Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod New 2005 / Metod New 2005.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
12.59 Mб
Скачать

Wave Properties. - Властивості Хвилі.

Roughness - Шорсткість - Висота хвиль.

Wave Size - Розмір хвилі - "Ширина" хвиль.

Visibility Effect - Візуальний Ефект - Наслідує явищу, яке відбувається, коли ви дивитеся на неплоску воду під невеликим кутом. Збільшення цієї установки робить віддзеркалення «дрібнішими».

Вода в Terragen не ідеальна. Якщо установки хвилі дуже великі (у розмірі), то можна бачити грубі грані в місцях, де вода стикається із землею.

Cloud Dialog - Настройки хмар (рис. 28).

Рис. 28

Sky Size - Розмір Неба - Збільшення цього значення злегка збільшить час рендерингу, але може застосовуватися для виправлення проблеми з чорними областями, що з'являються вище за горизонт - де небо не досягає землі.

3-D.2-dimension - це оригінальні Terragen хмари. 3-dimension хмари - невелике удосконалення. Проте, щоб одержати найбільший 3D-эффект для хмар, потрібно збільшити "Cloud Shade Accuracy" (Точність Штрихування Хмари) в Render Settings (Вікні Настройок Рендерингу) до максимуму.

Edit Cloud Colour - Редагування Кольору Хмар - Будьте обережні при зміні цієї установки, оскільки це вплине і на забарвлення туману.

Density Contrast - Контраст Густини - Змінює контраст густини хмар. Включає ефект зміни "різкості" граней у хмар, і ефект їх затемнення при нормальних призначеннях. Нижчі установки утворюють м'якші хмари.

Density Shift - Зміна Густини - Дозволяє змінювати кількість хмар на небі. Переміщення повзунка до кінця вліво (негативні числа) приводить до повної відсутності хмар. Переміщення повзунка до кінця вправо (позитивні числа) призводить до створення повністю хмарного неба.

Cloud Genesis - Виникнення Хмари (рис. 29).

Рис. 29

Persistence - Стійкістьрегулює кількість вироблених маленьких хмар. Переміщення повзунка до кінця вліво (негативні числа) приводить до створення дуже гладких хмар. Переміщення до кінця управо (позитивні числа) створює дуже порвані хмари.

Largest Cloud Size - найбільший розмір хмари - Працює таким же чином, як "Size of Features" в "terrain generation" (генераторі ландшафтів).

Atmosphere Dialog - Настройки атмосфери (рис. 30).

Рис. 30

Light Decay / Red - Розкладання Світла / Червоний

Edit Colour - Редагування Кольору - Немає необхідності змінювати настройки кольору, якщо ви не хочете створити якийсь "unusual" (особливий) ефект, оскільки стандартні настройки програми найбільш підходять для земних сцен.

Lock Colour with Atmospheric Blue (Light Decay) - Замок для Кольору та розсіювання повітря. В більшості випадків, "Atmospheric Blue" і "Light Decay colours" повинні доповнювати один одного, і відмічений прапорець (checkbox) встановлює значення, які повністю відповідають тому, щоб створити реалістичне земне оточення.

Half-height - напіввисота - Питома вага атмосферних компонентів зменшується із збільшенням висоти. "Half-heights" визначає висоти, в яких атмосферні компоненти є половиною їх густини на нульовій висоті. Пониження цього значення згладжує атмосферу.

Lighting Dialog - Настройки освітлення

Terragen покращує його потім, щоб змоделювати умови освітлення реального світу. Тому, будь-які зміни, які ви робите для однієї установки, можуть впливати на багато аспектів сцени. Наприклад, зміни забарвлення сонячного світла і зміни яскравості відноситимуться не тільки до освітлення пейзажу, але зачеплять також і небо. Зокрема, будь ласка, зверніть увагу на те, що настройки "Background Lighting" (Освітлення Фону) має значний ефект, який виявлятиметься при освітленні неба і хмар, а не тільки на освітленні ландшафту.

Основні настройки освітлення (рис. 31).

Рис. 31

Sun Heading/Altitude - Напрям світла / висота Сонця - Контролює положення джерела освітлення. Карта освітлення дає попередній перегляд того, які частини пейзажу знаходяться на світлі, а які - в тіні.

Terrain Casts Shadows – Ландшафт, що відкидає тіні - Повертає пейзаж, що кидає тінь на або від "точки зору" камери. Немає особливих причин знімати цей прапорець, хоча це дало б невелике збільшення швидкості при "рендеринзі".

Clouds Cast Shadows - Відкидання Тіней Хмарами - Повертає хмару, що дає тінь на або від "точки зору" камери.

Shadows in Atmosphere - Тіні в Атмосфері - Дозволяють пейзажу створювати тіні в тумані, виробляючи "сонячне проміння", що проходить крізь туман.

Без атмосферних тіней

З атмосферними тінями

Рис. 32

Effects/Accessories – Ефекти / Аксесуари - Дозволяють вам вибирати плагіни (plugins) освітлення з будь-яких, встановлених в програмі.

Direct Sunlight tab - Пряме сонячне світло (рис. 32).

Specify Sunlight Colour / Realistic Sunlight Penetration System - Два різні методи освітлення сцени. Реалістичний метод дозволяє, беручи до уваги висоту сонця і атмосферні умови, моделювати реалістичний колір сонячного світла і його яскравість, оскільки він проходить через атмосферу (що найбільш очевидне при генерації сцен заходу).

Визначення кольору сонячного світла

Реалістична система проникнення

Effect of Atmosphere - Ефект Атмосфери - Регулює, скільки атмосфери фактично впливає на сонячне світло. Ця призначення додає велику "щільність" на заходах сонця. Установка 100 %, що йде в програмі за умовчанням підходить для більшості сцен, а зміна стану атмосфери дозволить вам досягти правильного ефекту сонячного світла.

Percent Cloudcover - Відсоток Облочного Покриву - Визначає кількість тіні нижче хмарного шару, коли "Cloud shadow-casting" не використовується.

Background Lighting tab - Освітлення фону

Рис. 33. Однокольоровий спосіб освітлення

Рис. 34. Багатокольоровий спосіб освітлення

Одноколірний спосіб (рис. 33) освітлення дозволяє Вам визначати колір для освітлення тіней і виробляє простий контроль над появою тіней. Багатоколірний спосіб освітлення (рис. 34) використовує три кольори: "Diffuse Sunlight" (Розсіяне Сонячне світло), "Light from Above" (Верхнє Світло), і " Reverse Light" (Відсвіт), щоб освітити тіні з різних сторін. Якщо використовувати його розумно, то багатоплановий спосіб освітлення може підвищити реалізм сцен, де велика частина, або весь ландшафт, знаходиться в тіні.

Shadow Lightness - Освітленість Тіней - Виробляє повний контроль над тим, наскільки яскравими або темними повинні бути тіні, порівнюючи яскравість кольору тіні (single colour mode) або відсвіту тіні (multi-directional mode).

Sun's Appearance tab - Зовнішній вигляд Сонця (рис. 35).

Рис. 35

Disc Diameter - Діаметр Диска - Засіб управління розмірами Сонця в небі. Впливає також на м'якість тіней - менший діаметр веде до гарних тіней. За умовчанням, програма показує 10 - відповідна настройка для земних сцен (хоча для наукової точності, реалістичнішої було б значення = 0,5)

Corona Size - Розмір ореолу - Настройка не моделює те, що астрономи називають короною Сонця. Це - ореол навколо сонця, який частково компенсує той факт, що Terragen ще не використовує спалах. Це просто ефект пом'якшення краю диска сонця.

Lighting of Atmosphere tab - Освітлення атмосфери (рис. 36).

Рис. 36

Glow Amount - Кількість Жару - Засіб управління, який визначає співвідношення світла Сонця зануреного в туман і яскравого світла навколо Сонця.

Glow Power - Сила Жара - Регулює загасання сили жару навколо сонця. В більшості випадків, установка 100% є якнайкращою. Зміна цього значення корисна при створенні дуже хмарних або туманних сцен, де низькі значення для Glow Power виглядають набагато реалістичніше.