Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оргхимлекц8.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
244.22 Кб
Скачать

Іі Реакції елімінування.

Іншим характерним типом реакцій для галогенопохідних є реакції елімінування, які у даному випадку належать до процесів дегідрогалогенування, оскільки від молекули галогенопохідного субстрата відщеплюються одночасно атоми галогену і Гідрогену.

Залежно від взаємного розташування відщеплених атомів реакції елімінування поділяються на три типи.

  • -Елімінування, при якому атоми Hal і Н під дією сильної основи відщеплюються від одного атома Карбону, внаслідок чого утворюються карбени – молекули, що містять атом Карбону з неподіленою електронною парою. За рахунок цієї пари електронів карбени виявляють себе сильними електрофілами з великою реакційною здатністю, що використовується в деяких специфічних процесах органічного синтезу. Прикладом -елімінування може бути реакція утворення карбену при взаємодії хлороформу із спиртовим розчином лугу:

CH3Cl + NaOH ------------ :CCl2 + NaCl + H2O

Хлороформ спирт Дихлоркарбен

  • -Елімінування, при якому дегідрогалогенування проходить по 1.3-положенням і утворюється тричленний цикл:

  

-С—С—С-- -------- + HHal

  

H Hal

Ці реакції не мають практичного значення. Вони технічно складні, оскільки реакційні центри віддалені один від одного і взаємний вплив атомів послаблений.

  • -Елімінування – найважливіший з усіх типів дегідрогалогенування, який застосовується при добуванні алкенів:

 

-С—С— -------- С==С + HHal

 

H Hal

Далі ми будемо розглядати саме -елімінування, тому символ  опустимо.

У реакціях дегідрогалогенування нуклеофіл, який одночасно є основою, витісняє галоген і відщеплює протон від С-Н-кислотного центра. Зрозуміло, що для відривання протону від С–Н необхідна сильна основа, тому звичайно застосовують алкоксид-іони (R–О-) у середовищі відповідного спирту (R-OH) чи концентровані спиртові розчини лугів:

СН2-СН2 + (СН3)3СОК --------------- CH2=CH + (CH3)3C(OH) + KBr

  •  (CH3)3COH

H Br

Брометан Третбутанолят Етен Третбутиловий

калію спирт

+ NaOH (конц) --------------- + NaBr + H2O

C2H5OH

Бромциклогексан Циклогексен

У випадку несиметричних галогеновуглеводнів необхідно брати до уваги правило Зайцева:

у реакціях дегідрогалогенування атом Гідрогену відщеплюється переважно від сусіднього найменш гідрогенізованого атома Карбону.

Наприклад:

СН3-CHBr-CH2-CH3 + NaOH(конц) -------------- CH3-CH=CH-CH3 + NaBr + H2O

2-Бромбутан С2Н5ОН Бутен-2

Механізм мономолекулярного елімінування Е1 реалізується при дегідрогалогенуванні третинних галогеновуглеводнів і окремих вторинних галогенопохідних, які містять обємні замісники поруч із реакційним центром, а також при використанні неконцентрованих основ (у схемах реакції основа позначається– від англ. Base – основа). Механізм складається з двох стадій. Перша – лімітуюча. Вона протікає повільно і визначає загальну швидкість реакції. Протягом першої стадії відбувається відщеплення галогену і утворення карбкатіона:

  +

--С—С-- --С—С + Х-

  

Н Х Н

Галогенопохідне Карбкатіон

Друга стадія – швидка атака основою: В атома Гідрогену, сполученого з -атомом Карбону, і утворення подвійного звязку

+

--С—С С==С + ВН+

Н

В:

Реакційна здатність галогенопохідних у реакціях за механізмом Е1 зменшується при переході від третинних алкилгалогенідів до вторинних. Оскільки швидкість реакції визначається головним чином концентрацією тільки однієї речовини – субстрата галогеновуглеводню, то реакція належить до мономолекулярних.

Механізм бімолекулярного елімінування Е2 характерний для первинних галогеновуглеводнів, а також для вторинних галогенопохідних з невеликими замісниками біля реакційних центрів. Швидкість реакції за механізмом Е2 залежить від концентрації обох реагентів – галогенопохідного субстрата і основи, тому належить до бімолекулярних.

Механімз складається з однієї стадії, під час якої основа відриває протон від С-Н-кислотного центра і одночасно витісняє нуклеофуг – галогенід-іон. Реакція протікає сінхронно, через перехідний стан, наприклад:

CH3 CH3 CH3 CH3

   

(СН3)3СО- + Н—С—СН—Br ------------- (CH3)3CO----H----C----CH----Br --------

 

CH3 CH3

Третбутанолят 2-Бром—3метилбутан Перехідний стан

CH3

--------- CH3—C—OH + CH3—C==CH—CH3 + Br-

 

CH3 CH3

Третбутиловий 2-Метилбутен-2

спирт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]