Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОАРР Word.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
107.85 Кб
Скачать

64. Бризантні вибухові речовини

характеру руйнівної дії при вибуху, а саме дробленню близько розміщених предметів.

Бризантні ВР більш потужні і менш чутливі до різного роду зовнішніх

взаємодій, ніж ініціюючі ВР. Збудження детонації в бризантних ВР зазвичай проходить вибухом заряду того чи іншого ініціюючого ВР, який входить до складу

капсул-детонаторів, чи заряду іншого бризантного ВР (проміжний детонатор). Порівняно невелика чутливість бризантних ВР до биття, тертя, теплової дії, а також і достатня безпечність обумовлює зручність їх практичного застосування.

Бризантні ВР застосовуються в чистому вигляді, а також у вигляді сплавів і сумішей один з одним. Бризантні ВР застосовують для спорядження бойових частин ракет різних класів, снарядів реактивної і стволової артилерії, артилерійських і інженерних мін, авіаційних бомб, торпед, глибинних бомб, ручних гранат і так далію. В ядерних боєприпасах бризантні ВР використовуються в зарядах, призначених для перекладу ядерного пального в надкритичний стан. У різних допоміжних системах ракетно-космічної техніки бризантні ВР

застосовують як основні заряди для розділення конструкційних елементів ракет і космічних апаратів, відсічення тяги, аварійного виключення і підривання двигунів, викиду і відсічення парашутів, аварійного розтину люків і ін. У авіаційних системах піроавтоматики бризантні ВР використовуються для аварійного відділення кабін, вибухового відкиду гвинтів вертольотів і так далі. Значна кількість бризантних ВР витрачається в гірській справі (розрихлення, видобуток корисних копалин), в будівництві (підготовка котлованів, руйнування скальних порід, руйнування та знос будівельних конструкцій), в промисловості

(зварка вибухом, імпульсна обробка металів і ін.).За потужністю бризантні ВР розподіляються на три групи: - ВР підвищеної потужності ; - ВР нормальної потужності; - ВР зниженої потужності.

65. Під транспортуванням потерпілих розуміється комплекс робіт з переміщення потерпілих з місця отримання ними пошкодження до пункту прийому медичними працівниками. Транспортування потерпілих виконується в залежності від типу НС на початковому або заключному етапі пошуково-рятувальних робіт і є дуже відповідальною їх частиною. Невірний вибір шляхів та способів транспортування може звести нанівець усі попередні зусилля.Транспортування потерпілих виконується у два етапи. Етап 1: Транспортування. Виконується безпосередньо в ході рятувальних робіт. Потерпілі виводяться з місця пошкодження до пункту прийому потерпілих, який розташовано поблизу небезпечної зони. Цей етап виконується рятувальниками. Пункт прийому розгортається в тому випадку, коли потерпілих багато. Якщо потерпілих небагато, як це буває у випадках пожеж, то пункт прийому не організується, а потерпілі відразу вивозяться з зони НС у медичні заклади. Етап 2: Евакуація. Потерпілі після подання їм медичної допомоги в пункті прийому вивозяться далі, в розташовані за межами зони НС медичні заклади. Цей етап виконується працівниками медичної служби.

66. Профілактика небезпечного розвитку ситуації на місці ДТП. Ці заходи

включають в себе: -всебічний аналіз ситуації на підставі обробки інформації про ДТП диспетчерами оперативних служб при отриманні повідомлення; -інформування підрозділів які прямують на місце події; - проведення розвідки на місці ДТП; - прогнозування можливих варіантів небезпечного розвитку ситуації; - прийняття комплексних заходів по їх попередженню.

67. Друга група – інструмент спеціального призначення, призначений для

конкретних видів робіт. До аварійно-рятувального інструмента 2-ої групи відносяться

гідрофіцированні засоби малої механізації або ж інструмент для виконання

однієї конкретної операції. Інструмент призначений для монтажних, ремонтних,

аварійно-рятувальних робіт: підйому й вирівнювання встаткування,

перекушування арматури, тросів, труб, руйнування гайок болтових з'єднань. Приводиться в дію від ручного гідронасоса. Даний інструмент рекомендується вивозити на автомобілях швидкого реагування. Комплект інструмента 2-ої групи містить у собі насосну станцію або ручний насос, шлангову котушку, агрегат виходячи з особливості об'єктів, що перебувають у районі виїзду підрозділу.

68. Аварійні роботи на об'єктах каналізації. Аварійні роботи на об'єктах каналізації

полягають в усуненні або обмеженні затоплень. Для цього, насамперед, відкривають аварійні скиди на каналізаційних колекторах перед пошкодженими спорудами. У разі пошкодження станції перекачування приплив стічних вод потрібно припинити та спрямувати по аварійному скиду. Якщо існує загроза затоплення завалів будівель та споруд потрібно виконувати відвідні канали, лотки, минаючи пошкоджені ділянки мережі. Прочищення закупорених ділянок проводять за допомогою пожежних стволів А.