Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
115.9 Кб
Скачать

11. Охарактеризуйте розвиток мережі дитячих дошкільних закладів, їх типи.

Дошкільний навчальний заклад – навчальний заклад, що забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток,соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту. Є такі типи дошкільних закладів:

1) ясла для дітей від 2 міс до 3 р; 2) ясла – садок для дітей від 2 міс до 6-7 р; 3) дитячий садок для дітей від 3 до 6-7 р; 4) ясла-садок компенсуючого типу для дітей від 2 до 7-8 р., які потребують корекції фізичного, розумового розвитку, тривалого лікування та реабілітації. Поділяються на спеціальні та санаторні. 5) будинок дитини – дошкільний навчальний заклад системи охорони здоров’я для медико – соціального захисту дітей – сиріт,позбавлених батьківського піклування, а також для дітей з вадами фізичного, розумового розвитку від народження до 3 р. для здорових дітей та до 4 р. для хворих; 6) дитячий будинок інтернатного типу для дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування, дошкільного та шкільного віку, які перебувають у родинних стосунках та утримуються за рахунок держави; 7) ясла – садок сімейного типу для дітей від 2 міс до 6-7 р., які перебувають у сімейних стосунках; 8) ясла – садок комбінованого типу для дітей від 2 міс до 6-7 р., у складі якого можуть бути групи загального розвитку, сімейні, де навчають з урахуванням стану здоров’я дітей; 9) дитячий будинок сімейного типу, в якому виховуються діти – сироти і діти, позбавлені батьківського піклування від 2 р. до 18 р.

12. Поясніть роль вихователя та його відповідальність за розвиток особистості дитини.

Педагогічна професія – одна із самих найстаріших і найпочесніших в історії людства. Особистість педагога протягом багатьох віків вважалася еталоном духовного і культурного рівня розвитку народу. Педагог дає дітям знання, допомагає оволодівати людськими цінностями, вчить, як треба жити, як поводити себе щоб стати справжньою людиною. В Україні робітників дошкільної освіти почали готувати в 1907- 1908 рр. Сьогодні вихователь – це людина, яка здійснює виховання, яка приймає на себе відповідальність за умова життя і розвитку іншої людини. Діяльність вихователя спрямована на розвиток і формування людини. Функція сучасного педагога – допомогти дітям орієнтуватись у сучасному суспільстві, вчити їх жити за законами і нормами культури. Гуманізація системи освіти зумовлює посилення ролі і функцій педагога. Батьки бажають, щоб педагог вивчив індивідуальні особливості дитини і на основі цього будував процес виховання; бажають, щоб діти були добре підготовленими до школи і до життя в цілому. Щоб відповідати сучасним вимогам, педагог постійно повинен вдосконалювати знання загальнокультурного і професійного рівня, творчо працювати, нести відповідальність за свої дії. Нажаль, зараз спостерігається падіння престижу професії вчителя через безліч причин, це і недостатня оплата, і побутова невлаштованість. Але хочеться вірити, що це явище тимчасове, бо все ж частина молоді з дитинства мріє про професію педагога, має до неї стійкий інтерес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]