Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
115.9 Кб
Скачать

70.Підберіть вправи на розвиток та нормалізацію рухів дітей із дцп.

Рефлекторні вправи здійснюються з допомогою кількаразових подразнень певних рефлексогенних зон, викликаючи у відповідь відповідну рухову реакцію . Вони частіше застосовуються у ранньому віці, коли виражений парез тих чи інших м'язів, і є перехідними до виконання активних рухів.

Активні рухи - це рухи, які довільно скоювалися самим хворим, без зовнішньої допомоги, але під медичним наглядом . Хворий виконує вправи за показом і роз'ясненням. За виконання рухів важливо, щоб хворий зрозумів, як треба виконувати даний рух, які помилки він допускає і як їх можна виправити. Вправи на розслаблення м'язів сприяють відновленню порушень координації рухів та нормалізацію діяльності внутрішніх органів. При дитячому церебральному паралічі вони теж мають основне значення, як відновлення взаємовідносин мязів-антагоністів, так гальмування мимовільних рухів. Найчастіше їх використання поєднані із різними видами рефлексотерапії, включаючи різновиду масажу. Вправи на розтягування сприяють поліпшенню еластичності тканин, цим полегшуючи відновлення рухливості в суглобах. При ДЦП ці вправи застосовуються обережно, особливо в контрактурах, і навіть за наявності грубих післяопераційних швів разом із тепловими процедурами і вправами на розслаблення. Дихальні вправи спрямовані На оновлення нормального акту дихання у спокої, і навіть при поєднанні з різними рухами і діями. Велику увагу приділяють оволодінню типом дихання з виконанням тривалого видиху, оскільки подих в хворих переважно поверхове, не координований з рухами.Корегуючі гімнастичні вправи сприяють виправленню порочних поз і деформацій. При ДЦП ці вправи насамперед спрямовані на боротьбу з наслідками затриманого впливу ранніх тонічних рефлексів, і навіть нормалізацію діяльності афферентних систем (вестибуломозжечкових реакцій, зорового аналізатора,проприоцепції, тактильної чутливості та ін.). Застосування цих вправ має бути індивідуальним, однак вони можуть частково вживатись і в групових заняттях. Вправи на координацію рухів застосовуються при ДЦП на відновлення управління основними рухами. Ці вправи сприяють вільному переключенню стану м'язи (спокій, напруга, розслаблення, скорочення), відновленню реципрокних взаємовідносин мязів -антагоністів та його спільної статичної роботи з фіксації суглобів; нормалізації «схеми тіло та рухів»; оволодінню складними поєднаннями роботи м'язів різних частин тіла для формування рухових стереотипів. Вправи в рівновазі сприяють поліпшенню координованих рухів, вихованню правильної постави, виробленні багатьох рухових навичок, тренуванні та нормалізацію функцій вестибулярногоанализатора. Прикладні вправи включають різні способи пересування – повзання, ходьбу, біг, і навіть стрибки,лазання, метання, тобто. ті природні руху, які здорова дитина застосовує у повсякденному житті.

78. Наведіть види іграшок.

Класифікація іграшок на основі їх використання у різних видах ігор: 1) Моторно-спортивні і тренувальні(м’яч, обруч, кеглі,мозаїка). Розвивають спритність, слух, увагу, підвищують моторну активність. 2) Сюжетна, іграшка-образ: люди, тварини, транспорт тощо. 3) Творчо-трудова іграшка – з них дитина сама створює образ і потім грається(конструктори, розбірні моделі). 4) Технічна іграшка знайомить дитину з технікою, розвиває творчість і винахідливість. Вимога – можливість імітування у грі основних функцій предмета(підйомний кран, моделі літаків). 5) Настільні ігри(лото, шашки, шахи, ігри-подорожі). Розвивають увагу, логічне мислення орієнтування у формі, кольорі, розмірі. 6) Весела іграшка заснована на принципі несподіваності. Вона призначена для забави, іі не можна застосувати в будь-якій грі (зайчик, що стрибає, соловейко, що співає тощо). 7) Музичні іграшки розвивають слух. 8) Театральні іграшки. Класифікація за видом сировини: дерев’яні, пластмасові, металічні, з тканин, гумові, з кераміки тощо. За розміром: дрібні до 10 см; середні до 50 см; великогабаритні – відповідно до росту дитини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]