Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod New 2005 / Metod New 2005.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
12.59 Mб
Скачать

Практичне завдання

1. За допомогою програми Terragen, змоделювати рівнинний та гірський клас ландшафту (по одній моделі).

Для виконання практичного завдання необхідно ознайомитись зі структурою меню програми Terragen.

Render Controls - Настройки рендерингу (рис. 16)

Рис. 16

Настройки камери

Візуальна зміна Положення Камери:

Так, як і в "Landscape Dialog" (вікно настройок Пейзажу) можна настроїти камеру на маленькій версії ландшафту. Положення камери - це вершина кута. Камера "дивиться" від положення камери по прямій лінії - лінії вигляду, і закінчується точкою наведення. Вона може вільно переміщатися. Положення камери може змінюватися клацанням лівої клавіші миші на ландшафті. Положення точки наведення може змінюватися клацанням правої клавіші миші на ландшафті.

Camera/Target Position. Камера може переміщатися змінами цифрових значень у верхньому меню, де X - горизонтальне положення, У - вертикальне положення, Z - висота. Точні x, у, z координати повинні бути введені вручну. Встановлена "Fixed Height above Surface" має на увазі, що при переміщенні камери або точки наведення, висота - це встановлене число, яке завжди вище за ландшафт або воду. Якщо значення Z змінювати вручну, то "Fixed Height above Surface" змінюватиметься відповідно.

Zoom/Exposure. Встановлює значення масштабу зображення і експозицію.

Camera Settings - Настройки камери (рис. 17)

Рис. 17

Photographic Medium - Фотографічне Середовище - Тут можна вибирати між Відео і Фотохімічним способами створення об’єкту. Для Фотохімічного способу створення зображення програма моделює деяку відповідність з камерою, даючи реалістичніший результат.

Exposure/Light Sensitivity - Експозиція/Світлочутливість - Діє як у Фотохімічному способі створення зображення, моделюючи відповідність з камерою.

Zoom/Magnification - Масштаб зображення/кратність збільшення - Zoom повторює "наїзд" фотоапарату, тільки не переміщує камеру назад і вперед. Оскільки Terragen не використовує ефект "сферичної" лінзи, як у фотоапараті, нижнє значення Zoom може виявитися зовсім нереалістичним, тому недоцільно встановлювати дуже низьке значення Zoom.

Effects - Ефекти - Вони дають можливість вибирати плагіни [plugins] для камери.

Властивості Зображення

Render Preview - Попередній перегляд - Тут ви можете здійснити попередній перегляд зображення перш, ніж згенеруєте його з повним розміром і деталізацією. Попередній перегляд відтворює зображення, з урахуванням всіх поточних призначень і з низькою роздільною здатністю.

Detail - Деталізація - Промальовування деталей при попередньому перегляді: від грубої [зліва] до точної [справа]. Звичайно, для попередніх переглядів прийнятний середній рівень.

Image Size - Розмір Зображення - Для незареєстрованих користувачів, розмір зображення обмежений 1280x960.

Render Image - Рендеринг зображення - Створює зображення з урахуванням всіх установок в заданому дозволі. Коли картинка повністю згенерується, з’являється діалогове вікно, яке показує час рендерінгу зображень і їх кількість. Зображення завжди відтворюються в TrueColour (24bits), незалежно від модифікації дисплею комп'ютера. Галочка напроти "Land" [Земля] показує чи повинен пейзаж бути введений при перегляді, а галочка напроти "Sky"[Небо] додає або забирає небо при перегляді і рендерингу.