченаведеними способами.

  • Звичайний режим.  Використовується за замовчуванням. Найкращий режим для перегляду на екрані та роботи з документом.

  • Попередній перегляд.  Показує друковану сторінку, завдяки чому можна налаштовувати стовпці та поля. Вигляд сторінок у вікні попереднього перегляду залежить від наявних шрифтів, роздільної здатності принтера та кількості доступних кольорів.

  • Режим розмітки сторінки.  Показує розподіл даних по сторінках і дає змогу налаштовуватиобласті друку та розриви сторінок.

Установлюючи параметри, яки впливають на вигляд надрукованого аркуша, можна переходити від одного режиму до іншого, щоб оцінити наслідки застосування певних параметрів, перш ніж надсилати дані на принтер.

Підготовка до друку

Microsoft Excel має багато можливостей настройки остаточного вигляду надрукованої сторінки. Щоб перевірити все, що може вплинути на результати друку, виконайте такі дії.

Зміна формату та макету аркуша на екрані

Додавання колонтитулів

Попередній перегляд і настройка полів

Перевірка розривів сторінки

Повторення заголовків на кожній сторінці

Попередній перегляд окремих аркушів або сторінок

Діапазон сторінок.  Можна ввімкнути попередній перегляд для певного діапазону сторінок.

Впроваджена діаграма.  Якщо аркуш містить впроваджену діаграму, у режимі попереднього перегляду відображаються як сам аркуш, так і діаграма. Діаграму можна переміщувати або змінювати її розмір у звичайному режимі або в режимі розмітки сторінки. Якщо перед натисненням кнопкиПопередній перегляд виділити впроваджену діаграму, у вікні попереднього перегляду буде показано лише цю діаграму.

Номер сторінки та кількість сторінок.  У рядку стану в нижній частині екрана відображається номер поточної сторінки та загальна кількість друкованих сторінок.

Прискорення друку

Друк чернетки. Можна зменшити час, який витрачається на друк аркуша, тимчасово змінивши якість друку. Якщо потрібна роздільна здатність принтера відома, можна змінити якість друку принтера. Якщо роздільну здатність (або якість) неможливо визначити, можна надрукувати документ урежимі чернетки.

Друк у чорно-білому режимі. Кольори на чорно-білих принтерах звичайно друкуються у вигляді відтінків сірого кольору. Друк кольорів у чорно-білому режимі дає змогу скоротити час друку аркуша, який містить кольорове оформлення. У чорно-білому режимі кольорові шрифти та межі друкуються чорним кольором, а не відтінками сірого. Крім того, фон клітинок і автофігур зображується білим кольором, а інші малюнки та діаграми друкуються у відтінках сірого.

Друк без ліній сітки.  Великі аркуші друкуються швидше, якщо друк сітки вимкнено.

Використання надбудови «Диспетчер звітів»Аркуші, подання та сценаріїможна об'єднувати у звіти, які друкуються за допомогою надбудови«Диспетчер звітів». Побудований звіт зберігається разом із книгою, тому його можна надрукувати пізніше.

Наприклад, якщо існують сценарії «Оптимістичний», «Песимістичний» та два різні користувацькі подання: «Підсумки» та «Подробиці», можна створити звіт, який поєднує сценарій «Оптимістичний» з поданням «Подробиці», і інший звіт, який містить сценарій «Оптимістичний» та подання «Підсумки».

Друк за шириною сторінки або на вказаній кількості сторінок

Якщо документ не вміщується точно на потрібній кількості друкованих сторінок, можна змінити його масштаб, щоб друкована копія займала більше або менше сторінок, ніж документ у натуральній величині. Також можна вказати, щоб надрукований документ розташувався на певній кількості сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]