Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА 26.04.2012р..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
20.74 Mб
Скачать

2.2 Розподільні шафи

Для перерозподілу ємності кабельної мережі між окремими ділянками або будівлями на мережах ліній внутрішнього телефонного зв'язку встановлюються розподільчі шафи.

У розподільній шафі можуть виконуватися переключення кабельних пар, вироблятися електричні випробування та вимірювання окремих ділянок лінії, замінюватися несправні пари кабелю.

Пристрій розподіленя шафи дивись на мал. 13. Корпус шафи і двері, розташована на його лицьовій стороні, виконуються з листової сталі. Нижня частина (цоколь) і верхня кришка робляться чавунними і скріплюються з корпусом.

Усередині шафи розташований сталевий каркас для установки боксів.

Нумерація боксів в шафі проводиться відповідно до мал. 12.

2.3 Кабельні ящики

Для з'єднання жил кабелю з проводами повітряних ліній застосовуються кабельні ящики. В окремих випадках для цієї мети можуть застосовуватися кабельні будки (дивись мал. 14).

Кабельні ящики міжміського типу (дивись мал. 15), що застосовуються на лініях далекого зв'язку, складаються із сталевого корпусу з подвійними стінками; з лицьового боку ящик закривається подвійними дверцями. Усередині ящика розташований сталевий каркас, на якому розміщуються розрядники і запобіжники з ножовими контактами. Кабель, що вводиться в ящик, обробляється в оконечной муфті, що поміщається в нижній частині ящика.

Основні розміри і вага ящиків дані в табл. 4.

Кабельні ящики міського типу, що застосовуються на мережах ліній внутрішнього телефонного зв'язку, мають різну конструкцію. На мал. 16 показаний ящик з відкривається вгору кожухом. Усередині ящика поміщається чавунний бокс з укріпленими на ньому 10-пар-ними порцеляновими або пластмасовими плінтами, на яких монтуються вугільні розрядники і запобіжники. Порядок нумерації кабельних пар, включених в кабельний ящик, зображений на мал. 17.

Основні розміри і вага ящиків приведені в табл. 5.

2.4 Розподільні коробки

Розподільні коробки застосовуються на мережах лінії внутрішнього телефонного зв'язку для переходу з розподільної мережі на

абонентську мережу.

Розподільна коробка (дивись мал. 17) складається з чавунного корпусу з бічними лапками для кріплення до стіни і фарфорового або пластмасового плінта з затискачами, поміщеного в корпусі. Жили розподільного кабелю включають-ся з внутрішньої сторони плінта. Під затискачі лицьового боку плінта включаються однопарні кабелі.

Розподільні коробки мають ємність 5 і 10 пар. Порядок нумерації пар і жил, включених в розподільну коробку, зображений на мал. 17.

Основні розміри і вага розподільних коробок наведені в табл. 6.

2.5 Ящики з котушками індуктивності

Для збільшення дальності зв'язку по кабелях в окремих випадках застосовується включення в кабельні ланцюги котушок індуктивності.

Котушка індуктивності являє собою замкнутий кільцеподібний сердечник круглого або овального перерізу, виготовлений з високоякісного магнітного матеріалу (магнітодіелектрі-ка) з обмотками з мідної ізольованого дроту.

Кожна котушка (мал. 18) поміщається в металевий кожух, який захищає її від механічних пошкоджень і одночасно виконує роль електромагнітного екрана. Зібрані комплекти котушок закріплюються на сталевому каркасі і поміщаються в спеціальні ящики.

Електричні характеристики котушок наведені в табл. 7.

Таблиця

Електричні характеристики котушок індуктивності

Примітка. В чисельнику дробу дана індуктивність котушок для основних ланцюгів, а в знаменнику для штучних ланцюгів.

Ящик з котушками індуктивності для кабельних ліній далекого зв'язку (мал. 19, а) складається з внутрішнього латунного і зовнішнього чавунного кожухів.

Для правильного включення котушок індуктивності основних і штучних ланцюгів на одній стороні ящика є напис «Вхід», а на іншій стороні - «Вихід» або інші позначки, відповідні входу і виходу.

Зовнішній чавунний кожух служить для механічного захисту внутрішнього ящика. Він складається з корпусу, кришки і болтових кріплень.

Ящик для внутрішніх телефонних мереж (мал. 19, б) складається із зварного сталевого корпусу з товщиною стінок 8-10 мм, внутрішнього каркаса з укріпленими на ньому котушками індуктивності і двох кабелів, виведених з ящика через запобіжні втулки.

Ящики з котушками індуктивності мають різну ємність по кількості розміщених в них котушок.

У табл. 8 дано розміри ящиків для кабельних ліній далекого зв'язку, а в табл.9 - для кабельних ліній внутрішнього телефонного зв'язку.