Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок1 база стара 2008.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Засоби, що впливають на обмін речовин

204. Сорокарічна жінка звернулася до лікаря зі скаргою на біль у колінних суглобах. Під час огляду виявлено припухлість, почервоніння, гіпертермію в ділянці цих суглобів. Лабораторне дослідження показало позитивні ревмопроби. Які препарати мають бути використані для лікування хворої?

А. Наркотичні анальгетики.

В. Протизапальні засоби нестероїдної будови.*

С. Антидепресанти.

D. Антибіотики.

Е. Сульфаніламіди.

205. У хворого на фоні алергійного дерматозу з ознаками свербежу, набряку, почервоніння розвинулося безсоння. Який препарат доцільно призначити хворому?

А. Димедрол.*

В. Фенобарбітал.

С. Нітразепам.

D. Хлоралгідрат.

Е. Натрію оксибутират.

206.Хворому з діагнозом цукровий діабет II типу ендокринолог призначив глібенкламід. Який основний механізм дії цього засобу?

А. Посилення метаболізму глюкози.

В. Пригнічення глюконеогенезу.

С. Активація транспорту глюкози

D. Посилення захоплення глюкози периферійними тканинами.

Е. Стимуляція секреції інсуліну β-клітинами острівців Лангерганса.*

207.Для лікування артриту хворому призначили лікарський засіб, якому притаманна така фармакологічна характеристика: підвищує продукцію ліпомодуліну, знижує активність фосфоліпази А2, знижує синтез продуктів метаболізму арахідонової кислоти (циклічних ендоперекисів, простагландинів). Який це препарат?

А. Ізадрин.

В. Адреналіну гідрохлорид.

С. Преднізолон.*

D. Бутадіон.

Е. Глібенкламід.

208. Жінка 45 років страждає на сезонний алергічний риніт, пов’язаний з цвітінням амброзії. Який лікарський засіб з групи стабілізаторів тучних клітин можна застосувати для профілактики даного захворювання?

А. Фенкалор

B. Тавегіл

C. Діазолін

D.Кетотифен *

E. Димедрол

209. У 4-місячної дитини яскраво виражені прояви рахіту. Розладів травлення не відмічається. Дитина часто буває на сонці. Протягом 2-х місяців дитина отримувала вітамін D3, однак прояви рахіту не зменшились. Порушенням синтезу якої речовини можна пояснити розвиток рахіту у цієї дитини ?

А. Кальцитріолу*

B. Тироксину

C. Кальцитоніну

D. Інсуліну

E. Паратгормона

210. Юнак 16 років, що страждає на цукровий діабет з 10 років, почув про можливість замінити ін’єкції інсуліну таблетками глібенкламіду. Проте лікар, до якого він звернувся, категорично йому відмовив. Чому глібенкламід не можна призначити у цьому випадку?

А. Не стимулює бета-клітини*

B. Швидко деградує в печінці

C. Стимулює альфа-клітини

D. Викликає гіперпродукцію гідрокортизону

E. Посилює виділення адреналіну

211. Хворий тривало приймав глюкокортикоїди. Після різкої відміни препарата скаржиться на міалгію, підвищену втомлюваність, емоційну нестабільність, головний біль, безсоння, втрату апетиту, нудоту. Розвинувся синдром відміни глюкокортикоїдів. Призначення яких препаратів показане для корекції даного стану?

A. АКТГ*

B. Глюкокортикоїди

C. Мінералокортикоїди

D. Адреналін

E.Кортикостероїди

212. Серед спеціальних гіпохолестеринемічних засобів найбільш ефективними препаратами є ті, що блокують синтез ендогенного холестерину в печінці. Який із перелічених засобів має такий механізм гіпохолестеринемічної дії?

A. *Ловастатин

B. Пробукол

C. Клофібрат

D. Лінетол

E. Аллілчеп

213. Больной поступил в клинику с жалобами на вялость, апатию, затрудненное дыхание. В анамнезе у больного сахарный диабет. Объективно: сознание спутанное, кожные покровы и слизистые бледные, сухие, запах ацетона изо рта. Поставлен диагноз: гиперглиемическая кома. Какой препарат необходимо ввести в данной ситуации?

A. *Инсулин

B. Норадреналин

C. Преднизолон

D. Бутамид

E. Акарбоза

214. Хворій на ревматоїдний поліартрит призначили нестероїдний протизапальний засіб індометанцин. Через деякий час його застосування у хворої виникло загострення супутнього захворювання, що змусило відмінити препарат. Яке супутнє захворювання могло призвести до відміни препарату?

A. *Виразкова хвороба

B. Ішемічна хвороба серця

C. Цукровий діабет

D. Гіпертонічна хвороба

E. Бронхіальна астма

215. Хвора на бронхіальну астму приймала протягом 2-х місяців преднізолон у таблетках. Внаслідок значного покращення стану раптово припинила його прийом. Розвиток якого ускладнення високоімовірний у цьому випадку?

А. Гіпотонія

B. Ожиріння верхньої половини тулуба

C. Синдром відміни*

D. Шлункова кровотеча

E. Синдром Іценко-Кушінга

216. У чоловіка 39 років спостерігається підвищений ризик інфекційних процесів, гіперкератоз, порушення присмеркового зору. Який вітамінний препарат необхідно призначити?

А. Ретинолу ацетат*

B. Піридоксину гідрохлорид

C. Токоферону ацетат

D. Рибофлавін

E. Ергокальциферол

217. Хворому з гіпотиреозом призначили препарат - синтетичний лівообертаючий ізомер тироксину. Із побічних ускладнень можливі тахікардія, аритмії, тремтіння кінцівок. Який з перерахованих препаратів має таку дію?

А. Левотироксин. *

В. Ергокальциферол.

С. Мерказоліл.

D. Ретаболіл.

Е. Преднізолон.

218. При обстеженні хворого, 70 років, виявлено цукровий діабет II типу. Якій препарат доцільно призначити хворому?

Л. Кортизон.

В. Інсулін.

С. Мерказоліл.

D. Паратиреоїдин.

Е. Глібенкламід.*

219. У хворого кропивниця, яку лікують димедролом. З дією на який з перерахованих елементів патогенезу алергії пов'язана терапевтична дія димедролу?

А. Синтез імуноглобулінів.

В. Виділення гістаміну.

С. Утворення комплексу антигенантитіло.

D. Взаємодія гістаміну з рецепторами в органах.*

Е. Активація В-лімфоцитів.

220. У хворого, що тривалий час приймав глюкокортикоїди, в результаті відміни препарату виникло загострення наявного захворювання, зниження артеріального тиску, слабкість. Чим можна пояснити ці явища?

А. Виникненням недостатності наднирників.*

B. Гіперпродукцією АКТГ.

C. Звиканням до препарата.

D. Сенсибілізацією.

E. Кумуляцією.

221. У чоловіка 42 років, який довгий час знаходиться в стані стресу, в сечі значно збільшено вміст 17-кетостероїдів, що в першу чергу свідчить про підвищення секреції.

А. Кортизолу*

B. Естрадіолу

C. Адреналіну

D. Норадреналіну

E. Альдостерону

222. У хворого з синдромом Іценко-Кушинга в крові збільшено вміст кортизолу. З патологією якої ендокринної залози це пов’язано?

A. Кіркова речовина наднирників*

B. Мозкова речовина наднирників

C. Підшлункова залоза

D. Гіпофіз

E. Щитовидна залоза

223. Хворий був доставлений до лікарні в коматозному стані. В анамнезі цукровий діабет. При огляді: дихання Кусмауля, зниження АТ, у видихуваному повітрі запах ацетону. Після проведеної невідкладної терапії стан покращився. Який препарат було введено хворому?

A. *Інсулін

B. Адреналін

C. Ізодрин

D. Букаркам

E. Глібенкламід

224. При загостренні ревматоїдного артриту хворому, в анамнезі якого супутній хронічний гастрит, призначено мелоксикам. Чим обумовлено зменшення побічної дії препарату на травний тракт?

A. * Переважним пригніченням циклооксигенази-2

B. Переважним пригніченням циклооксигенази-1

C. Пригніченням фосфоліпази А2

D. Переважною стимуляцією аденілатциклази

E. Пригніченням фосфдіестерази

225. Хворому призначена променева терапія. Який вітамінний препарат з антиоксидантними властивостями треба додати, щоб підвищити стійкість тканин у цьому випадку?

A. *Аскорутин

B. Тіаміну хлорид

C. Піридоксин

D. Ціанокобаламін

E. Кислота фолієва

226. Хворій з приводу мегалобластичної анемії, яка виникла після гастректомії, отримав тривалий курс лікування вітаміном В12. Препарат вводили внутрішньом’язово. В чому перевага парентерального шляху введення вітаміну В12 від ентерального?

A. Тривалий час циркулює у крові

B. Швидко всмоктується препарат

C. Ефективний при недостатності гастромукопротеїну *

D. Не руйнується у печінці

E. Швидко виводиться

227. У хворого діагностовано діабетичну кому. Концентрація цукру в крові становить 18,44 ммоль/л. Який з цукровознижуючих препаратів необхідно призначити даному хворому?

А. Інсулін тривалої дії.

В. Інсулін короткої дії.*

С. Інсулін середньої тривалості дії.

D. Метформін.

Е. Гліклазид.

228. При тривалому застосуванні препарату у хворого розвинулись ускладнення: остеопороз, ерозивні виразки слизової оболонки шлунка, набряки, підвищення артеріального тиску, безсоння. При проведенні лабораторних досліджень виявлено гіпернатріємію, гіпокаліємію. гіперглікемію. Який препарат було застосовано?

А. Преднізолон. *

В. Гіпотіазид.

С. Дигоксин.

D. Індометацин.

Е. Резерпін.

229.До лікарні звернувся чоловік, 39 років, який останнім часом відзначає схильність до інфекційних захворювань і порушення присмеркового зору. При огляді лікар виявив гіперкератоз. Який вітамінний препарат необхідно призначити пацієнту?

А. Піридоксину гідрохлорид.

В. Токоферолу ацетат.

С. Рибофлавін.

D. Ергокальциферол.

Е. Ретинолу ацетат.*

230. У хворого, що тривалий час приймав глюкокортикоїди, в результаті відміни препарата виникло загострення, зниження артеріального тиску, слабкість. Чим можна пояснити ці явища?

А. Звикання до препарата

B. Сенсибілізацією

C. Гіперпродукцією АКТГ

D. Виникнення недостатності наднирників *

E. Кумуляцією

231. Для попередження нападу бронхіальної астми лікар призначив хворому кромолін натрію. Який з приведених механізмів характерний для даного засобу?

А. Зв’язування вільного гістаміну.

B. Інактивація гістаміну.

C. Блокада гістамінових рецепторів.

D. Стабілізація мембран тучних клітин.*

E. Зниження концентрації імуноглобулінів.

232. У хворого після видалення щитовидної залози виникли напади судом. Який препарат необхідно призначити в даному випадку?

А. Преднізолон.

B. Інсулін.

C. Тироксин.

D. Соматотропін.

E. Паратиреоїдин.*

233. До ендокринолога звернулась хвора 45 років із скаргами на підвищення апетиту, сухість слизових оболонок ротової порожнини, зростання діурезу. При обстеженні вперше виявлено збільшення вмісту глюкози в сечі. Який з названих препаратів доцільно призначити хворій?

A. * Глібенкламід

B. Інсулін

C. Адіурекрин

D. Вазопресин

E. Окситоцин

234. Хворому на бронхіальну астму призначено кетотифен. Який механізм антиалергічної дії цього препарату?

A. *Блокує Н1-рецептори.

B. Блокує Н2-рецептори.

C. Блокує Н1- та Н2-рецептори.

D. Порушує синтез гістаміну.

E. Активує ферменти деградації гістаміну.

235. Хворому встановлено діагноз: синдром набутого імунодефіциту. Який препарат найбільш доцільний у даному випадку?

А. Етоксид.

В. Сульфален.

С. Циклосерин.

D. Азидотимідин.*

Е. Етіонамід.

236. Хворий з рематоїдним артритом протягом кількох тижнів приймав препарати глюкокортикостероїдів, потім раптово припинив їх приймання. Яке ускладнення може виникнути в цьому випадку?

А Гіперглікемія.

В Підвищення артеріального тиску.

С. Синдром відміни. *

D. Загострення хронічних інфекційних процесів.

Е. Утворення виразок на слизовій оболонці шлунка і дванадцятипалої кишки.

237. Після тиреоектомії у хворого розвинулись тетанії. За допомогою якого препарату можна їх усунути?

А. Кальцію хлориду.*

В. Трийодтироніну.

С. Меліктину.

D. Кальцитрину.

Е. Ергокальциферолу.

238.Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на порушення темпової адаптації ("куряча сліпота"). Який вітамінний препарат потрібно призначити хворому для відновлення зору?

А. Тіаміну хлорид.

В. Вікасол.

С. Піридоксин.

D. Ретинолу ацетат.*

Е. Токоферолу ацетат.

239. Аспірин має протизапальну дію, оскільки пригнічує активність циклооксигенази. Рівень яких біологічно активних речовин буде при цьому знижуватися?

А. Катехоламінів

B. Простагландинів *

C. Лейкотрієнів

D. Біогенних амінів

E. Йодтиронінів

240. У 6-місячної дитини спостерігались часті та сильні підшкірні кровотечі. Призначення синтетичного аналога вітаміна К (вікасола) дало позитивний ефект. В гама-карбоксилюванні глутамінової кислоти якого білка згортаючої системи крові бере участь цей вітамін?

А. Фібриногену.

B. Фактора Розенталя.

C. Фактора Хагемана.

D. Антигемофільного глобуліну А.

E. Протромбіну.*

241. Хворий тривало приймав глюкокортикоїди. Після різкої відміни препарату скаржиться на міалгію, підвищену втомлюваність, емоційну нестабільність, головний біль, безсоння, втрату апетиту, нудоту. Призначення яких препаратів показане для корекції даного стану?

А. АКТГ*

B. Глюкокортикоїди

C. Мінералокортикоїди

D. Адреналін

E. Кортикостероїди

242. Жінку 59 років турбують болі в правому колінному суглобі. Об’єктивно: шкіра в області коліна гіперемована, температура підвищена, тканина напружена. Рентгенологічно в області колінного суглобу виявлений ексудат. Який препарат найбільш ефективний для лікування даного захворювання?

А. Диклофенак-натрію.*

B. Парацетамол.

C. Промедол.

D. Анальгін.

E. Новокаїн.

243. У больного сахарным диабетом, осложненным гипергликемической комой необходимо устранить кетоацидоз. Раствор какого препарата, являющегося внутриклеточным буфером, следует применить?

A. *Трисамин

B. Раствор натрия гидрокарбоната

C. Раствор натрия лактата

D. Hеогемодез

E. Раствор Рингера

244. При обстеженні хворого 70 років виявлено гіперглікемію. Який препарат доцільно призначити для його лікування?

A. * Глібенкламід

B. Інсулін

C. Мерказоліл

D. Паратіреоїдин

E. Кортизон

245. У жінки, яка тривалий час знаходилася на дієті з використанням очищеного рису, виявлено поліневрит (хвороба Бері-Бері). Відсутність якого вітаміну в раціоні призводить до розвитку цього захворювання?

A. Тіамін*

B. Фотієва кислота

C. Аскорбінова кислота

D. Піридоксаль

E. Рибофлавін

246. У пологове відділення госпіталізована вагітна зі слабкою пологовою діяльністю. Який засіб гормональної природи необхідно призначити для посилення пологової діяльності?

А. Метандростенолон.

В. Прогестерон.

С. Окситоцин.*

D. Гідрокортизон.

Е. Ферковен.

247. Хворій, що перенесла мастектомію у зв'язку з раком молочної залози, було призначено курс променевої терапії. Який з перерахованих вітамінних препаратів має радіопротекторну дію, зумовлену антиоксидантною активністю?

А. Ціанокобаламін.

В. Ергокальциферол.

С. Токоферолу ацетат.*

D. Рибофлавін.

Е. Фолієва кислота.

248.Чоловік, 62 років, довгий час хворіє на коксит. Лікар призначив йому новий нестероїдний протизапальний засіб целекоксиб, що призвів до поліпшення стану хворого. У чому перевага цього препарату?

А. Пригнічення холінестерази.

В. Пригнічення фосфодіестерази.

С. Активація аденілатциклази.

D. Селективна блокада циклооксигенази-2.*

Е. Активація фосфодіестерази.

249. У хворого на цукровий діабет після чергової ін'єкції інсуліну стан погіршився: з'явився неспокій, холодний піт, тремор кінцівок, загальна слабкість, запаморочення. Який препарат є фармакологічним антагоністом інсуліну?

А. Адреналіну гідрохлорид.*

В. Бутамід.

С. Кофеїн-бензоат натрію.

D. Норадреналіну гідротартрат.

Е. Глібутид.

250. Хворому після перенесеної тяжкої інфекційної хвороби необхідно призначити анаболічний препарат для покращення апетиту. Який саме?

А. Гепарин.

В. Ретаболіл.*

С. Настойку полину.

D. Тіаміну хлорид.

Е. Кислоту фолієву.

251.Антигістамінний препарат другого покоління, похідне піперидину. Застосовують 1 раз на добу. Не має м-холіноблокуючого і адреноблокуючого ефекту. Виявляє антиалергійну, антиексудативну, протисвербіжну дію. Який це препарат?

А. Ретинолу ацетат.

В. Димедрол.

С. Діазолін.

D. Тавегіл.

Е. Лоратидин.*

252. Хворому що страждає на тромбоемболічну хворобу, призначено штучний антикоагулянт пелентан. Антагоністом якого вітаміну є ця сполука?

А. Вітамін К*

B. Вітамін Е

C. Вітамін А

D. Вітамін Д

E. Вітамін С

253. У хворого на ревматоїдний артрит, який лікувався індометацином, виникли ознаки гастропатії. З якою дією препарата можна пов’язати виникнення цього ускладнення?

А. Антисеротонінова

B. Антигістамінна

C. Антикінінова

D. Місцевоподразнююча

E. Антициклооксигеназна *

254. Аспірин має протизапальну дію, оскільки пригнічує активність циклооксигенази. Рівень яких біологічно активних речовин буде при цьому знижуватися?

А. Йодтиронінів.

B. Простагландинів.*

C. Лейкотрієнів.

D. Катехоламіеів.

E. Біогенних амінів.

255. Чоловік 32 років знаходиться в стані стресу через виробничий конфлікт. Який гормон забезпечив запуск стресової реакції організму?

A. Адреналін*

B. Тирокальцитонін

C. Паратгормон

D. Тестостерон

E. Меланотропін

256. При обстеженні у хворої жінки виявлено підвищена активність тиреоїдних гормонів. Який з препаратів можливо призначити ?

A. *Мерказоліл

B. L-тироксин

C. Трийодтиронин

D. Розчин Люголя

E. Тиреоїдин

257. Больной коллагенозом на протяжении длительного времени получал преднизолон в дозе 30 мг в сутки. В последнее время появились болезненные спазмы скелетных мышц конечностей. Что можно использовать для их ослабления?

A. *Панангин

B. Эргокальциферол

C. Тирокальцитонин

D. Диазепам

E. Аминазин

258. Хворому на ішемічну хворобу серця призначено токоферол. На який ефект препарату розраховує лікар?

A.*Антигіпоксантний

B. Гіпотензивний.

C. Спазмолітичний.

D. Збільшення доставки кисню до міокарда.

E. Позитивний інотропний.

259. Після вживання ацетилсаліцилової кислоти у пацієнта з’явився біль у ділянці шлунка як наслідок загострення виразкової хвороби. Що лежить в основі ульцерогенності вказаного препарату?

А. Стимуляція виділення пепсину

B. Антипростагаландинова дія*

C. Спазм судин

D. Імунодепресивний ефект

E. Жовчогінна дія