Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА 26.04.2012р..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
20.74 Mб
Скачать

3.3 Деталі устаткування кабельних колодязів

Для пристрою входу в кабельні колодязі служать чавунні люки (мал. 30) із зовнішньої чавунної і внутрішньої сталевої кришки.

В залежності від можливого навантаження люки бувають легкого і важкого типів. Люки легкого типу розраховані на навантаження до 400 кг, а важкого типу - до 15 т.

Внутрішня кришка люка має скобу для її відкривання і пристосування для замикання колодязя.

Вага чавунних люків з кришками: легкого типу - 122 кг, важкого-162 кг.

Для укладання кабелів у колодязях застосовуються, як правило, одномісні, двомісні та тримісні консолі (дивись мал. 31). Вага консолей відповідно дорівнює: 0,8; 1,2; 1,6 кг.

Для установки і зміцнення консолей служать кронштейни, виготовлені з кутової сталі (дивись мал. 32). Розміри і вага кронштейнів для кабельних колодязів наведено в табл. 13.

Для зміцнення кронштейнів застосовуються спеціальні болти (йоржі) з гайками та шайбами ​​( дивись мал. 33); вага комплекту - 0,75 кг,

Для кріплення блоків при протягуванні кабелів у колодязях встановлюють спеціальні кільця - сережки (дивись мал. 34) з круглої сталі діаметром 10 мм, вага кільця 0,6 кг.

3.4 Сімметріруючіе конденсатори й опору

Сімметрірующіе конденсатори, застосовувані для симетрування кабельних ланцюгів, виготовляються двох типів: паперові і керамічні.

Паперові конденсатори поділяються на одноразові з двома висновками і чотирикратні (дивись мал. 35), мають чотири виводу. Конденсатори укладені в скляні трубки типу пробірки і мають ємність від 10 до 1000 пф.

У межах від 10 до 100 пф конденсатори виготов ляють з ємністю через кожні 10 пф, а в межах від 100 до 1000 пф з ємністю через кожні 50-100 пф. Ємність конденсатора вказується на його етикетці.

Керамічні конденсатори є кера Мікова трубочки з посрібленою поверхнею. Захисною оболонкою даного конденсатора є керамікових або паперовий циліндр. Конденсатори виготовляються ємністю від 1 до 3000 пф.

Сімметріруючі конденсатори повинні бути розраховано на електричну пробивну напругу не менше 1800 в (ефективне значення) і опір ізоляції за менш 500 000 мгом.

Ізолююча маса, вживана для заливки конденсаторів, має температуру плавлення близько 120 ° Ц.

Омічні опору, що застосовуються для зосередженого симетрування, виконуються у вигляді трубочок з двома висновками. Для вирівнювання омічний асиметрії ланцюгів постійного струму застосовується ізольована константанові дріт діаметром 0,8 мм, довжина якої береться відповідно необхідному опору.

3.5 Припій і флюси для монтажно-кабельних робіт

При монтажі кабелів зв'язку застосовуються припої:

- ПОС-30 - для пайки свинцевих муфт;

- ПОС-40-для пайки кабельних жил.

Припій ПОС-30 містить 30 вагових частин олова і 70 частин свинцю, а припой ПОС-40 - 40 частин олова і 60 частин свинцю. Температура розм'якшення припою ПОС-30 + 1830Ц, а температура його розтікання -4-256 ° Ц.

Припій виготовляється промисловістю у вигляді зливків вагою в 3-5 кг. При відсутності припою промислового виготовлення він може бути виготовлений на місці робіт; для цього беруться зазначені в ст. 72 складові частини припою. У розплавлений в чавунному казанку свинець невеликими шматками поступово підкладають олово. Після розплавлення свинець і олово ретельно перемішують металевою мішалкою, звертаючи увагу на те, щоб не залишилося нерозплавлених шматочків олова. Готовий припой зливають на заздалегідь встановлені жолобки з кутового заліза з таким розрахунком, щоб при застиганні виходили прутки шириною 15-20 мм для ПОС-30 і 5-10 мм для ПОС-40.

Для очищення місця пайки від окису застосовується спеціальний склад, званий флюсом.

В якості флюсу при пайку свинцевих муфт застосовується стеарин, а при відсутності стеарину використовується яловиче сало.

При спайці кабельних жив і при подпайкі їх до контактів кінцевих кабельних пристроїв як флюс застосовується густий розчин каніфолі в спирті.

Для отримання цього розчину посудину зі спиртом і каніфоллю підігрівається в гарячій воді.

При зварюванні алюмінієвих кабельних жил застосовується спеціальний флюс, який повинен зберігатися в герметично закритих посудинах.