Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПрактическаяРабота2_14.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
245.25 Кб
Скачать

Техніка взяття досліджуваного матеріалу для лабораторного дослідження в баклабораторії

1. Взяття крові.

1.1. Для отримання гемокультури беруть не менше 10 мл крові у дорослих і 5 мл у дітей. Посів роблять в велику кількість рідкого поживного середовища(1:10), щоб розведенням подолати природні бактерицидні властивості крові.

Для взяття крові необхідно користуватися стерильним шприцом. За відсутності централізованої стерилізаційної треба прокип‘ятити 20-грамовий (для дітей 10-грамовий) шприц і відповідні голки з мандреном для венопунктури протягом 40-45 хвилин в окремому стерилізаторі. По закінченні стерилізації злити воду і охолодити шприц, не відкриваючи стерилізатора. Зібрати шприц стерильним пінцетом, насадити голку і витягти мандрен. Кров беруть біля постелі хворого або у перев‘язочній з дотриманням всіх правил асептики і тут же її засівають.

Одна людина обробляє шкіру над веною (70% спиртом, а після цього 5% настойкою йоду, знову спиртом), пунктує вену і бере кров. Помічник в цей час над вогнищем спиртівки відкриває пробки флаконів з поживним середовищем і підставляє їх під цівку крові з шприцу, опалює горловини і пробки флаконів і закриває їх.

1.2. Для бактеріоскопічного дослідження крові готують мазки або "товсту каплю". При взятті крові з пальця, каплю крові, що виступила знімають обезжиреним предметним склом, крапля повинна поміститися на відстані 1 см від вузького краю скла. Іншим предметним склом підводять по краплі під кутом 450 і після розподілу крові в цьому гострому куту, швидким рухом проводять другим склом, розмазуючи кров вздовж першого скла.

"Товсту краплю" готують або з краплі крові з шприцу, або з краплі крові з пальця, нанесеної на предметне скло дотиком. Кутом іншого скла абокінчиком голки круговими рухами розмазують краплю до розмірів двохкопієчної монети. Препарати крові висушують на повітрі, загортають в папір і відправляють до лабораторії.

1.3. Для серологічного дослідження кров беруть з вени (інколи з мочки вуха, пальця) в кількості 3-5 мл. Кров збирають в чисту пробірку з ватною пробкою і відсилають в лабораторію. Лікар-бактеріолог повинен стежити за дотриманням правил асептики на всіх етапах взяття і посіву крові.

2. Взяття ліквору.

Для бактеріологічного аналізу використовують ліквор, взятий при люмбальній пункції або пункції бокових шлуночків мозку, що робить лікар.

Свіжевзятий ліквор з шприцу без голки над спиртівкою вносять в стерильну центрифужну пробірку в кількості 1-2 мл. Ліквор для дослідження негайно доставляють в лабораторію, де ще теплим віддають на аналіз, бо менінгококи при охолодженні гинуть. При Необхідності можна зберігати ліквор протягом декількох годин при температурі 37С. Для пересилання використовують ізотермальні ящики, грілки, термос, де підтримується температура 37С.

3. Взяття жовчі.

Жовч збирають при зондуванні в процедурному кабінеті окремо порціями А, В, С в три стерильні пробірки, або під час операції за допомогою шприцу в одну пробірку, дотримуючись правил асептики. Отримані порції жовчі доставляють в лабораторію не пізніше 1-2 годин від моменту взяття, стежачи за тим, щоб пробірки знаходились саме у вертикальному положенні