Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUM_shpory.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
232.45 Кб
Скачать

24.Складні речення з сурядністю й підрядністю.

У складному реченні можуть поєднуватися різні види зв’язку: сурядний і підрядний, сполучниковий і безсполучниковий. Одні частини таких речень з’єднуються сполучниками сурядності, інші — сполучниками підрядності та сполучними словами або взагалі безсполучниковим зв’язком. Найпоширенішими зі складних речень є сурядно-підрядні, у яких одні прості речення поєднуються сурядним зв’язком, а інші — підрядним.

Складні речення із сурядним і підрядним зв’язком можуть мати різну будову:

1) Від одного з речень, з’єднаних сурядним зв’язком, залежить одне або кілька підрядних(Ідуть од шахти шахтарі, А даль така широка та іскриста Там, де рум’яна стежка од зорі Біжить в село, що стало уже містом (В. Сосюра)).

2) Кожне з речень, з’єднаних сурядним зв’язком, має залежне підрядне речення (Розпухле вухо Тимка, на якому засохла кров, кинуло Орисю в жар, і їй хотілося торкнутися до нього пальцями, щоб зняти з нього біль, але вона не наважувалася цього зробити, щоб не спричинити ще більшого болю (Г. Тютюнник)).

3) Два чи кілька речень, з’єднаних сурядним зв’язком, мають спільне підрядне (Така там була температура, і так мене парою проймало, і стільки крові з мене вийшло, що я відчув себе здоровшим (Ю. Яновський)). Між двома сурядними реченнями, з’єднаними сполучниками і (й), та (у значенні і), якщо вони мають спільне підрядне, кома не ставиться (Тільки що Марія розпалила в печі й приставила горщики, у вікнах замиготіла чорна смушева шапка й блиснули чорні брови (І. Нечуй-Левицький)).

25.Складнопідрядні речення з кількома підрядними.

Складнопідрядні речення з двома і більше підрядними за характером взаємозв’язку головного й підрядного речень поділяються на такі види: 1) складнопідрядні речення з послідовною підрядністю; 2) складнопідрядні речення з однорідною підрядністю; 3) складнопідрядні речення з неоднорідною підрядністю.

У складнопідрядних реченнях з послідовною підрядністю перше підрядне речення залежить від головного, а решта — послідовно одне від одного. При цьому підрядне речення, до якого відноситься інше підрядне, стає головним щодо нього (Місяць світив так ясно, що можна було розгледіти кожен кущик полину, який тільки й ріс тут на пересохлій землі).

Однорідна підрядність — це така підрядність, при якій два і більше підрядні речення відносяться до того самого слова в головному реченні або до головного речення в цілому і відповідають на одне й те саме питання. Зазвичай вони приєднуються до головного речення однаковими сполучниками (У Стеблеві, де кінчається містечко, де Рось розливається з тісних берегів, є дуже гарне місце (І. Нечуй-Левицький)). Однорідні підрядні речення можуть поєднуватися між собою за допомогою сполучників сурядності; тоді перед другим підрядним сполучник підрядності зазвичай відсутній (Вночі Андрій довго не міг заснути, бо в хаті було видно од великих зірок на небі і густо пахло холодною м’ятою (Гр. Тютюнник)).

При неоднорідній підрядності підрядні речення відповідають на різні питання, тому що належать до різних видів підрядних речень або ж відносяться до різних членів того самого головного речення (Люди охоче погоджуються з тим, що твердить їх приятель, проте наперед відкидають те, про що говорить несимпатична для них особа або супротивник (І. Томан)).

В одному складному реченні можуть поєднуватися різні типи підрядності, насамперед однорідна та неоднорідна (Коли зграя залетить далеко і в тумані стане тихо, я зупиняюся й наслухаю, що робиться попереду (Гр. Тютюнник)).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]