Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUM_shpory.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
232.45 Кб
Скачать

17. Пунктуація в складносурядних реченнях.

Між простими реченнями (предикативними частинами), що входять до складносурядного, звичайно ставляться коми: Тепло було, й вишні цвіли рясно (Марко Вовчок).

Не ставиться кома між двома частинами складного речення, з'єднаними одиничним сполучником (й), та, або, чи (= або), якщо:

а) обидві частини мають якесь спільне слово — член речення, внесення або видільні частки тільки, лише (таке слово завжди стоїть на початку всього речення): Мабуть, батько ще дужче посивів і мати ще дужче зігнулася (А. Головко).

б) це речення питальне, спонукальне або окличне: Хай наше слово не вмирає і наша правда хай живе! (М. Рильський).

Тире ставиться між двома частинами складносурядного речення, якщо друга частина виражає висновок, наслідок, раптовість, несподіваність і вимовляється з помітним піднесен­ням тону: Дощ пройшов — і Київ зеленіє (М. Рильський).

Крапка з комою ставиться між двома частинами складносурядного речення, якщо в них є свої розділові знаки або ці частини далекі за змістом: Встала й весна, чорну землю сонну розбудила, уквітчала її рястом, барвінком укрила; і на полі жайворонок, соловейко в гаї землю, убрану весною, вранці зустрічають (Т. Шевченко).

18. Складнопідрядні речення.

Складнопідрядне речення – це таке складне речення, компоненти якого синтаксично нерівноправні і пов’язані між собою сполучниками підрядності або сполучними словами та інтонацією. Нерівноправність компонентів такого речення виявляється в тому, що одна частина служить для пояснення іншої (цілої частини або окремих членів речення). З граматичного боку – одна частина є головною, а друга – залежною. В головному реченні може знаходитися вказівне слово. Підрядна частина може стояти після, перед і в середині головної частини.

19.Проблема класифікації складнопідрядних речень. Принципи класифікації.

1. Традиційний або логіко-граматичний класифікація. Представники ототожнювали функції членів речення і підрядних речень.

2. Формально-граматичний класифікація – представники класифікують складнопідр. речення на основі засобів зв’язку головної і підрядної частини (складнопідр. речення із сполучниками, з відносними словами та інші типи речень).

3. Структурно-семантичний класифікація – враховуються структурні і смислові співвідношення між головним і підрядним реченням.

Розрізняють 3 типи складнопідрядних речень.

Складнопідрядні з підрядними означальними – це такі складнопідрядні речення, у яких підрядна частина виступає в ролі означення до якогось члена головного речення і відповідає на питання який? яка? яке?

Складнопідрядні з підрядними з’ясувальними – це такі складнопідрядні речення, у яких підрядна частина виступає у функції додатка до якогось члена речення головної частини і відповідає на питання непрямих відмінків.

Складнопідрядні з підрядними обставинними – це такі складнопідрядні речення у яких підрядна частина вказує на місце, час, причину, спосіб, умову чи мету дії, про яку говориться в головній частині і відповідає на питання як? коли? де? чому? при якій умові? для чого? та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]