Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MUM.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
182.55 Кб
Скачать

11. Охарактеризувати основні типи текстів, які мають засвоїти молодші школярі. Які прийоми роботи сприяють засвоєнню найважливіших текстологічних понять?(теоретичне)

Діюча програма з української мови передбачає ознайомити учнів перших – четвертих класів із текстами різних типів мовлення: текст-опис, текст-розповідь, текст-міркування, а також з розповідями, описами з елементами міркувань. Кожен із цих типів мовлення має свої особливості побудови, а також характеризується певними мовними засобами та добором матеріалу. Учні початкових класів повинні уміти розрізняти ці типи текстів уже починаючи з 2 класу. Текст-розповідь, в ньому про щось розповідається, про якісь події. До такого тексту можна поставити запитання «Що відбулося?» Такий текст розкриває тісно зв'язані між собою події, явища, дії ,які відбувалися в минулому або відбуваються в теперішньому часі. Даний тип тексту представляє світ у подіях і діях. Головне місце в початкових класах відводиться тексту-розповідь. Але по мірі оволодіння учнями зв’язним мовленням все частіше і ширше у розповідь вводиться елементи опису, міркування. Інший тип тексту, який мають засвоїти учні – це текст –опис. В ньому розповідається, яким є предмет. До такого тексту можна поставити запитання «Який предмет?» Опис розкриває ознаки предмета, його тимчасові характеристики чи постійні властивості, якості, стани. Найчастіше опис – це картина, що не описує події від загального до конкретного. Різновидом опису в офіційно – діловому мовленні виступає характеристика. Опис буває художній і науковий, який потребує високої точності. Діти вчаться порівнювати такі тексти-описи в 4 класі. У 3 класі учні знайомляться з текстом-міркуванням. В ньому щось доводиться або заперечується. До такого тексту можна поставити запитання «Чому таким є?» Міркування має на меті досліджувати предмети чи явища, розкрити їхні внутрішні ознаки шляхом аргументації (пояснення). Варіантом такого тексту вважають визначення і пояснення, що існують у наукових текстах, у мові масової комунікації. З такими типами текстів ти зустрічаєшся у шкільних підручниках.Часто роздум складається з таких частин: основна думка, яку треба довести і обґрунтування (доведення) цієї думки за допомогою доказів і висновок. В початкових класах діти, згідно програми, повинні засвоїти такі поняття, під час вивчення розділу «Текст»: текст, заголовок тексту, поділ тексту на абзаци, тему і мету тексту, засоби зв’язності тексту, будову тексту (зачин, основна частина і кінцівка), види текстів (текст-опис, текст-розповідь, текст-міркування) і стилі мовлення (художній, розмовний, науковий). Досить ефективним для роботи вчителя є прийом порівняння і співставлення частин тексту, тексту і набору речень, різних типів текстів. Постановка запитань для тексту, складання плану, різні види коментарів, переказ тексту, виконання різноманітних вправ – допоможуть учням осягнути потрібний навчальний матеріал.

11. Проаналізувати навчально-проблемну ситуацію, пояснити помилку учня і вказати прийом подолання виявленої трудності. (практичне)

Процес вирішення проблеми розпочинається з детального аналізу її змісту та актуалізації знань і умінь, використання яких у подібних ситуаціях приводить до успіху. Переконання дітей у відсутності необхідних для розв’язання проблеми знань і способів діяльності спонукає шукати нові знання і нові способи діяльності. На уроці української мови у 4 класі по темі «Правопис закінчень іменників жіночого роду на –а (-я) в орудному відмінку однини» вивчення матеріалу починається зі створення проблемної ситуації. Одного разу Незнайко писав бабусі лист: «Мені дуже подобається математика. Сиджу зараз над…» і спіткнувся: не знає, як написати -задачею чи задачою.

Хто йому допоможе? Спостереження над мовним матеріалом. Діти прочитайте слова записані на дошці.

Росою, вербою, лінією, пожежею, тишею, кручею.

Спробуйте зробити висновок про написання закінчень іменників жіночого роду на а (я) в орудному відмінку однини. Зверніть увагу на кінцевий приголосний основи, порівняйте їх.

(Діти пропонують свої варіанти).

Отже, ми разом з вами дійшли висновку, що в орудному відмінку однини іменники жіночого роду на -а (-я) мають закінчення -о/о, -ею, -єю. Закінчення -ою пишеться в іменниках з основою на я твердий приголосний, крім [ж], [ч], [ш]: партою, водою, рукою; -ею — в іменниках з основою на м'який приголосний і [ж], [ч], [ш]: землею, межею, кручею, ношею; -єю — в іменниках з основою на [й].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]