Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
688.64 Кб
Скачать

6.2 Конкретна мета самостійної підготовки до практичного заняття

На підставі отриманих знань щодо етіологічних та патогенетичних факторів найбільш поширених функціональних та органічних захворювань травного каналу у дітей старшого віку засвоїти основні клінічні та діагностичні критерії функціональної диспепсії, абдомінального болю, хронічних гастритів, гастродуоденітів та виразкової хвороби та ознайомитись з основними принципами лікування, реабілітації і профілактики функціональних та органічних захворювань травного каналу у дітей старшого віку.

6.3.Програма самостійної підготовки до практичного заняття

1.Базовий рівень підготовки.

.

Назви попередніх дисциплін

Необхідні навики

1. Анатомія

Знати анатомію травної системи. Будова відділів стравоходу, шлунку і кишечнику, а також їх вікові особливості.

2. Нормальна фізіологія

Знати фізіологічні особливості травлення в дитячому віці. Процеси травлення і всмоктування живильних речовин в різних відділах шлунку і кишечнику

3. Гістологія

Знати гістологічну будову тканин травної системи. Будова різних відділів стравоходу, шлунку і кишечнику, а також вікові особливості.

4. Топографічна анатомія

Знати топографічне розташування відділів стравоходу, шлунку і кишечнику, особливості розташування цих органів в дитячому віці

5. Пропедевтика педіатрії

Уміти збирати анамнез у батьків дитини, оцінювати загальний стан хворого, проводити об'єктивне обстеження хворого із захворюваннями органів травлення.

2. Оволодіння представленим у методичній вказівці учбовим матеріалом, що містить мінімальний базовий рівень знань, необхідний для засвоєння теми.

3. Робота з рекомендованою літературою за темою заняття.

4. Ознайомлення з методикою виконання визначених практичних навичок.

5. Самоконтроль отриманих знань за допомогою контрольних питань до заняття, розв’язування ситуаційних завдань та тестового контролю.

6.4. Практичні навички.

Студент повинен вміти:

- збирати анамнез у дітей із з функціональними та органічними захворюваннями органів травлення;

- збирати сімейний анамнез у родичів хворої дитини;

- проводити об'єктивне обстеження дитини з функціональними та органічними захворюваннями органів травлення з урахуванням вікових особливостей дитячого

- проводити оцінку отриманих результатів лабораторних та інструментальних методів дослідження (ФЕГДС, рентгенологічне дослідження,методи ідентифікації НР інфекції,

- на підставі отриманих даних клінічного, лабораторного та інструментального обстеження дитини проводити дієтотерапію дитині та призначати медикаментозну терапію при основних функціональних та органічних захворюваннях органів травлення у дітей старшого віку.

6.5. Особливості обстеження хворих з функціональними та органічними захворюваннями органів травлення.

  • При опитуванні батьків дитини – визначити особливості розвитку та вигодовування дитини у ранньому віці, стану здоров’я батьків та родичів дитини, генеалогічний анамнез,особливості харчування дитини, режим дня та наявність супутньої патології.

  • Фізікальне обстеження – оцінка стану фізичного розвитку дитини, огляд та обстеження стану роботи основних органів та систем (дихальної системи, травного каналу, серцево-судинної системи та сечовивідної системи).

  • Діагностика функціональних та органічних захворювань органів травлення – використання сучасних методів лабораторного та інструментального дослідження.

  • Лікувальна тактика – призначення дієтотерапії та вибір оптимальної схеми медикаментозної терапії при найбільш поширених функціональних та органічних захворюваннях травної у дітей старшого віку;

Соседние файлы в папке Педиатрия-1