Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
56.95 Кб
Скачать

Висновки

Починаючи з 30-х років Швейцарія опинилась у делікатному становищі. Культурні зв’язки з Німеччиною були розірвані, тому правлячим колам доводилось вивертатися, щоб не викликати невдоволення Гітлера та враховувати зріст антифашистського та патріотичного руху.

У творчості більшості письменників не знаходилось місця для зображення боротьби з фашизмом. Ця тематика знаходила своє відображення частіше у щоденниках, листах або нотатках, які були призначені лише для вузького кола читачів.

У творах можна побачити пошуки нових підходів до образного освоєння дійсності, пошуки нових можливостей реалізму. Використовуючи у своїх драмах алегорію, притчу, параболу, створюючи зрозумілі усім «моделі світу», М.Фриш та Ф.Дюрренматт зробили швейцарську літературу надбанням європейської культури.

Найчастіше в творах підіймалася проблема міграційної політики Швейцарії; проблема провини за неучасть у боротьбі проти фашизму; проблеми пристосовництва та опору, зрадництва національних інтересів і антифашистська боротьба.

Фрідріх Дюрренматт почав писати у роки Другої світової війни, його перші книги вийшли у кінці сорокових років. Роботи письменника носили антифашистський та антибуржуазний характер. Суперечність та парадоксальність його мислення стають невід’ємними рисами його творчості.

Детективний роман «Підозра» - другий детектив Дюрренматта. У ньому він підіймає проблему безкараності нацистських діячів, торкається проблеми межі влади людини та її бездіяльності, замислюється про цінність та сенс таких понять , як «життя» та «мораль», розглядає проблему вибору.

Комісар Берлах не є звичайним поліцейським. Дюрренматт показує, що шлях до справедливості не обов’язково відповідає нормам права, та й на шляху до цієї справедливості нерідко гинуть як винні так і невинні люди.

Еменбергер/Нелє бачить сенс свого буття у знищенні людей. Він щиро вважає, що своїми діями допомагає своїм пацієнтам позбавитись тягаря людського існування. І хоча такий світогляд та практика засуджується, однак в цих людиноненависних міркуваннях є логіка.

Не дивлячись на зовнішню просту форму роману «Підозра», Дюрренматт вважається майстром жанру. Його відмітною особливістю є вміння створити напружену атмосферу, при чому е за рахунок гротескних жахів, а з допомогою умілого опису оточуючих обставин, переконливого морального пафосу.

Майстерність Дюрренматта в жанрі детективу полягає в умінні створити напружену атмосферу за допомогою умілого відтворення обставин та індивідуалізації героїв.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

1. Анализ детективных произведений / Ф.Дюрренматт «Подозрение» [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://detec.itgo.com/verdacht.htm

2. Архипов Ю. 14 тезисов к Фридриху Дюрренматту. / Ю. Архипов. – М.: Искусство, 1969. – С. 480-503.

3. Бавин С. Дюрренматт и его герои [Электронный ресурс] / С. Бавин. – Режим доступа: http://detectivemethod.ru/noir/durrenmatt-and-his-heroes/

4. Давиденко Г.Й. Історія зарубіжної літератури ХХ століття: Навч. посібник. / Г.Й.Давиденко, Г.М.Стрельчук, Н.І. Гричаник. – К.: Центр учбової літератури, 2009 – С. 281-310.

5. Дюрренматт Ф. Подозрение [Электронный ресурс] / Ф. Дюрренматт. – Режим доступа: http://lib.ru/INPROZ/DURENMATT/durenmant.txt

6. Есин А.Б. Принципы и приемы анализа литературного произведения: Учебное пособие. / А.Б. Есин. – М.: Флинт. Наука, 2000. – 248 с.

7. Затонський Д.В. У пошуках сенсу буття / Затонський Д.В. – К.: Дніпро, 1967. – С. 164-217.

8. История детектива в кино и литературе / Судья детективного жанра [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://detectivemethod.ru/laboratory/judge-detective-genre/

9. Ковальчук М. Фрідріх Дюрренматт [Электронный ресурс] / М.Ковальчук. – Режим доступу: http://ua.convdocs.org/docs/index-65597.html

10. Кучер З.І. Особливості поетики та проблематики прози Ф.Дюрренматта : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філолог. наук : спец. 10.01.04 «Література зарубіжних країн» / З.І. Кучер. – Дніпропетровськ, 2003. – 18 с.

11. Павлова Н.С. История швейцар ской литературы / Фридрих Дюрренматт // под. ред. Н.С. Павловой. Соч.: в 3 т. - М.: ИМЛИ РАН, 2002. – С. 298-344.

12. Павлова Н.С. Швейцарские варианты: Литературные портреты // Невероятность современного мира (Фридрих Дюрренматт) / Н.С. Павлова, В.Д. Седельник. – М.: Советский писатель, 1990. – С. 204-244.

13. . Седельник В.Д. Парадоксы и предостережения Фридриха Дюрренматта [Электронный ресурс] / В.Д. Седельник. – Режим доступа: http://detectivemethod.ru/european-authors/paradoxes-warnings-durrenmatt/

14. Седельник В.Д. Современный швейцарский детектив [Электронный ресурс] / В.Д. Седельник. – Режим доступа: http://lib.rus.ec/b/292144/read

15. . Топер П.М. Вторая мировая война в литературе зарубежных стран / П.М. Топер. – М.: Наука, 1985. – С. 408-424.