Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСП / КНР_ФДСП_2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Варіант №17

ЗАВДАННЯ 1 Визначте вплив наступних господарських операцій, що мали місце протягом звітного періоду, на власний капітал акціонерного товариства відкритого типу „Альфа” та складіть на основі цього Звіт про власний капітал (у тис. грн.).

Проведено переоцінку балансової вартості нематеріальних активів на суму 58 тис. грн. (дооцінка).

Акціонери погасили заборгованість по раніше передплачених акціях, номінальною вартістю 38 тис. грн.

Решта неоплачених повністю акціонерами акції у кількості 15 тис. штук номінальною вартістю 6 гривень кожна у зв’язку із простроченням терміну оплати були викуплені товариством шляхом повернення внесеної номінальної вартості акцій.

Підприємство анулювало усі викуплені акції.

Чистий прибуток за звітний період склав 160 тис. грн. і був розподілений за наступними напрямками: поповнення резервного капіталу — 10,0 %; виплата грошових дивідендів — 30,0 %; на виплату матеріального заохочення працівникам — 12,5 %; залишок суми — нерозподілений прибуток. Товариство провело збільшення статутного капіталу шляхом збільшення номінальної вартості акцій із 6 грн. до 9 грн. за рахунок додаткових внесків акціонерів.

Стаття, тис. грн..

Статутний капітал

Пайовий капітал

Додатковий вкладений капітал

Інший додатковий капітал

Резервний капітал

Нерозподілений прибуток

Неоплачений капітал

Вилучений капітал

Разом

Залишок на початок року

720

108

76

192

73

(87)

(—)

1082

Коригування

Скоригований залишок на п. р.

Переоцінка активів:

— дооцінка необоротних активів

— уцінка необоротних активів

Чистий прибуток (збиток) за з. п.

Розподіл прибутку:

— виплати власникам (дивіденди)

— спрямування прибутку до статутного капіталу

— відрахування до резервного капіталу

Внески учасників:

— внески до капіталу

— погашення заборгованості з капіталу

Вилучення капіталу:

— викуп акцій (часток)

— перепродаж викуплених акцій

— анулювання викуплених акцій

— вилучення частки в капіталі

— зменшення номінальної вартості акцій

Інші зміни в капіталі

Разом зміни в капіталі

Залишок на кінець року

ЗАВДАННЯ 2

А) Визначити на основі наступних даних розмір дивідендів на просту акцію ВАТ „Емітент”. Інформація про власний капітал підприємства за результатами звітного фінансового року відображена в наступній таблиці.

I. Власний капітал

на кінець звітного періоду

Статутний капітал (номінал - 10 грн.)

1 500 000,0

Додатково вкладений капітал

189 357,5

Інший додатковий капітал

165 886,0

Резервний капітал

458 384,0

Нерозподілений прибуток

768 322,0

Неоплачений капітал

(124 356,2)

Вилучений капітал

(91 250,0)

Усього за розділом I пасиву

3 048 843,3

У плановому періоді очікується реалізація інвестиційних проектів із позитивних NPV, на фінансування яких планується спрямувати із чистого прибутку звітного фінансового року (EAIT = 665 625,5 грн.) 527 325,5 грн. Підприємство притримується залишкового принципу визначення розміру грошових дивідендних виплат.

Б) Визначте, виходячи із наступних даних, абсолютну величину зміни статутного капіталу ВАТ „Акціонерне,” пропорції розподілу нових акцій та нерозподілений прибуток звітного фінансового року (з урахування виплати привілейованих дивідендів), якщо на формування резервного капіталу передбачено відрахування у розмірі 10,0 % чистого прибутку. Заявлений статутний капітал товариства становить 880,0 тис. грн. і сформований із 110 000 акцій. Врахуйте, що в обігу перебуває 10 000 привілейованих акцій із ставкою дивідендів в розмірі 25,0 %. За результатами фінансово-господарської діяльності у звітному фінансовому році чистий прибуток (EAIT) товариства склав 500,0 тис. грн., з яких, за рішенням загальних зборів акціонерів, на виплату дивідендів по простих спрямовано 20,0% чистого прибутку у формі додаткової емісії акцій.

ЗАВДАННЯ 3 Прийнято рішення про реорганізацію товариства з обмеженою відповідальністю „Альфа” (далі ТОВ „Альфа”) шляхом приєднання його до закритого акціонерного товариства „Дельта” (далі ЗАТ „Дельта”). Статутний капітал ТОВ “Альфа” сформований із часток 7 учасників і складає 186,0 тис. грн.. Абсолютна величина всіх зобов’язань ТОВ “Альфа” складає 1 013,0 тис. грн., його власний капітал (включаючи статутний капітал) — 297,0 тис. грн.. При приєднанні корпоративні права (частки учасників) ТОВ „Альфа” викупаються по 75,0% їх номінальної вартості за рахунок простих акцій нової емісії ЗАТ „Дельта.” Номінальна вартість простих акцій ЗАТ „Дельта” складає 10,0 грн. Абсолютна величина активів, які перебувають на балансі ЗАТ „Дельта” складає 1 978,0 тис. грн.Визначте на основі наведених вище даних величину додаткової емісії корпоративних прав ЗАТ “Дельта” та збільшення абсолютної величини його активів після проведення приєднання ТОВ „Альфа.”

ЗАВДАННЯ 4

А) Підприємство А експортує товар вартістю 200 тис. доларів США до Франції. Умовами контракту передбачено, що валюта платежу – долари США. У подальшому вносяться зміни до контракту, згідно з якими замінюється валюта платежу: 60 відсотків контракту оплачується в євро, а 40 відсотків - в гривнях через партнера французької фірми в Україні за курсом НБУ на день здійснення платежу. Чи були порушення чинного законодавства України з боку партнерів по договору, якщо вони не зверталися до відповідних органів щодо одержання будь-яких ліцензій на здійснення розрахунків? Якщо такі порушення були, то розрахувати суму санкцій, які слід сплатити в бюджет за порушення чинного законодавства.

Б) Вітчизняне підприємство-імпортер 1 лютого звітного року здійснило авансовий платіж закордонному партнеру згідно з контрактом на поставку імпортних товарів на загальну суму 300 тис. доларів США. Термін поставки згідно з контрактом - 10 квітня поточного року. У зв’язку із об’єктивними обставинами, іноземний партнер здійснив затримку відвантаження товарів на 60 днів, про що сторони уклали додатковий договір. 10 травня підприємство-імпортер звернулося до НБУ із заявою щодо отримання індивідуальної ліцензії. При складанні декларації про валютні цінності підприємство-імпортер не внесло прострочену дебіторську заборгованість за імпортним контрактом в декларацію. Чи допустило підприємство-імпортер порушення чинного законодавства України, якщо допустило, то слід розрахувати розмір штрафних санкцій за порушення законодавства.

ЗАВДАННЯ 5

Підприємство здійснило фінансові вкладення в довгострокові облігації іншого емітента. Облігації придбано з премією в 20 000 грн; номінальна вартість – 100 000 грн; курс емісії - 120 000 грн. Фіксована ставка процента за облігаціями встановлена на рівні 10% річних. Погашення облігацій відбудеться через 5 років. Виплата процента здійснюється щорічно в кінці року. Розрахувати вартість інвестиції, за якою вона відображатиметься у фінансовій звітності.

Розрахунки надати в таблиці.

Соседние файлы в папке ФДСП