Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUM_shpory.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
232.45 Кб
Скачать

3. Види синтаксичного зв'язку між словами у словосполученні.

Типи зв’язку слів у словосполученні: 1) узгодження — слова в словосполученні узгоджуються в роді, числі й відмінку; головним словом виступає іменник або будь-яка інша частина мови у значенні іменника, а залежними словами можуть бути прикметники, дієприкметники, займенники, числівники (їстівні гриби, зрубане дерево, сьомий день); 2) керування — головне слово (дієслово) вимагає від залежного (іменник або інші частини мови у значенні іменника) форми певного відмінка (підійти до столу, берег моря); 3) прилягання — залежне слово має незмінну форму і поєднується з головним тільки за змістом. Найчастіше прилягають прислівники, дієприслівники, інфінітиви (зібралися вранці, йшли співаючи, звелів атакувати).

4. Типи словосполучень за структурою: дієслівне, іменникове і т.Д.

Залежно від того, до якої частини мови належить головне слово, словосполучення поділяються на такі типи:

1. Іменникові (субстантивні) — з іменником у ролі головного сло­ва, який сполучається: а) з прикметником (сучасне життя, рухливі ігри); іменником у непрямих відмінках без прийменника та з прийменником (перемога народу, мрії про волю); в) з займенником (цей день, твоя увага); г) з дієприкметником (пожовкла трава, зів'ялі квіти); ґ) з прислівником (читання вголос, їзда вер­хи); д) з інфщітнвом (уміння говорити, бажання вчитися).

2. Дієслівні (вербальні) словосполучення, в яких головним сло­вом виступає дієслово, що сполучається: а) з іменником у непрямих відмінках без прийменника та з прийменником (виконати доручення, шинувати бабусю); б) з інфінітивом (учитися малювати, просити привітати); в) з прислівником (жити чесно, відповідати чітко); г) із займенником без прийменника та з прийменником (поважати її, турбуватися про нього).

3. Прикметникові (ад'єктивні) словосполучення — з прикметником у ролі головного слова, який сполучається: а) з іменником у непрямих відмінках з прийменником і без прийменника (потрібний людям, вдячний дітям); б) з прислівником (дуже цікавий, надзвичайно вдалий); в) із займенником без прийменника та з прийменником (відомий всім, залежний від мене); г) з інфінітивом (здатний працювати, змушений залишити).

4. Числівникові (нумеральні) словосполучення – з числівником у ролі головного слова, що найчастіше сполучається: а) з іменни­ком у непрямих відмінках (двоє курчат, обидві дівчинки); б) з числівником (один з п’яти).

5. Займенникові (прономінальні) словосполучення — з займенником у ролі головного слова, який сполучається: а) з іменником (хтось із малюків, когось із класу); б) з прикметником (щось цікаве, хтось у білому); в) з займенником (щось інше, кожного з нас).

6. Прислівникові (адвербіальні) словосполучення — з прислівником у ролі головного слова, який сполучається: а) з іменником (високо в небі, далеко від міста); б) з прислівником (зовсім добре, досить повільно).

До прислівникових словосполучень належать також і словосполучення з предикативними прислівниками (словами категорії стану) в ролі головного слова (цікаво послухати, мені холодно)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]