Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМНА 26.04.2012р..docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
20.74 Mб
Скачать

3.6 Кабельні маси

Для прошпаркі розібраних кінців кабелю, заливки кабельних муфт та кінцевих кабельних пристроїв застосовуються кабельні маси наступних марок:

- Прошпарочная - марки МТ-1, для прошпаркі розібраних кінців кабелів з повітряно-паперовою ізоляцією;

- Заливальна - марки МТ-2, для заливання муфт і рукавичок;

- Заливальна-марки МТ-3, для заливки боксів, Пліній-тов та інших кінцевих кабельних пристроїв;

- Заливальна - марки МБ-100, для заливки чавунних кабельних муфт;

- Озокеритові - для заливки ящиків з котушками індуктивності на кабелях з стірофлексной ізоляцією і для заливки газонепроникних муфт.

При відсутності готових кабельних мас вони можуть бути виготовлені на місці.

Спосіб виготовлення і рецепти мас наведені в додатку 9.

3.7 Дрібний монтажний матеріал

Для ізолювання зростків кабельних жив застосовуються паперові гільзи різних розмірів, залежно від діаметру кабельних жил, згідно табл. 14.

Для ізоляції зростків жил кабельних четвірок високочастотних кабелів застосовуються пластмасові хрестовини (мал. 36). Для кабелів з діаметром жил 1,2 мм застосовується мала хрестовина, що має розміри 10X60 мм, а для кабелів з алюмінієвими жилами діаметром 1,55 мм - велика хрестовина, що має розмір 18Х70мм.

Для ізоляції змонтованих кабельних зростків застосовується кабельна папір. Для ізоляції екранований пар застосовується металізована папір.

При монтажі кабельних муфт та кінцевих кабельних пристроїв застосовуються, крім перерахованих вище, наступні матеріали:

- Номерні паперові (групові) кільця різного діаметру завдовжки 10-11 мм для нумерації і закріплення кабельних четвірок (пар) при зрощуванні кабелів даль ¬ ній зв'язку;

- Нитки для перев'язки кабельних четвірок;

- Вставки мідно-алюмінієвого дроту завдовжки 80 мм (60 мм алюміній і 20 мм мідь) для зрощування алюмініє ¬ ніевих жив з мідними жилами;

- Гільзи мідні луджені для спайки кабелів з більшим діаметром кабельних жил;

- Гільзи мідні луджені розгалужувальні для підключення до кабельних жилах провідників симетрувальних ¬ щих конденсаторів;

- Стрічка міткалевого шириною 40 мм для перев'язки какабельні повивов.

Матеріали для кріплення кабелів при прокладці на стінах будівель та при підвісці на тросах 81. При прокладанні кабелю по стінах будинків для його зміцнення застосовуються скріпи з шурупами і скоби. Для механічного захисту кабелю використовуються дерев'яні та залізні жолоби, сталеві косинці і труби.

Скріпи для кріплення кабелів, що прокладаються по стінам будівель, виготовляються з оцинкованої сталі. Конструкція скреп показана на мал. 37, а розміри для кабелів різного діаметра дані в табл. 15.

Для зміцнення скреп застосовуються шурупи 40 X 4 мм з напівкруглими головками.

Для зміцнення на стінах будівель однопарних телефонних абонентських кабелів застосовуються пластинчасті. (мал. 38, а) або дротові (мал. 38, б) скоби.

Для захисту від механічних пошкоджень кабелів, що прокладаються по стінах будинків, у необхідних випадках застосовуються дерев'яні жолоби, сталеві труби і кутова сталь (табл. 16).

Конструкція барабана показана на мал. 39. Типи барабанів позначаються номером від I до XIII. Розміри і вага барабанів приведені в табл. 17.

Вибір барабана для намотування кабелю проводиться так, щоб радіус вигину кабелю при намотуванні був не менш п'ятнадцятикратного зовнішнього діаметра кабелю.

На зовнішній стороні щоки барабана, маючий отвір для виводу з барабана нижнього кінця кабелю, незмивною фарбою наносяться:

- Назва міністерства і заводу виготовлювача кабелю;

- Марка кабелю;

- Число четвірок кабелю і діаметр жив в мм;

- Довжина кабелю в м;

- Вага барабана з кабелем в кг;

- Заводський номер барабана;

- Напрямок обертання барабана при його перекочування (вказується стрілкою);

- Дата виготовлення кабелю (рік і місяць);

- Номер ГОСТ, по якому виготовлений кабель.

3. ІНСТРУМЕНТИ І ПРИСТРОЇ

При будівництві, відновленні і ремонті постійних кабельних ліній застосовуються спеціальні інструменти і пристосування.

Комплект інструменту і пристосувань, застосовуваних при монтажно-кабельних роботах, наведено в додатку 4 і для прокладки кабелю - у додатку 5.

Для розмотування кабелю служать спеціальні козла з домкратами (мал. 40), на які встановлюють барабан про кабелем при розмотуванні.

При протягуванні кабелю в каналізації застосовуються: згвинчуючі палиці (мал. 41), наконечники (мал. 42), пробні циліндри (мал. 43), сталеві щітки (мал. 44) для прочищення каналів каналізації,

канатні затискачі (мал. 45), затискачі кабельні (мал. 46), кабельні сталеві панчохи (мал. 47 і 48). Для плавного вигинання кабелю при укладанні і при направленні його в канал служать кабельні коліно (мал. 49).

Для установки консолей в кабельних колодязях користуються торцевим ключем (мал. 50).

Для накачування кабелю сухим повітрям застосовують спеціальні балони зі стисненим повітрям і повітряні насоси (мал. 51).

При монтажно-спаєчних роботах застосовуються-паяльні лампи (мал. 52), паяльник стаканчиковий Мал. 53. Бензинова паяльна лампа (мал. 52), паяльники торцеві (мал. 54), паяльники молоткові (мал. 55), щипці для зняття ізоляції (мал. 56), відро паяльне (мал. 57), кабельний ніж (мал. 58).