Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_4_k_student / хир. м. втруч. студенту (Леся).doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
173.57 Кб
Скачать

4. Проведення маніпуляції:

- за допомогою скальпелю одним неприривним розрізом вздовж декількох зубів або аркоподібними розрізами у вигляді декількох смужок що відрізняються у кожного зуба, висікти ясна з вестибулярної та оральної сторін паралельно ясенному краю;

- лінію розрізу скосити у апікальну сторону під кутом 45*

- дивись виконання закритого кюретажу;

- дивись виконання закритого кюретажу;

- промити рану розчином антисептика

- здійснити гемостаз шляхом прикушування стерильного тампону на 5-10 хв.

- накласти захисну лікувальну ясенну пов’язку;

6. Поради хворому:

- знеболювальні засоби всередину;

- полоскання порожнини рота (після кожного прийому їжи) теплим розчином антисептика (0,5 % р-ном фурациліну, р-ном перманганату калію та ін.);

- уникати переохолоджень.

За допомогою і під контролем викладача студенти проводять визначення травматичної оклюзії, зняття оклюзіограми, вибіркове зішліфування зубів, тимчасове або постійне адгезивне шинування рухливих зубів.

«Вибіркове при шліфування»: проводять в два етапи. На першому етапі точки передчасного контакту виявляють візуально, на другому за допомогою вищезазначених методів.

Починаючи вибіркове пришліфування, треба пам'ятати, що висоту прикусу утримують піднебінні бугри верхніх бокових та щічні бугри нижніх бокових зубів (премолярів і молярів). Щічні бугри верхніх та язичні бугри нижніх бокових зубів визначають напрямок рухів нижньої щелепи. При відсутності стирання при генералізованому пародонтиті ці бугри перешкоджають горизонтальним рухам нижньої щелепи і, як результат, спричинюють горизонтальне перевантаження зубів.

Спочатку зішліфовують передчасні контакти на нижніх молярах, премолярах та верхніх фронтальних зубах. В першу чергу передчасні контакти зішліфовують при передній оклюзії, а потім при боковій оклюзії. При цьому послідовно зміщують нижню щелепу в положення передньої правої або передньої лівої оклюзії. Перші точки контакту бугрів молярів при переміщенні нижньої щелепи в положення бокової оклюзії зішліфовують в межах одержаних відбитків, намагаючись досягти плавної ковзної артикуляції, проявом якої є артикуляційні фасетки на жувальних поверхнях зубів. Рекомендують зішліфовувати оклюзійні скати точних бугрів верхніх премолярів і молярів, оклюзійні скати язичних бугрів відповідних антагоністів на нижній щелепі, які не є "опорними" в центральній оклюзії. Зішліфування верхніх різців проводять в губному

напряму до повного одночасного контакту верхніх і нижніх фронтальних зубів ріжучими поверхнями в центральній оклюзії.

Зішліфування зубів необхідно проводити дуже обережно, кількома штрихами, за допомогою карборундової чи алмазної головки з подальшим поліруванням контактних площадок гумовим диском. Після зішліфовки обов'язково проводиться ремінералізація твердих тканин зубів з метою профілактики явищ гіперестезії.

Пришліфування вважають закінченим при наявності на контрольній оклюдограмі рівномірних відбитків на всіх зубах зубних рядів верхньої та нижньої щелепи.

«Виготовлення інтракоронкової шини з композитного матеріалу

світлового засобу твердіння (фронтальні зуби)».

1. Препарування шинуємих зубів - на язиковій поверхні зубів створити порожнини шириною 2-3 мм і глибиною 1-1.5 мм.

2. Вибір фіксуючого елементу - металевий дріт з нержавілої сталі

товщиною 0.7-1 мм або стрічка системи «Ribbond» або оплетений шнурок системи «Glass Span».

3. Припасування фіксуючого елементу у препарованих порожнинах по довжині та формі:

- з боків і над ним повинно бути достатньо місця (не менш як 0.5-1мм).

4. Ізоляція зубів -зуби ізолювати кофердамом (рабердамом, квікдамом);

- за загально прийнятою методикою.