Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА 26.04.2012р..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
20.74 Mб
Скачать

4.5. Вимоги безпеки при зварюванні оптичних кабелів.

  1. Відходи оптичного волокна після монтажних робіт необхідно збирати в окремий ящик, а після закінчення робіт звільняти ящик в окремо відведеному місці.

  2. Для запобігання попадання залишків оптичного волокна на одяг роботу з оптичним волокном необхідно виконувати у пластиковому фартусі.

  3. Монтажний стіл та підлогу в монтажно-виУиірю- вальному автомобілі після закінчення робіт обробити пило­сосом, а потім протерти вологою тканиною, користуючись грубими гумовими рукавицями.

  4. При роботі з приладом для зварювання оптичних волокон усі включення та виключення, що вимагають розриву електричного ланцюга або з'єднання з високовольтними лан­цюгами приладу, виконувати при повністю знятій напрузі. Пе­ред початком робіт прилад повинен бути заземлений.

  5. При налагоджувальних роботах необхідно впевнетись що трансформатор, високовольтні првовідники електроди у режимі зварювання знаходяться під високою напругою.

  6. Дільниці з волоконно-оптичним обладнанням по­тенційно небезпечні для зору, тому повинні бути оснащені застережними написами "Небезпечно для зору".

  7. При роботі з волоконно-оптичним обладнанням, яке знаходиться без кожуха, витримувати безпечну відстань 25 см від джерела випромінювання.

  8. При монтажних роботах не допускати прямого попадання в очі випромінювання з оптичного тестера (або іншого приладу) або безпосередньо з оптичного волокна, підключеного до джерела випромінювання.

  9. Розігрів та заливання гідрофобним заповнювачем муфт проводити у спецодязі, брезентових рукавицях та за­хисних окулярах, використовуючи для заповнювача мета­левий посуд, пристосований для зливу, з кришкою та ручка­ми для перенесення.

4.6. Вимоги безпеки при застосуванні клеючих сполук для зрощення кабелю.

  • Клеючі сполуки на основі епоксидних смол до­пускається застосовувати при виконанні монтажних робіт на відкритому повітрі чи в добре вентильованих при­міщеннях. Робоче місце на відкритому повітрі повинно зна­ходитись з навітряного боку.

  • Готувати клеючу сполуку слід в лабораторії, яка' має витяжну шафу, підвід води та джерело нагрівання.

  • Зберігати клеючі сполуки в герметично закритій посудині в прохолодному і темному місці.

  • При роботі з клеючими сполуками уникати по­падання їх на шкіру чи в органи дихання.

4.6.5 Працювати з епоксидними смолами на їх основі слід ми на їх основі слід в бавовняних халатах, для захисту рук під час роботи користуватися гумовими рукавицями чи зма­щувати руки захисною пастою.

4.6.6. Після закінчення робіт з клеючими сполуками ретельно вимити руки та обличчя водою з милом.

  1. Місця забруднення рук сполуками епоксидного клею протерти ватним тампоном, змоченим ацетоном, після чого руки вимити водою з милом. Після миття шкіру вису­шити паперовим рушником одноразового користування, а потім змастити її м'якою жирною маззю на основі ланоліну, вазеліну чи касторового масла.

  2. При попаданні смоли в очі треба негайно промити їх значною кількістю води, а потім щойно приготовленим фізіологічним розчином (водний одновідсотковий розчин по­вареної солі) за допомогою ватного тампона. Після цього по­терпілий обов'язково повинен звернутися до лікаря.

  3. При різних подразненнях шкіри, при поганому самопочутті під час і після роботи, а також у випадку появи набряклості повік очей необхідно звернутись до лікаря.

  4. Працівники, у яких робота з епоксидними смо­лами викликає стійкі подразнення шкіри аж до захворю­вання, повинні бути переведені на іншу роботу.

  5. Контроль за забезпеченням безпеки при робо­тах з епоксидними смолами та виконанням працівниками усіх необхідних правил особистої гігієни покладається на адміністративно-технічний персонал підприємства.