Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок1 база стара 2008.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Засоби, що впливають на цнс

54. До лікаря звернувся пацієнт, 18 років, зі скаргами на порушення сну, відчуття невисипання, втоми вранці, зниження розумової працездатності. Лікар встановив, що безсоння пов'язане з неврозоподібним станом. Який снодійний засіб раціонально призначити в такому випадку?

А. Фенобарбітал.

В. Бромізовал.

С. Хлоралгідрат.

D. Нітразепам.*

Е. Етамінал-натрій.

55.Чоловік, 58 років, звернувся до лікаря зі скаргами на тремтіння, акінезію, ригідність м'язів. Лікар діагностував хворобу Паркінсона. Пацієнт хворіє також на глаукому. Який засіб необхідно йому призначити?

А. Леводопу.*

В. Циклодол.

С. Атропіну сульфат.

D. Скополамін.

Е. Метацин.

56.У роділлі, 35 років, виявляється больовий синдром, пов'язаний із затримкою першого періоду пологів. Який препарат необхідно застосувати для зменшення болю?

А. Кодеїну фосфат.

В. Аналгін.

С. Морфіну гідрохлорид.

D. Парацетамол.

Е. Промедол.*

57.Чоловік, 38 років, який хворіє на шизофренію, звернувся до лікаря зі скаргами на порушення координації рухів, тремор у руках, сонливість. Пацієнт тривалий час приймає психотропні засоби. Яка група препаратів може спричинити такий симптомокомплекс?

А. Нейролептики.*

В. Анальгетики.

С. Антидепресанти.

D. Психомоторні стимулятори.

Е. Адаптогени.

58.У хворого на маніакально-депресивний психоз спостерігаються пригнічення психічної і рухової активності, тривожно-депресивний стан. Який препарат необхідно йому призначити для зняття патологічної депресії?

А. Сиднокарб.

В. Амітриптилін.*

С. Кофеїн-бензоат натрію.

D. Пірацетам.

Е. Трифтазин.

59. Хворому з метою знеболювання при травматичному шоку ввели підшкірно розчин морфіну гідрохлориду. Який механізм анальгезуючої дії цього препарату?

А. Порушення проведення імпульсів по аферентних нервах.

В. Блокада периферійних чутливих рецепторів.

С. Зміна емоційного забарвлення болю.

D. Взаємодія з опоїдними рецепторами.*

Е. Гальмування утворення медіаторів болю у периферійних тканинах.

60. Хворий похилого віку скаржиться на головний біль, запаморочення, швидку стомлюваність, погіршення пам'яті. В анамнезі черепно-мозкова травма. Яку групу препаратів необхідно йому призначити?

А. Нейролептики.

В. Снодійні.

С. Анальгетики

D. Ноотронні засоби.*

Е. Транквілізатори.

61.Хлопець, 15 років, з ознаками гострого отруєння наркотичними анальгетиками потребує призначення специфічного антагоністу морфіноподібних засобів. Який це препарат?

A. Налоксон.*

B. Трилон Б.

C. Пентазоцин.

D. Унітіол.

E. Бемегрид.

62. Під час видалення зуба у пацієнта виник колаптоїдний стан, хворий знепритомнів. Який препарат необхідно використати для швидкого виведення пацієнта з цього стану?

A. Амітриптилін.

B. Анальгін.

C. Кофеїн-бенхоат натрію.*

D. Новокаїн.

E. Папаверину гідрохлорид.

63. Хворий 37 років, що страждає на облітеруючий ендартериїт судин нижніх кінцівок, отримує фенілін в добовій дозі 60 мг/кг. В зв’язку з проявами судомного синдрому (в анамнезі черепно-мозкова травма) призначений фенобарбітал, після відміни якого у хворого виникла носова кровотеча .Дане ускладнення пов’язане з:

А. Аліфатичним гідроксилюванням фенобарбіталу

B. Гальмування фенобарбіталом мікросомального окислення в печінці

C. Індукцією фенобарбіталом ферментів мікросомального окислення в печінці*

D. Кон’югацієюфеніліну з глюкуроновою кислотою

E. Окислювальним дезамінуванням феніліну

64. Хворому призначили наркотичний анальгетик, який є похідним циклогексанолу, агоністом-антагоністом опіатних рецепторів, дещо слабкішим за морфін. Він не впливає на травний тракт, має деяку знеболюючу дію, характерну для ненаркотичних анальгетиків; дітям віком до 14 років вводити його не рекомендують. Який це препарат?

А. Трамадолу гідрохлорид.*

В. Промедол.

С. Морфіну гідрохлорид.

D. Кодеїну фосфат.

Е. Омнопон.

65.Через 2—3 год після парентерального введення препарату у пацієнта виник коматозний стан, спостерігається дихання тину Чейна—Стокса, зіниці різко звужені, колінний рефлекс збережений. Який препарат міг спричинити отруєння?

А. Сибазон.

В. Аміназин.

С. Фенобарбітал.

D. Спирт етиловий.

Е. Морфіну гідрохлорид.*

66.Призначте пацієнту, який скаржиться на безсоння сучасний снодійний препарат, похідне імідазопіридину, який впливає на бензодіазепінові рецептори в ЦНС, не змінює структуру сну, не спричинює залежності, не змінює активність ферментів печінки.

А. Кальцію хлорид.

В. Хлоралгідрат.

С. Нітразенам.

D. Золпідем.*

Е. Фенобарбітал.

67. Чоловіку, 70 років, який хворіє на хворобу Паркінсона, було призначено препарат леводопа. Через тиждень стан хворого значно покращився. Який механізм дії лікарського засобу?

А. Гальмування гістамінергічних рецепторів.

В. Гальмування холінергічних рецепторів.

С. Активація дофамінових рецепторів.*

D. Гальмування серотонінергічних рецепторів.

Е. Активація опіатних рецепторів.

68.У чоловіка, що перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері з приводу хронічного алкоголізму, на фоні вживання алкоголю виник гострий психоз. Який препарат доцільно при цьому застосовувати?

А. Аміназин.*

В. Атропіну сульфат.

С. Пентамін.

D. Гігроній.

Е. Адреналіну гідрохлорид.

69.До жінки, що намагалася покінчити життя самогубством, був викликаний психіатр, який виявив стан ендогенної депресії. Який препарат доцільно призначити хворій для проведення курсу лікування?

А. Ноотропіл.

В. Амітриптилін.*

С. Етимізол.

D. Сиднокарб.

Е. Кофеїн-бензоат натрію.

70. Для знеболювання пологів лікар призначив анальгезуючий засіб. Який з анальгетиків найбільш доцільно використати у даному випадку?

А. Фентаніл.

В. Аналгін.

С. Морфіну гідрохлорид.

D. Парацетамол.

Е. Промедол.*

71. Призначте хворому препарат – синтетичний замінник морфіну, що має седативну дію, не спазмує м’язи та сфінктери травного тракту, мало впливає на центр дихання і зменшує тонус шийки матки.

A. Анальгін.

B. Омнопон.

C. Фентаніл.

D. Промедол.*

E. Парацетамол.

72. Протягом двох тижнів хвора приймала мікстуру, призначену невропатологом з приводу неврастенії. Самопочуття хворої дещо покращилось, однак незабаром з’явилися скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, млявість та послаблення пам’яті. Був встановлений діагноз “бромізм”. Що доцільно призначити для послаблення симпотомів?

A. Поліглюкін

B. Натрію хлорид*

C. Розчин глюкози 5%

D. Аспаркам

E. Кальцію хлорид

73. Для зняття марення і галюцинацій у хворої на шизофренію лікар використав аміназин. Який механізм антипсихотичної дії препарату?

А. Стимуляція холінергічних процесів у ЦНС.

В. Стимуляція адренергічних і дофамінергічних процесів у ЦНС.

С. Блокада адренергічних і дофамінергічних процесів у ЦНС. *

D. Блокада холінергічних процесів у ЦНС.

Е. Блокада зворотного нейронального захоплення катехоламінів.

74.Препарат проявляє сильну, швидку, але не довготривалу нейролептичну дію. Потенціює дію анальгетичних, снодійних засобів, алкоголю. Має протишокову та протиблювотну дію. Належить до похідних бутирофенону. Який це препарат?

А. Аміназин.

В. Трифтазин.

С. Клозапін.

D. Дроперидол. *

Е. Сульпірид.

75.У психіатричній клініці при лікуванні психозу у хворого з'явилися симптоми лікарського паркінсонізму. Який препарат використовували під час лікування?

А. Аміназин.*

В. Мезапам.

С. Натрію бромід.

D. Літію карбонат.

Е. Ніаламід.

76. Бригада швидкої медичної допомоги доставила в приймальне відділення хворого, в якого спостерігаються сонливість, ціаноз, рідке переривчасте дихання, різке звуження зіниць. Колінні рефлекси збережені. На руках виявлено сліди ін'єкцій. На отруєння якими препаратами вказують наведені симптоми?

А. Прозерином.

В. Морфіну гідрохлоридом.*

С. Атропіну сульфатом.

D. Фенобарбіталом.

Е. Аміназином.

77.У дитини, 5 років, періодично трапляються судомні напади із знепритомненням. Лікар діагностував епілепсію (великі судомні напади). Який препарат доцільно призначити дитині?

А. Леводопу.

В. Циклодол.

С. Етосуксимід.

D. Амізил.

Е. Фенобарбітал.*

78.Для якого нейролептика характерні такі властивості: похідне фенотіазину, блокує і постнаптичні дофамінові та адренорецептори н ЦНС, седативно впливає на ЦНС, при тривалому застосування можливе виникнення екстрапірамідних порушень та нейролептичного синдрому?

А. Галоперидол.

В. Сибазон.

С. Аміназин.*

D. Дроперидол.

Е. Трифтазин.

79.Батьки звернулися до невропатолога зі скаргами на порушення розумової діяльності, зменшення здатності до навчання у дитини, 9 років. Виявлено зниження інтелектуального розвитку, пам'яті, розумової працездатності. Призначення якої групи психотропних засобів є виправданим у даному випадку?

А. Ноотропів.*

В. Антидепресантів.

С. Транквілізаторів.

D. Нейролептиків.

Е. Адаптогенів.

80.Дитині з гіпертермією призначили препарат, який є активним метаболітом фенацетину, має сильну жарознижувальну дію, не впливає на запальну реакцію. Інактивується шляхом кон'югації з глютатіоном. У токсичних дозах може спричинити ушкодження клітин печінки. Антидотом при отруєнні є ацетилцистеїн та метіонін. Який це препарат?

А. Кофеїн-бензоат натрію.

В. Атропіну сульфат.

С. Фосфакол.

D. Парацетамол.*

Е. Барбітал.

81. Хворій з головним болем призначили препарат – похідне пірозолону, що має аналгезуючу і жарознижувальну активність. Має негативний вплив на кровотворення при тривалому застосуванні. Заборонений як засіб монотерапії в країнах Шенгенської угоди. Який це препарат?

A. Парацетамол.

B. Анальгін.*

C. Пірацетам.

D. Антипірин.

E. Етимізол.

82. У неврологічне відділення госпіталізовано хворого зі скаргами на погіршення пам’яті та розумової працездатності після перенесеної травми голови. Який лікарський засіб можна порекомендувати для покращення метаболізму у тканинах головного мозку?

А. Сиднокарб.

В. Меридил.

С. Пірацетам.*

D. Кофеїн-бензоат натрію.

Е. Аналгін.

83. Студент звернувся до лікаря з проханням допомогти йому перебороти страх перед стоматологічними маніпуляціями. Який препарат порадив йому прийняти лікар?

А. Діазепам. *

В. Аміназин.

С. Дроперидол.

D. Димедрол.

Е. Пірацетам.

84.У реанімаційне відділення поступив хворий з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб необхідно використати як антидот для промивання шлунка?

А. Фурацилін.

В. Натрію гідрокарбонат.

С. Калію перманганат.*

D. Розчин натрію хлориду.

Е. Борну кислоту.

85.До приймального відділення доставили хворого в непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені. дихання утруднене (за типом Чейна—Стокса), артеріальний тиск знижений. сечовий міхур переповнений. Встановлено діагноз: отруєння морфіном. Який препарат необхідно застосувати як антидот?

А. Натрію тіосульфат.

В. Бемегрид.

С. Цититон.

D. Унітіол.

Е. Налоксон.*

86. До приймального відділення доставлено хворого, 30 років, після автомобільної аварії з переломом кісток стегна. У хворого знижений артеріальний тиск, пульс слабкий, посилена больова реакція на найменший дотик у ділянці пошкодження. Що необхідно ввести хворому для профілактики травматичного шоку?

А. Папаверину гідрохлорид.

В. Парацетамол.

С. Пентазоцин.

D. Морфіну гідрохлорид.*

Е. Аналгін.

87. Хворому необхідно призначити препарат, який покращує пам'ять і розумову діяльність при органічних пошкодженнях головного мозку?

А. Нітразепам.

В. Кофеїн-бензоат натрію.

С. Мезапам.

D. Діазепам.

Е. Пірацетам.*

88. У реанімаційне відділення госпіталізовано хворого із симптомами гострого отруєння морфіном — у стані непритомності, гіпотермія, дихання Чейна—Стокса, гіпотензія, брадикардія, різкий міоз. Який з перерахованих препаратів буде найефективнішим у даному випадку?

А. Кордіамін.

В. Камфора.

С. Налоксон.*

D. Етимізол.

Е. Кофеїн-бензоат натрію.

91.

89. Для знеболювання маніпуляції, пов’язаної із обробкою опеченої поверхні, ввели внутрішньовенно препарат для короткочасного наркозу. Наркоз настав через хвилину, під час нього спостерігалися підвищення АТ, тахікардія, підвищення тонусу скелетних м’язів; рефлекси збережені. Після виходу із наркрзу у хворого відзначалися дезорієнтація, зорові галюцинації. Який препарат ввели хворому?

А. Ефір для наркозу

B. Закис азоту

C. Кетамін*

D. Сомбревін

E. Тіопентал натрію

90. Хворий па епілепсію протягом тривалого часу одержує фенобарбітал у добовій дозі 0,2 г. Останнім часом у нього почастішали напади, спостерігається пригнічений настрій. Який процес спричинює погіршення стану хворого?

А. Активація глюконеогенезу.

В. Пригнічення ферментів монооксигеназної системи печінки.

С. Активація ліполізу.

D. Індукція ферментів монооксигеназної системи печінки.*

Е. Пригнічення гліколізу.

91. Хворий на маніакально-депресивний психоз з ознаками депресії скаржиться на прояви тривоги, страху. Який антидепресант із супутнім психоседативним ефектом необхідно йому призначити?

А. Феназепам.

В. Амітриптилін.*

С. Ніаламід,

D. Сиднофен.

Е. Імізин.

92.У поліклініку за допомогою звернулася жінка, яка веде активний спосіб життя, зі скаргами на поганий настрій, мігрень, емоційну лабільність, біль у ділянці серця. Який засіб для лікування неврозу слід призначити хворій, враховуючи, що вона багато часу проводить на роботі?

А. Гідазепам.*

В. Аміназин.

С. Феназепам.

D. Трифтазин.

Е. Фенобарбітал.

93. У хворого діагностовано гострий інфаркт міокарда, який супроводжується стійким болем за грудиною. Неефективність попередньо введених препаратів дала підставу лікарю провести нейролептаналгезію. Який нейролептик використовується для цього виду знеболення?

А. Галоперидол.

В. Метаперазин.

С. Дроперидол.*

D. Резерпін.

Е. Аміназин.

94. До лікарні доставили хворого з отруєнням морфіном. Відомо, що при гострому отруєнні морфіном використовується специфічний антагоніст налоксон. Який фактор є основним у розвитку антагоністичної дії?

А. Зменшення чутливості організму до морфіну.

В. Пряме збудження дихального центру.

С. Рефлекторне збудження дихального центру.

D. Різке прискорення метаболізму морфіну.

Е. Конкуренція за зв'язування з опіатними рецепторами. *

95.Хворому на епілепсію призначили препарат, похідне дипропілоцтової кислоти, який пригнічує ГАМК-трансферазу, підвищуючи вміст ГАМК у тканинах мозку, знижує збудливість і судомну готовність моторних зон головного мозку. Застосовується при всіх формах епілепсії. Який це препарат?

А. Резерпін.

В. Натрію вальпроат.*

С. Настойка валеріани.

D. Седуксен.

Е. Натрію бромід.

99.

96.Хворому на шизофренію призначено аміназин. Який з перерахованих фармакодинамічинх ефектів є підставою для його призначення даному хворому?

А. Антипсихотичний.*

В. Протиблювотний.

С. Гіпотермічний.

D. Міорелаксуючий.

Е. Гіпотензивний.

97. Машиною швидкої медичної допомоги в лікарню доставили хворого, який у стані тяжкої депресії намагався покінчити життя самогубством. Діагноз: депресивний стан. З якої фармакологічної групи необхідно призначити препарат хворому?

A. Транквілізатори.

B. Седативні.

C. Нейролептики.

D. Антидепресанти.*

E. Солі літію.

98. Для проведення щелепно-лицевої операції лікар-стоматолог з метою атаралгезії призначив хворому комбінацію препаратів. Який транквілізатор - похідне бензодіазепіну — використовується для цього?

А. Сульпірид.

В. Дроперидол.

С. Тріоксазин.

D. Аміназин.

Е. Діазепам.*

99. У приймальне відділення поступив хворий з пригніченням дихання. Препарати якої фармакологічної групи можуть стимулювати дихання?

А. Нейролептики.

В. Аналептики.*

С. Транквілізатори.

D. Антидепресанти.

Е. Анальгегики.

99. У приймальне відділення поступив хворий з пригніченням дихання. Препарати якої фармакологічної групи можуть стимулювати дихання?

А. Нейролептики.

В. Аналептики.*

С. Транквілізатори.

D. Антидепресанти.

Е. Анальгегики.

100. Жінка, 25 років, госпіталізована в токсикологічне відділення з явищами гострого отруєння морфіном. Який антидот слід ввести хворій?

А. Атропіну сульфат.

В. Унітіол.

С. Налоксон.*

D. Лобеліну гідрохлорид.

Е. Етимізол.

101. До токсикологічного відділення привезли дитину яка отруїлася грибами, а саме мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?

А. Дипіроксим.

В. Атропіну сульфат.*

С. Унітіол.

D. Натрію тіосульфат.

Е. Папаверин.

102. До приймального відділення доставлено хворого у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утриманням, відзначається періодичність по типу Чейна-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Отруєння якою речовиною найбільш вірогідне?

А. Ненаркотичними анальгетиками

B. М-холіноміметиками

C. М-холіноблокаторами

D. Наркотичними анальгетиками*

E. Транквілізаторами

103. Жінка 63 років приймала пірацетам для відновлення фукнції ЦНС після ішемічного інсульту. Стан хворої значно покращився. Якиц механізм дії препарату?

А. Блокада катехол-о-метилтрансферази

В. Блокада дофамін-гідроксилази

С. Блокада холінацетази

D. Блокада моноамінооксидизи

Е. Покращення метаболізму в ЦНС*

104. До приймального відділення доставлений хворий зі скаргами на сухість у роті, світлобоязнь та порушення зору. Шкіра гіперемована, суха, зіниці розширені, тахікардія. При подальшому обстеженні був встановлений діагноз: отруєння алкалоїдами красавки. Який із лікарський засобів доцільно застосувати?

А. Прозерин*

В. Пілокарпін

С. Дипіроксим

D. Дфазепам

Е. Армін

105. Хворому в післяопераційному періоді для стимуляції перистальтики кишечника та тонусу сечового міхура було призначено препарат з групи антихолінестеразних засобів. Визначте його серед нижченаведених препаратів:

А. Анаприлін

В. Маніт

С. Резерпін

D. Прозерин*

Е. Дихлотіазид

106. У хворого напад тахікардії. Які мембранні циторецептори кардіоміоцитів доцільно заблокувати, щоб припинити напад?

А. β-адренорецептори*

В. α-адренорецептори

С. М-та Н-холінорецептори

D. М-холінорецептори

Е. Н-холінорецептори

107. Хворому з травмою передпліччя під час репозиції кісток для міорелаксації введено дитилін. Повне відновлення тонусу та функції м’язів відбулося більш ніж через годину. Чим можна пояснити значне подовження курареподібної дії препарату?

А. Утворенням активного метаболіту

В. Генетичним дефіцитом моноамінооксидази

С. Пригніченням мікросомного окиснення

D. Генетичним дефіцитом гідроксилази

Е. Генетичним дефіцитом бутирилхолінестерази*

108. Офтальмолог з діагностичною метою (розширення зіниць для огляду очного дна) використав 1% розчин мезатону. Чим обумовлений мідріаз, викликаний препаратом?

А. Активація α2 адренорецепторів

В. Активація М-холінорецепторів

С. Активація β1 адренорецепторів

D. Активація α1 адренорецепторів*

Е. Блокада α1 адренорецепторів

109. До приймального відділення лікарні надійшов непритомний юнак з ознакми отруєння морфіном. Відзначається поверхневе та рідке дихання, яке обумовлене пригніченням дихального центру. Який тип недостатності дихання виник при цьому?

А. Вентиляційна дисрегуляторна*

В. Дифузійна

С. Вентиляційна обструктивна

D. Перфузійна

Е. Вентиляційна рестриктивна

110. до реанімаційного відділення надійшов хворий із симптомами гострого отруєння морфіном – непритомність, гіпортемія, дихання Чейн-Стокса, гіпотензія, брахікардія, міоз. Який з перерахованих препаратів буде найефективнішим у даній ситуації?

А. Камфора

В. Кофеїн

С. Етимізол

D. Налоксон*

Е. Кордіамін

111. Хворий, що лікувався з приводу неврозу сибазоном, скаржиться на зубний біль. Лікар прзначив йому знеболювальний засіб у дозі, яка меньша за середню терапевтичну. Яке явище взяв до уваги лікар, зменшуючи дозу препарату?

А. Лікарська залежність

В. Потенціювання*

С. Сумація

D. Кумуляція

Е. Толерантність