Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OZSDP_2.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
115.9 Кб
Скачать

13. Охарактеризуйте поняття «педагогічна діяльність».

Педагогічна діяльність – це система, яка має певну структуру, внутрішні переходи і перетворення. В ній виділяються певні взаємопов’язані компоненти: мотив, мета, предмет, способи здійснення, результат. У педагогічній діяльності суб’єктом виступає педагог, а об’єктом – вихованець. Якщо педагог спирається на особливості дитини, її потреби, можливості, інтереси, стимулює і активізує, то об’єкт педагогічної діяльності стає суб’єктом. Педагогічна діяльність перетворюється на суб’єктно – суб’єктну, що робить її більш складною, творчою. Основними професійними ф-ціями вихователя є: 1) догляд за дітьми; 2) гностично – дослідницька: вивчення індивідуальних – особистісних особливостей дитини; 3) виховна – розробка та здійснення процесу виховання та навчання, вибір нових форм і методів педагогічної діяльності; 4) конструкторсько – організаційна: організація педагогічного процесу в дитячому садку, використання нових форм, які забезпечують ефективний розвиток дітей, керівництво різними видами діяльності; 5) діагностична: визначення рівня розвитку дітей, стану педагогічного процесу; 6) координуюча: забезпечення єдності роботи дитячого садка та сім’ї.

14. Охарактеризуйте професійні уміння та педагогічне спілкування у роботі вихователя.

Уміння – це здібності людини використовувати знання в практичній діяльності. Вихователь дошкільного закладу повинен володіти психолого – педагогічними уміннями. Вони включають: 1) аналітичні – це уміння спостерігати, аналізувати, оцінювати рівень розвитку, здібностей кожної дитини; 2) проективні – це уміння вихователя працювати на «перспективу», прогнозувати можливі труднощі, визначати умови їх подолання; 3) конструктивні – вміння обґрунтовано визначати структуру і зміст занять, окремих моментів режиму дня; 4) організаторські уміння визначаються здібностями вихователя керувати поведінкою дітей, створювати атмосферу довіри, доброзичливих взаємовідносин. Також повинен володіти методичними уміннями – це специфічні уміння, які пов’язані з процесом навчання або організацією діяльності дітей (ігрової, трудової, навчальної) і спеціальними уміннями – уміння малювати, ліпити, співати та ін., щоб навчити цьому дітей.

Педагогічне спілкування є дуже важливою ланкою в педагогічному процесі. Виділяють демократичний та авторитарний стилі спілкування. Демократичний стиль характеризується направленістю на особистість дитини, доброзичливістю, небайдужістю до дитячих проблем, інтересів. У вихователя з авторитарним стилем спілкування менше доброзичливості, гнучкості. Він надає перевагу розпорядженням, вказівкам, тобто таким формам, які не залишають за дітьми право вибору. Успіх педагогічного спілкування залежить від володіння вихователем технікою мовлення, яка включає розвинений мовленнєвий голос, правильне дихання, бездоганну дикцію. Також голос повинен бути милозвучним, гнучким, мелодійним.

16. Розкрийте мету і завдання виховання дітей дошкільного віку.

У дошкільному віці закладаються основи фізичного, розумового і морального розвитку особистості, розвиваються пізнавальні і творчі здібності дитини. Мета виховання конкретизується у роботі з дітьми різного віку відповідно до їх вікових особливостей, тому необхідно приділяти особливу увагу вихованню якостей, специфічних для даного віку, тому що на початковій стадії виникнення вони легко піддаються педагогічному впливу. Мета виховання – це максимальне сприяння формуванню особистості дитини, становленню її пізнавальних, творчих здібностей, розвитку індивідуальності. Завдання дошкільного виховання: 1) Розвинути в дитині духовність; 2) Формувати особистість дитини у тісному взаємозв’язку з рідною культурою; 3) Сформувати творчу індивідуальність;

4) Забезпечити фізичне і психічне здоров'я дітей, своєчасне виявлення тих, хто потребує корекції здоров'я; 5) Забезпечити розумовий розвиток дітей, розвиток пам'яті, уваги, мислення, уяви, допитливості, захоплень; оволодіння рідною мовою, прищеплення навичок культури спілкування;

6) Започаткувати основи трудового виховання, екологічної культури, орієнтації в загальнолюдських цінностях, виховання поваги і любові до батьків, Батьківщини, людей, праці; 7) Підготувати дітей до школи в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]