Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА 26.04.2012р..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
20.74 Mб
Скачать

4. Техніка безпеки

4.1 Вимоги безпеки при виконанні робіт

1. Вимоги безпеки при роботі з паяльною лампою.

Перед розпалюванням паяльної лампи перевіри­ти її справність.

Розпалювати паяльну лампу потрібно на

землі на відстані не ближче 2 м від колодязя (котловану).

Опускати запалену лампу в котлован (колодязь) чи подавати на гору належить у відрі.

Відро з запаленою паяльною лампою необхідно ставити на землю або рівну міцну основу.

  1. При використанні паяльної лампи дотримувати­ся таких вимог:

  • заливати лампу пальним потрібно не більш ніж на 3/4 ємності резервуару;

  • закручувати наливну пробку повністю;

  • полум'я гасити запірним вентилем;

  • при виявленні несправностей (підтікання пального, просочування газу крізь різьбу пальника, деформація ре­зервуара і т. ін.) негайно припинити роботу з лампою.

  1. При роботі з відкритим полум'ям ємності з лег­козаймистою рідиною (бензин, ацетон) повинні знаходи­тись зовні колодязя (котловану).

*«Сч

4.2 Вимоги безпеки при роботі з газовим пальником.

  1. Для монтажних робіт з використанням газу по­винні використовуватись справні газові пальники, які за­безпечують рівне горіння синім полум'ям без червоних чи жовтих відтінків та повне згорання пального без перебоїв та кіптяви.

  2. При приєднанні чи від'єднанні шланга від газо­вого балона вентилі на шланзі і пальнику повинні бути за­критими. З'єднання шланга з балоном місткістю в один літр повинно здійснюватися накручуванням балона на шланг. Балон слід тримати клапанною втулкою догори, обертаючи його за дно. Місця з'єднання повинні бути ущільнені гумо­вими шайбами, що перешкоджають витоку газу.

4.2.3 З'єдняння паяльника з балонами більшої місткості

повинно здійснюватися через редуктор, який регулює тиск газу. Тиск газу, що подається в пальник, не повинен пере­вищувати 16 кг/см2. Шланг з'єднується з балоном та реду­ктором за допомогою хомутів.

  1. Балони з пропаном чи газовою сумішшю про­пан-бутану повинні розташовуватись на поверхні грунту на відстані 0,5-1 м від горловини колодязя так, щоб на них не попадали сонячні промені.

  2. Під час відбору газу балони повинні:

  • знаходитись тільки в вертикальному положенні;

  • бути закріплені огородженням від можливого падіння.

  1. Щільність місць з'єднання шланга з балоном та газовим пальником перевіряти за допомогою мильної води.

  2. Після закінчення робіт слід спочатку закрити вен­тиль, який знаходиться на балоні. Вентиль на пальнику закри­вати тільки після припинення горіння пальника. Після від'єднан­ня балона від шланга на балон накручувати ковпак.

  3. Балони з газом повинні знаходитись в спеціаль­но обладнаних для зберігання місцях, недоступних для сто­ронніх людей.

4.3 Вимоги безпеки при спаюванні кабелів у свин­цевій оболонці.

  1. Прошпарочну масу розігрівати у металевому чай­нику з кришкою або відрі з носиком та кришкою. Розігрівання маси проводити на поверхні землі не ближче 2 м від люка колодязя або котлована. При розігріванні прошпарочної ма­си користуватися брезентовими рукавицями та захисними окулярами.

  2. Перемішувати прошпарочну масу тільки мета­левою ложкою.

4.3.3. Температуру прошпарочної маси вимірювати технічним термометром із шкалою до 250°С. Не дозво­ляється перегрівання маси вище температури, встановле­ної для неї правилами виконання робіт чи інструкціями на маси.

Якщо прошпарочна маса загорілася, її необхідно га­сити піском чи накрити брезентом.

  1. Прошпарку паперових гільз, ниток і т. ін. здійсню­вати в майстерні.

  2. Запалену паяльну лампу подавати в колодязь в паяльному відрі тільки після ретельної вентиляції колодязя. Перед цим необхідно перевірити за допомогою га- зоіндикатора наявність чи відсутність вибухового газу.

  3. Чайник з гарячою прошпарочною масою не­обхідно опускати в колодязь у відрі. Можна брати чайник тільки після того, як відро буде спущено на дно колодязя.

  4. При прошпарці кінців кабелю під ними встанов­лювати коритця для збирання прошпарочної маси. Корит­ця встановлювати на спеціальних підставках під кінцями кабелю чи підв'язувати до них дротяними хомутами.

  5. При прошпарці кінців кабелю, а також при мон­тажі свинцевої муфти повинен безперервно працювати вен­тилятор. Усі вільні канали повинні бути закриті пробками, а канали з кабелем заткнуті смоляними клоччями та зама­зані технічною замазкою. Після закінчення робіт в колодя­зях перевірити, чи всі канали надійно заткнуті.

  6. Заливочну масу розігрівати, виконуючи правила безпеки, викладені в п.п. 4.3.1-4.3.3.

Якщо розігрівається маса для заливки кількох великих муфт чи пупіновських ящиків, використовувати спеціальні пересувні котли з подвійними стінками.

4.3.10 Щоб запобігти розбрискуваню гарячої заливочної маси, корпуси пупіновських ящиків, чавунних муфт і т.ін., які підлягають заливанню, а також коритця для збору заливочної маси заздалегідь висушити.

{ 4.4; Вимоги безпеки при спаюванні кабелів у пла­стмасовій оболонці.

  • При зварюванні пластмасових оболонок кабелю виділяються шкідливі гази, відсос яких необхідно забез­печити безпосередньо у місці зварювання за допомогою вентилятора чи електропилососа.

  • Вентилятор (пилосос) для відсосу шкідливих газів вмикати до початку зварювання і вимикати не раніш ніж через 5 хвилин після закінчення зварювання.

  • Під час зварювання кабелів у пластмасовій обо­лонці через кожні ЗО хвилин робити перерву для вентиляції колодязя у продовж 15-20 хвилин.

  • При неможливості забезпечити потрібний обмін повітря працівники повинні виконувати зварювання пласт­масових оболонок у шланговому протигазі з подаванням по шлангу чистого повітря.

  • При зварюванні пластмасових оболонок кабелю зварювальним пістолетом його елетроживлення здійсню­вати від електромережі напругою 42 В.

  • Приєднання електрозварювального пістолета до понижувального трансформатора повинно здійснюватись шланговим проводом із штепсельною вилкою. Корпус тран­сформатора і один із виводів вторинної обмотки заземли­ти. Понижувальний трансформатор повинен знаходитись зовні кабельного колодязя (котловану).

  • Для охолодження пістолет вимикати через кожну годину безперервної роботи; при цьому спочатку відключити електроживлення, а потім подачу стисненого повітря.

Для подачі повітря в пістолет використовують компресори, пилососи або балони із стисненим повітрям.

Для зварювання кабелів з поліетиленовими оболонка­ми використовувати балони з азотом.

4.4.9. При використанні балонів із стисненим повітрям чи азотом необхідно дотримуватись правил безпеки згідно з "Правилами будови і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском" (затверджені Держнаглядохоронпраці України, наказ № 104 від 18.10.94 р.).