Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ксюша.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
48.43 Кб
Скачать
  1. Особливості уяви розумово відсталих дітей.

Уявлення - це вторинні образи дійсності; вони є відтворенням образів сприйняття. У дітей з розумовою відсталістю представлення відрізняються недиференційованою, фрагментарністю, розпливчатістю. Довільне оперування представленнями порушене. Аналіз і синтез на одному рівні протікають неповноцінно. У відстрочених представленнях є тенденція до втрати специфічності, цілісності образу, уподібнення образів.

Формування смислових і асоціативних зв'язків у розумово відсталих протікає з великими порушеннями. Образна пам'ять переважає над словесно-логічною.

Фізіологічною основою уявлення є пожвавлення в корі головного мозку слідів колишніх подразників, які зафіксовані в акті сприйняття, - образ раніше сприйманого об'єкту. На думку Сеченова, уявлення по нервових механізмах відрізняється від сприйняття різницею збудника. Формування і розвиток уявлень обумовлені особливостями розвитку пам'яті і мислення. Уявлення бувають: зорові, слухові, рухові, дотикові. Вивчали: Соловйов, Нудельман. Розкрили: особливості зорових уявлень предметів, їх зображень і відмінностей, встановили, що у розумово відсталих дітей спостерігаються особливості: діти зображують предмет в іншому положенні, чим він є насправді.

У дослідженнях підкреслюється, що у дітей з недорозвиненням інтелекту уява по відношенню до мислення виконує компенсаторну функцію. Встановлено, що рівень розвитку творчої уяви у розумово відсталих дітей корелює із ступенем тяжкості порушення, а порушення регуляторних компонентів емоційно-вольової сфери в структурі розумової відсталості роблять негативний вплив на характер діяльності дітей, на процес створення уявних образів при малювання дітьми казки. У встановленні ними послідовності епізодів і розумінні внутрішньої логіки стосунків між персонажами також відзначаються значні труднощі. В порівнянні з роботами хлопців, що нормально розвиваються, у розумово відсталих переважають шаблонні, звичні зображення, понижена активність самого процесу уявлення.

  1. Роль трудової діяльності в корекції порушень.

В. В. Воронкова вказує, що в системі педагогічних заходів впливу на психіку аномальної дитини праця є одним з найважливіших засобів корекції вад розумового розвитку аномальних дітей. На трудове навчання в допоміжних школах відводяться третина навчального часу. Відомо, що розумово відсталі діти слабо використовують трудові вміння і навички в новій для них ситуації.

Зміст занять має допомогти вирішенню основних завдань, які стоять перед трудовим навчанням в допоміжній школі: трудове навчання має бути соціально значимо, тобто воно має практично готувати учнів до включення в продуктивну працю суспільства; трудове навчання має бути використано для корекції психофізичних недоліків розумово відсталих дітей; трудова діяльність повинна сприяти формуванню моральних якостей особистості дитини.

В умовах спеціально організованого навчання, трудове виховання учнів розглядається як важливий засіб корекції, розвитку і формування особистості розумово відсталих учнів, підготовки їх до трудової діяльності після закінчення школи.

Роль фізичної праці в корекції розвитку учнів допоміжної школи важко переоцінити. Фізична праця вимагає від працюючого не тільки фізичного, а й розумового напруження, вона впливає на всі функції людського організму.

Трудове навчання і виховання в допоміжній школі ефективно використовуються для формування в учнів таких важливих якостей особистості, як уміння працювати в колективі (зважати на інтереси його членів, узгоджувати їх з власними інтересами), уміння керувати собою в процесі праці.

Специфіка навчального процесу в допоміжній школі вимагає тісного зв’язку трудового виховання із загальноосвітніми навчальними предметами. Це – необхідна умова високої якості навчання і підготовки до самостійного життя дітей з особливими потребами.

Найсприятливіші умови для опанування діяльністю учнями доп. школи мають заняття із трудового навчання. Саме тут дитина діє в системі розгорнутих та зовні фіксованих вимог: виготовити кожний предмет за визначеними етапами діяльності, осмислити і зрозуміти сутність і значення кожного з них для ефективності праці.

Вчитель має спеціально організувати трудове навчання, оскільки р/в учні усвідомлюють та опановують процес праці лише в разі необхідності.

Тому важливою умовою формування діяльності в учнів допом.школи на заняттях з трудового навчання є керівництво процесом засвоєння кожного етапу (аналізу, планування, організації, практичного виконання, самоконтролю), послідовного їх здійснення під час виготовлення будь-яких об’єктів праці, а це і є основою корекції та розвитку всіх основних сфер психофізичного розвитку учнів з особливими потребами у навчанні та вихованні.