Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок1 база стара 2008.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Додаток 2007р.

1.Робочий металургійного заводу, що зазнав дії високих температур під час зміни, скаржиться на хворобливі судомні скорочення скелетних м’язів. У крові – гіпокаліємія. Який з перелічених засобів показаний у цьому випадку?

А. Натрію гідрокарбонат

В. Амонію хлорид

С. Панангін

D. Діазепам

Е. Баклофен

2. Хвора 50-ти років страждає на безсоння. Протягом 3-х місяців вона приймала різні снодійні засоби: етамінал натрію, фенобарбітал, барбаміл. Після відміни препаратів хвора стала дратівливою, відновилося безсоння, з’явилась агресивність, втрата апетиту, тремор кінцівок. Як називається таке ускладнення?

А. Фізична та психічна залежність

В. Тахіфілаксія

С. Функціональна кумуляція

D. Сенсибілізація

Е. Звикання до препаратів

3. Хворій на гіпертонічну хворобу в комплексній терапії призначено гідрохлортіазид. Який механізм дії препарату сприяє зниженню артеріального тиску?

А. Блокада ферменту карбоангідрази

В. Блокада кальцієвих каналів

С. Збільшення виділення іонів натрію та води

D. Зменшення виділення іонів натрію та води

Е. Збільшення утворення ангіотензину ІІ

4. До ендокринолога звернулася хвора 45-ти років із скаргами на підвищений апетит, сухість слизових оболонок ротової порожнини, зростання діурезу. При обстеженні виявлено інсулінонезалежний діабет. Який з названих препаратів доцільно призначити хворій?

А. Глібенкламід

В. Адіуректин

С. Інсулін

D. Окситоцин

Е. Вазопресин

5. Підлітку, що перебуває в стані важкого алкогольного сп’яніння, лікар швидкої допомоги серед інших заходів здійснив внутрішньомязове введення розчину кофеїну. На основі якого принципу дії доцільна дана маніпуляція?

А. Сумація ефектів

В. Фізіологічний антагонізм

С. Синергізм

D. Конкурентний антагонізм

Е. Потенціація

6. Хворому на шизофренію було призначено аміназин. Який з перерахований фармакодинамічних ефектів є підставою для його призначення в даному випадку?

А. Проти блювотний

В. Міорелаксуючий

С. Гіпотермічний

D. Антипсихотичний

Е. Гіпотензивний

7. До відділення інтенсивної терапії госпіталізовано наркомана з передозуванням наркотичним анальгетиком. Застосовані реанімаційні заходи виявилися неефективними – хворий помер. Внаслідок чого, найбільш вірогідно, настала смерть?

А. Печінкова недостатність

В. Пригнічення дихального центра

С. Ниркова недостатність

D. Колапс

Е. Бронхоспазм

8. У хворого виявлена змішана глистна інвазія: аскаридоз кишечнику та трематодоз печінки. Який з протигельмінтних препаратів доцільно призначити?

А. Піперазину едипінат

В. Хлоксил

С. Мебендазол

D. Пірантел

Е. Левам ізол

9. У результаті тривалого застосування антибіотиків широкого спектру дії розвинувся кандидомікоз кишечнику. Що призначити для його лікування?

А. Ремантадін

В. Ітраконазол

С. Граміцидін

D. Ріфампіцин

Е. Інтерферон

10. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на страх, відчуття неспокою, внутрішньої напруги, що виникли після психічної травми. Який препарат слід йому призначити?

А. Настоянка валеріани

В. Мікстура Павлова

С. Діазепам

D. Етамінал натрію

Е Настоянка кропиви собачої

11. Хворий, що лікувався з приводу неврозу сибазоном, скаржиться на зубний біль. Лікар призначив йому знеболювальний засіб у дозі, яка менша за середню терапевтичну. Яке явище взяв до уваги лікар, зменшуючи дозу препарату?

А. Сумація

В. Лікарська залежність

С. Толерантність

D. Потенціювання

Е. Кумуляція

12. Хворому з метою відновлення дихання при отруєнні чадним газом було введено аналептичний засіб рефлекторного типу дії з групи Н-холіноміметиків. Який засіб було призначено хворому?

А. Адреналіну гідрохлорид

В. Мезатон

С. Пентамін

D. Лобеліну гідрохлорид

Е. Атропіну сульфат

13. Хворому 35-ти років для обстеження очного дна був призначений атропіну сульфат у вигляді очних крапель, після чого йому для відновлення акомодації закрапали пілокарпіну гідро хлорид, але це не дало бажаного ефекту. Що лежить в основі відсутності ефекту?

А. Односторонній антагонізм

В. Двосторонній антагонізм

С. Звикання

D. Синергізм

Е. Тахіфілаксія

14. Хворому, що страждає на стенокардію та приймає ізосорбіда мононітрат було додатково призначено лікарський засіб з дезагрегатним ефектом. Визначте цей препарат:

А. Ацетилсаліцилова кислота

В. Ніфедипін

С. Анаприлін

D. Нітрогліцерин

Е. Валідол

15. У хворого на гіпертонічну хворобу після стоматологічних маніпуляцій розвинувся гіпертонічний криз. Який з перерахованих препаратів треба призначити хворому?

А. Метилдофа

В. Резерпін

С. Кордарон

D. Магнію сульфат

Е. Апресин

16. У ліквідатора аварії на АЕС, який отримав опромінення, скарги на блювання, що виникає несподівано. Який препарат слід призначити хворому?

А. Метоклопрамід (Церукал)

В. Де-нол

С. Фосфалюгель

D. Атропін

Е. Резерпін

17. До терапевтичного відділення надійшов хворий з тривалою бронхопневмонією. Антибіотико терапія не дала належного ефекту. Який препарат для підвищення імунного статусу слід додати до комплексної терапії цього хворого?

А. Тималін

В. Анальгін

С. Димедрол

D. Сульфокамфокаїн

Е. Парацетамол

18. До неврологічного відділення надійшов хворий зі скаргами на зниження пам’яті та розумової працездатності, порушення сну, запаморочення. Появу цих симптомів хворий пов’язує зі струсом мозку 2 роки тому в результаті ДТП. Оберіть препарат, що поліпшує метаболізм мозкової тканини, найбільш показаний у цій ситуації:

А. Кордіамін

В. Натрію оксибутират

С. Кофеїн

D. Пірацетам

Е. Сиднокарб

19. У хворого на фоні хронічної серцевої недостатності з’явилися напади пароксизмальної тахікардії. Який з перелічених засобів можна рекомендувати для їх усунення?

А. Верапаміл

В. Атенолол

С. Лідокаїн

D. Хінідин

Е. Анаприлін