Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок1 база стара 2008.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Засоби, що впливають на виконавчі органи

100. Хворому з тромбоемболією вен нижніх кінцівок призначено медикаментозне лікування. Через 2 доби на шкірі з'явились геморагії. Який препарат із нижчезгаданих зумовлює подібне ускладнення?

А. Неодикумарин.

В. Курантил.

С. Кислота ацетилсаліцилова.

D. Гепарин.*

Е. Фенілін.

101.У хворого, 40 років, виразка шлунку у стадії загострення зі значним підвищенням кислотності шлункового соку, больовим і диспептичним синдромами. Виберіть відповідний засіб:

А. Алохол.

В. Фамотидин.*

С. Папаверину гідрохлорид.

D. Но-шпа.

Е. Платифіліпу гідротартрат.

102. Хворому із перенесеним гострим інфарктом міокарда лікар рекомендував протягом 3—4 міс приймати кислоту ацетилсаліцилову по 0,25 г 1 раз на 2-3 дні. На яку дію розраховував лікар?

А. Жарознижувальну.

В. Протизапальну.

С. Антиагрегантну.*

D. Анальгезуючу.

Е. Судинорозширюючу.

103.У процесі лікування миготливої аритмії у хворого з'явився бронхообструктивний синдром – утруднення дихання, кашель. Який з протиаритмічних засобів здатний спричинити таке ускладнення?

А. Верапаміл.

В. Аймалін.

С. Ніфедипін.

D. Анаприлін.*

Е. Новокаїнамід.

104.У хворого з інфарктом міокарда та явищами серцевої недостатності виникла шлункова аритмія. Який протиаритмічний препарат є засобом вибору в цьому випадку?

А. Лідокаїн..*

В. Хінідин.

С. Ніфедипін.

D. Новокаїнамід

Е. Аймалін.

105. У хворої з гіпертонічною хворобою розвинувся напад бронхіальної астми. Який засіб необхідно призначити для зняття нападу?

А. Адреналіну гідрохлорид.

В.. Ефедрину гідрохлорид

С. Ізадрин.

D. Еуфілін.

Е. Сальбутамол.*

106. Хворому з дискінезією жовчовивідних шляхів та закрепами лікар призначив жовчогінний засіб, який має значну послаблюючу дію. Який засіб призначив лікар?

А. Алохол.

В. Магнію сульфат.*

С. Холосас.

D. Холензим.

Е. Нікодин.

107. У приймальне відділення поступив хворий з алкогольним отруєнням. Лікар призначив провести пацієнту форсований діурез. Який сечогінний засіб необхідно застосувати?

А. Еуфілін.

В. Спіронолактон.

С. Фуросемід.*

D. Діакарб

Е. Амілорид.

108. Хвора на бронхіальну астму приймала таблетки, які викликали безсоння, головний біль і підвищення артеріального тиску. Який препарат міг стати причиною таких ускладнень?

А. Еуфілін

B. Кромолін натрію

C. Адреналін

D. Ефедрин *

E. Ізадрин

109. Чоловік 37 років надійшов до хірургічного відділення з явищами гострого панкреатиту: блювання, пронос, брадикардія, гіпотензія, слабість, явища зневоднювання організму. Який препарат найбільш доцільно використати в першу чергу?

А. Но-шпа

B. Контрикал *

C. Платифілін

D. Ефедрин

E. Етаперазин

110. У пологовий будинок ургентно доставлена вагітна жінка з загрозою передчасних пологів. Який препарат необхідно призначити в даній ситуації?

А. Партусистен (фенотерол)*

B. Катарніну хлорид

C. Пахікарпіну гідрохлорид

D. Окситоцин

E. Ерготаміну гідротартрат

111. Хвора на гіпертонічну хворобу тривалий час лікувалась гіпотензивними засобами. В останій час стан хворої погіршився. З’явилась нудота, набряк повік і губів, пронос, уртикарні висипи на шкірі, блювання, брадикардія, явища паркінсонізму. Який гіпотензивний препарат викликав ці явища?

А. Резерпін*

B. Клофелін

C. Бензогексоній

D. Анаприлін

E. Дибазол

112. У хворого з бронхіальною астмою підвищений артеріальний тиск. Який гіпотензивний засіб може спровокувати напад бронхіальної астми?

А. Анаприлін*

B. Атенолол

C. Каптопріл

D. Резерпін

E. Празозин

113. Хворий гострим інфарктом міокарду в складі комплексної терапії отримував гепарин. Через деякий час з’явилась гематурія. Який препарат (антидот) блокує дане ускладнення?

А. Фібриноген.

B. Протаміну сульфат.*

C. Неодикумарин.

D. Амінокапронова кислота.

E. Вікасол.

114. Хворому 50 років з хронічною серцевою недостатністю і тахісистолією та фібриляціїями передсердь призначили кардіотонічний препарат. Вкажіть, який з препаратів призначили хворому?

A. *Дигоксин.

B. Дофамін.

C. Добутамін.

D. Аміодарон.

E. Мілдронат.

115. Хворому з артеріальною гіпертензією було призначено один з антигіпертензивних засобів. Артеріальний тиск нормалізувався, однак хворого почав турбувати постійний сухий кашель. Який з перерахованих препаратів має таку побічну дію.

A. * Еналаприлу малеат

B. Анаприлін

C. Клофелін

D. Резерпін

E. Ніфедипін

116. У больного с высокой кислотностью желудочного сока поставлен диагноз язвы желудка. Какое вещество из перечисленных наиболее сильно подавляет секрецию соляной кислоты?

A. *Омепразол

B. Атропин

C. Ранитидин

D. Пирензепин

E. Альмагель

117. Хворий із хронічною серцевою недостатністю протягом декількох місяців приймав в амбулаторних умовах дигоксин у терапевтичних дозах. На певному етапі лікування у нього виникли симптоми передозування Яке явище лежить в основі розвитку цього ускладнення?

А. Сенсибілізація.

В. Матеріальна кумуляція.*

С. Звикання.

D. Функціональна кумуляція.

Е. Тахіфілаксія.

118. Хворий прийшов на прийом до лікаря з приводу погіршення самопочуття. У черзі під час чекання у нього виник напад бронхіальної астми. Препарати якої групи доцільно застосувати для надання йому першої медичної допомоги?

А. β-Адреноміметики.*

В. н-Холіноміметики.

С. м-Холіноміметики.

D. Симпатолітики.

Е. β-Адреноблокатори.

119. Хворий, 42 років, хворіє на бронхіальну астму. При нападі бронхоспазму лікар призначив сальбутамол. Яка дія препарату обумовлює лікувальний ефект?

А. Стимуляція α2-адіренорецепторів.

В. Блокада β2-адрснорецепторів.

С. Стимуляція β2-адрснорецепторів. *

D. Стимуляція β1-адренорецепторів.

Е. Стимуляція α1-адренорецепторів.

120. Хворому для лікування ішемічної хвороби серця було призначено β-адреноблокатор. Через деякий час у нього з'явилися кашель, явища бронхоспазму. У якого з перерахованих засобів є така побічна дія?

А. Атенолол.

В. Анаприлін.*

С. Талінолол.

D. Фенігідин.

Е. Метонролол.

121. У хворого з хронічною серцево-судинною недостатністю в процесі дигіталізації з'явилися такі симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення колірного зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ визначається синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

А. Унітіол.*

В. Налоксон.

С. Бемегрид.

D. Дипіроксим.

Е. Атропіну сульфат.

122.У пацієнтки, 46 років, на фоні миготливої аритмії почався набряк легень. Який сечогінний препарат необхідно ввести для виведення хворої з тяжкого стану?

А. Тріамтерен.

В. Верошпірон.

С. Фуросемід.*

D. Амілорид.

Е. Еуфілін.

123.У приймальне відділення поступив хворий зі скаргами на набряки, частий пульс, задишку, синюшність слизових оболонок. Встановлено діагноз: хронічна серцева недостатність. Що необхідно призначити хворому?

А. Мезатон.

В. Папаверину гідрохлорид.

С. Нітрогліцерин.

D. Кордіамін.

Е. Дигоксин.*

124. Для запобігання передчасним пологам вагітній ввели розчин препарату, який ще відомий як протисудомний, гіпотензивний, жовчогінний та проносний засіб. Скорочення матки та біль припинились, проявився заспокійливий ефект. Який із наведених препаратів записував лікар?

А. Партусистен.

В. Окситоцин.

С. Сальбутамол.

D. Ерготаміну гідротартрат.

Е. Магнію сульфат.*

125. Пацієнт тривалий час хворіє на бронхіальну астму. Останнім часом у нього з'явилися напади стенокардії. Який з перерахованих препаратів призначати йому протипоказано?

А. Анаприлін.*

В. Нітрогліцерин.

С. Сустак.

D. Коринфар.

Е. Дипіридамол.

126. Після приймання препарату у хворого з серцевою недостатністю зменшилася частота серцевих скорочень, пульс став кращого наповнення, зменшилися набряки, збільшився діурез. Який препарат швидше за все міг приймав хворий?

А. Верапаміл.

В. Анаприлін.

С. Дигоксин.*

D. Дилтіазем.

Е. Резерпін.

127. Хворому з кардіогенним шоком, гіпотензією, ядухою і набряками ввели неглікозидннй кардіотонік. Який саме препарат було введено хворому?

А. Кофеїн-бензоат натрію.

В. Бемегрид.

С. Кордіамін.

D. Етимізол.

Е. Добутамін.*

128. Чоловік, 50 років, звернувся до лікаря зі скаргами на біль за грудниною, який виникає на вулиці, по дорозі на роботу, при фізичному навантаженні. Хворіє протягом року. Спочатку біль зникав після приймання валідолу, але останніми днями його приймання неефективне. Який препарат слід призначити?

А. Калію хлорид.

В. Метопролол.*

С. Октадин.

D. Клофелін.

Е. Сальбутамол.

129. Хворий госпіталізований зі скаргами на неприємні відчуття в ділянці серця, напади гострої слабкості, потьмарення свідомості. Обстеження хворого і кардіограми виявили наявність атріовентрикулярної блокади ІІ ступеня з нападами Моргана-Адамса-Стокса. Який препарат слід призначити в даній ситуації?

А. Анаприлін

B. Нітрогліцерин

C. Строфантин

D. Атропін*

E. Новокаїнамід

130. У хворого на гіпертонічну хворобу при систематичному лікуванні антигіпертензивним засобом з’явився кашель. Який з названих засобів може бути причиною даного побічного ефекту ?

А. Клофелін

B. Дихлортіазід

C. Празозін

D. Верапаміл

E. Еналапріл*

131. У чоловіка 42 років, який страждає на подагру, в крові підвищена концентрація сечової кислоти. Для зниження рівня сечової кислоти йому призначено алопуринол. Конкурентним інгібітором якого фермента є алопуринол?

А. Аденінфосфорибозилтрансферази

B. Ксантиноксидази*

C. Аденозиндезамінази

D. Гуаніндезамінази

E. Гіпоксантинфосфорибозилтрасферази

132. У хворої з бронхіальною астмою підвищений артеріальний тиск. Який гіпотензивний засіб може спровокувати напад бронхіальної астми?

А. Анаприлін*

B. Атенолол

C. Каптопріл

D. Резерпін

E. Празозин

133. У хворого з проносними явищами з’явились спастичні болі тонкого кишечника. Який препарат треба застосувати для терапевтичної допомоги?

А. Но-шпа*

B. Кислота дегідрохолева

C. Прозерин

D. Натрію сульфат

E. Карбохолін

134. У пологовий будинок ургентно доставлена вагітна жінка з загрозою передчасних пологів. Який препарат необхідно призначити в даній ситуації?

A. Партусістен*

B. Катарніну хлорид

C. Пахікарпіну гідрохлорид

D. Окситоцин

E. Егротаміну гідротартрат

135. Хворому з явищами загальних набряків, ацидозу і гіперкаліємії необхідно призначати сечогінні препарати. Який із наведених препаратів бажано порекомендувати хворому?

А. Манніт

B. Тріамтерен

C. Фуросемід*

D. Дигоксин

E. Спіронолактон

136. Хворий 60 років поступив зі скаргами на задишку, слабість, серцебиття, набряки. Після проведеного лікування стан хворого покращився, але потім знову погіршився – з'явилася задишка, екстрасистолія, нудота, макропсія, порушення сприйняття кольорів. Який лікарський засіб одержував хворий?

A. * Дигітоксин

B. Верапаміл

C. Нітрогліцерин

D. Панангін

E. Фуросемід

137. Хворому гіпертонічною хворобою був призначений діуретик для регулярного прийому. Через деякий час артеріальний тиск нормалізувався, проте з’явився біль в ділянці серця. м’язова слабість, тремтіння кінцівок. Аналіз крові показав зміни електролітного балансу в сторону гіпокаліємії. Який препарат міг викликати дане ускладнення?

A. * Дихлотіазид

B. Спіронолактон

C. Тріамтерен

D. Маніт

E. Сечовина

138. Хвора у віці 69 років страждає хронічним запором, в основі якого лежить гіпотонія товстого кишечнику. Який з перерахованих препаратів доцільно призначити?

A. * Сенадексин

B. Натрію сульфат

C. Касторова олія

D. Прозерин

E. Магнію сульфат

139. У больного семейная гиперхолестеринемия. Каким из названных веществ можно понизить концентрацию атерогенных липопротеинов, угнетая ключевой фермент синтеза холестерина?

A. *Ловастатином

B. Колестиполом

C. Холестирамином

D. Никотиновой кислотой

E. Гемфиброзилом

140. Хворому на сечокам’яну хворобу після обстеження призначили алопурінол – конкурентний інгібітор ксантиноксидази. Підставою для цього був хімічний аналіз ниркових каменів, які складалися переважно з:

A. Моногідрату оксалату кальцію

B. Дигідрату оксалату кальцію

C. Урату натрію*

D. Фосфату натрію

E. Сульфату натрію

141. Пацієнт, що хворіє на нирковокам'яну хворобу, госпіталізований до лікарні у зв'язку з нападом ниркової коліки. Який засіб невідкладної медичної допомоги необхідно призначити в цьому випадку?

А. Фуросемід.

В. Аналгін.

С. Промедол.*

D. Парацетамол.

Е. Контрикал.

142. Якому лікарському засобу відповідає така характеристика: синтетичний катехоламін, стимулює. Β1- та β2-.-адренорецептори, активізує роботу серця, зумовлюючи збільшення частоти серцевих скорочень. Але застосування препарату може призвести до зниження артеріального тиску, пригнічення пологової діяльності, він є фармакологічним антагоністом пропранололу. Який це препарат?

А. Пілокарпіну гідрохлорид.

В. Карбахолін.

С. Ацеклідин.

D. Ацетилхолін.

Е. Ізадрин.*

143. Хворому на виразкову хворобу шлунка призначено фамотидин. Кислотність шлункового соку значно знизилась. Який механізм лежить в основі дії даного препарату?

А. Блокада м1-холінорецепторів.

В. Блокада н1-гістамінових рецепторів.

С. Блокада Н-холінорецепторів у гангліях.

D. Пригнічення активності Nа+ / К+-АТФази.

Е. Блокада н2-гістамінових рецепторів.*

144.Хворій, 45 років, встановлено діагноз: миготлива аритмія, гіпертонічна хвороба II ст. Який препарат вибору необхідно призначити для припинення нападу?

А. Анаприлін.*

В. Сустак-форте.

С. Калію хлорид.

D. Строфантин.

Е. Лідокаїн.

145.У приймальне відділення поступив хворий з гіпертонічним кризом. Що необхідно ввести хворому для нормалізації артеріального тиску?

А. Анаприлін.

В. Резерпін.

С. Еналаприл.

D. Магнію сульфат. *

Е. Атропіну сульфат.

146.Хворий скаржиться на біль у шлунку, печію. Під час обстеження виявлено підвищення кислотності шлункового соку. Що необхідно призначити хворому для нейтралізації кислотності шлункового соку?

А. Бензогексоній.

В. Атропіну сульфат.

С. Папаверину гідрохлорид.

D. Прозерин.

Е. Альмагель.*

147. У жінки, 53 років, стався інфаркт задньої стінки лівого шлуночка серця. Хвору бентежать сильний біль за грудниною, аритмія, задишка. Який препарат найбільш доцільно ввести в даному випадку для надання першої медичної допомоги?

А. Нітронг.

В. Нітрогліцерин.*

С. Кордарон.

D. Анаприлін.

Е. Сустак.

148.У хворого з нападом бронхіальної астми супровідним захворюванням є стенокардія. Який бронхолітичний засіб потрібно призначати у цьому випадку?

А. Ізадрин.

В. Адреналіну гідрохлорид.

С. Сальбутамол.*

D. Еуфілін.

Е. Атропіну сульфат.

149. У хворого гостра серцево-судинна недостатність, що супроводжується набряком легень. Який препарат з групи серцевих глікозидів необхідно призначити?

А. Корглікон.*

В. Спіронолактон.

С. Дихлотіазид.

D. Діакарб.

Е. Тріамтерен.

150. Пацієнту, що хворіє на хронічну серцеву недостатність та гіпертонічну хворобу, лікар порекомендував включити до схеми лікування діуретичний препарат, який не виводить калій, є антагоністом альдостерону, але його терапевтичний ефект розвивається повільно. Який з препаратів було рекомендовано хворому?

А. Строфантин.

В. Торасемід.

С. Тріамтерен.

D. Спіронолактон.*

Е. Аміодарон.

151.Хворому з артеріальною гіпертензією було призначено один з антигіпертензивних засобів. Артеріальний тиск нормалізувався, однак хворого почав турбувати постійний сухий кашель. Який з перерахованих препаратів має таку побічну дію?

А. Ніфедипін.

В. Анаприлін.

С. Еналаприл.*

D. Резерпін.

Е. Клофелін.

152. Під час передопераційного обстеження хворого виявлено дефіцит протромбіну у крові. Який лікарський засіб необхідно попередньо призначити пацієнту для зменшення втрати крови під час операції?

А. Фенілін.

В. Тромбін.

С. Кислоту амінокапронову.

D. Вікасол. *

Е. Контрикал.

153. Хворий скаржиться на слабкість, задишку, набряки нижніх кінцівок. Діагноз – хронічна серцева недостатність. Який засіб необхідно призначити хворому в першу чергу?

А. Папаверін

B. Кофеїн

C. Раунатин

D. Дигітоксин *

E. Анаприлін

154. Хворому з цирозом печінки разом з лікарськими препаратами внутрішньовенно ввели 500,0 мл 5% розчину глюкози. Яке порушення водного балансу найбільш ймовірно може виникнути у хворого ?

А. Гіпоосмолярна гіпергідратація

B. Ізоосмолярна гіпергідратація*

C. Гіперосмолярна гіпергідратація

D. Гіпоосмолярна дегідратація

E. Порушень водного балансу не відбувається

155. Терапія анаприліном позитивно вплинула на динаміку хвороби у жінки 44 років, яка страждає на стенокардію. Який головний механізм дії цього препарату?

А. Зменшування окислювального обміну в міокарді внаслідок блокади ферментів циклу Кребса.

B. Зменшення енергозатрат міокарда внаслідок зниження навантаження.

C. Блокада b-адренорецепторів і зниження потреби міокарда в кисні.*

D. Зниження потреби і збільшення надходження кисню в міокард.

E. Збільшення надходження кисню в міокард.

156. У хворої з вираженими периферичними набряками застосування дихлотіазиду не призвело до суттєвого діуретичного ефекту. При біохімічному дослідженні крові було виявлено підвищення вмісту альдостерону. Який засіб є препаратом вибору в даній ситуації?

А. Діакарб

B. Фуросемід

C. Спіронолактон*

D. Кислота ектаринова

E. Маніт

157. Хвора гіпертонічною хворобою тривалий час лікувалась гіпотензивними засобами. В останній час стан хворої погіршився. З’я вились нудота, набряк повік і губів, пронос, уртикарні висипи на шкірі, блювання, брадикардія, явища паркінсолізму. Який гіпотензивний препарат викликав ці явища?

А. Резерпін*

B. Клофелін

C. Бензогексоній

D. Анаприлін

E. Дибазол

158. Хворому, що страждає на тромбоемболічну хворобу, призначено штучний антикоагулянт пелентан. Антагоністом якого вітаміна є ця сполука?

A. Вітаміна К*

B. Вітаміна Е

C. Вітаміна А

D. Вітаміна D

E. Вітаміна С

159. У больного на фоне гипертонической болезни развилась острая сердечная недостаточность. Какое из перечисленных средств наиболее целесообразно в этом случае?

A. *Строфантин

B. Дигитоксин

C. Кардиовален

D. Кофеин

E. Кордиамин

160. Хворому 50 років, діагноз: ІХС, кардіосклероз, миготлива аритмія. Вкажіть який з препаратів необхідно призначити хворому ?

A. *Атенолол

B. Кислота ацетилсаліцилова

C. Дігоксин

D. Строфантин

E. Калію хлорид

161. У приймальне відділення надійшов хворий з алкогольним отруєнням. Лікар призначив провести пацієнту форсований діурез. Який сечогінний засіб необхідно використовувати?

A. * Фуросемід

B. Спіронолактон

C. Діакарб

D. Еуфілін

E. Амілорид

162. У хворої гінекологічного відділення виникли симптоми внутрішньої кровотечі. Який засіб слід призначити їй з метою пригнічення фібринолізу та зупинки кровотечі?

A. * Амінокапронову кислоту

B. Фібриноген

C. Вікасол

D. Дицинон

E. Хлористий кальцій

163. Однією з вимог до проти склеротичних засобів, які застосовуються на протязі всього життя хворою, є низька токсичність та безпечність в процесі лікування. Яка з перелічених груп гіпохолестеричних засобів має найменшу кількість побічних ефектів?

A. *Інгібітори всмоктування ХС в кишечнику

B. Інгібітори синтезу ХС

C. Знижуючи рівень загальних ліпідів крові

D. Фібрати

E. Ангіопротектори прямої дії

164. Хворому на миготливу аритмію, у якого в анамнезі бронхіальна астма, треба призначити протиаритмічний засіб. Який препарат з цієї групи протипоказаний хворому?

А. Аймалін

B. Верапаміл

C. Ніфедипін

D. Новокаїнамід

E. Анаприлін*

168.

165. У дитини після народження розвинулась асфіксія. Який препарат необхідно ввести новонародженому для стимуляції дихання?

A. Атропіну сульфат.

B. Лобеліну гідрохлорид.

C. Празозин.

D. Етимізол.*

E. Прозерин

166. У хворого на стенокардію після приймання антиангінального препарату виник бронхоспазм. Який препарат міг його спричинити?

А. Ніфедипін.

В. Нітрогліцерин.

С. Сустак.

D. Дипіридамол.

Е. Анаприлін.*

167.Внаслідок обстеження чоловіка, 40 років, встановлено діагноз: гіпохромна анемія. Який препарат треба призначити для лікування?

А. Ціанокобаламін.

В. Гепарин.

С. Пентоксил.

D. Ферковен.*

Е. Вікасол.

168.Хворий па ішемічну хворобу серця не повідомив лікарю, що у нього бувають напали бронхоспазму. .Лікар призначив препарат, після приймання якого напади стенокардії стали рідшими, але почастішали напади бронхоспазму. Який препарат було призначено?

А. Атенолол.

В. Анаприлін.*

С. Верапаміл.

D. Дилтіазем.

Е. Нітросорбід.

169.Дитину, 8 років, готують до тонзилектомії. Аналіз крові показав, що час згортання крові збільшений (до 7 хв). Який препарат за 5 днів до операції слід включити до комплексу лікарських засобів підготовчого періоду в першу чергу?

А. Вікасол.*

В. Кальцію хлорид.

С. Амінокапронову кислоту.

D. Фібриноген.

Е. Дицинон.

170.Хворому, який переніс інфаркт міокарда, призначено кислоту ацетилсаліцилову по 75 мг щоденно. З якою метою призначено препарат?

А. Зниження температури тіла.

В. Зменшення запалення.

С. Зменшення агрегації тромбоцитів.*

D. Розширення коронарних судин.

Е. Зменшення болю.

171. У вагітної при аналізі крові виявлено мегалобласти і високий кольоровий показник. Встановлено діагноз: мегалобластична анемія. Який засіб необхідно призначити хворій?

А. Нікотинову кислоту.

В. Піридоксину гідрохлорид.

С. Аскорбінову кислоту.

D. Ціанокобаламін. *

Е. Коамід.

172.Пацієнтці, що хворіє на гіпертонічну хворобу, лікар призначив лозартан (козаар). Яка фармакологічна властивість цього препарату забезпечує терапевтичний ефкт?

А. Блокада β-адренорецепторів.

В. Блокада α-адренорецепторів.

С. Антагонізм з іонами кальцію.

D. Блокада ангіотецзинперетворюючого ферменту.

Е. Блокада ангіотензинових рецепторів.*

173.У черзі до дерматолога у пацієнта, 65 років, раптово виник біль за грудинною. Який з перерахованих засобів буде найефективнішим у даному випадку?

А. Нітрогліцерин.*

В. Валідол.

С. Сустак.

D. Кордіамін.

Е. Аналгін.

174. При артриті суглобів терапевт призначив препарат, що належить до групи нестероїдних протизапальних засобів, переважно впливає на циклооксигеназу-2 і не має подразнюючого впливу на слизову оболонку травного тракту. Який це препарат?

А. Індометацин.

В. Целекоксиб.*

С. Диклофенак-натрій.

D. Кислота ацетилсаліцилова.

Е. Ібупрофен.

175. У комплексному лікуванні гіпертонічної хвороби хворому був призначений сечогінний препарат. Через кілька днів АТ знизився, але виникли ознаки гіпокаліємії. Який препарат міг викликати таке ускладнення?

А. Фуросемід *

B. Клофелін

C. Еналапріл

D. Тріамтерен

E. Спіронолактон

176. Чоловіку 70 років, який страждає на хронічний бронхіт, призначений протикашльовий препарат — кодеїн. Який механізм забезпечує протикашльовий ефект?

А. Рефлекторний

B. Конкурентний

C. Периферична дія

D. Центральний*

E. Місцева дія

177. Хворий госпіталізований з гострою серцево-судинною недостатністю. Який препарат необхідно використати в даному випадку?

А. Строфантин.*

B. Адреналін.

C. Дигоксин в таблетках.

D. Дігітоксин.

E. Аміодарон.

178. Хворий скаржиться на втрату апетиту зниження ваги, слабкість, болі в епігастральній ділянці. На основі клінічних даних і аналізу крові було встановлено діагноз: хвороба Аддісона-Бірмера (перніційна, мегалобластична анемія). Який препарат є основним для лікування даного захворювання?

А. Ціанкоболамін*

B. Аскорбінова кислота

C. Ферковен

D. Заліза лактат

E. Еритропоетин

179. Чоловік 37 років госпіталізований в хірургічне відділення з явищами гострого панкреатиту (рвота, пронос, брадикардія, гіпотензія, слабкість, явища обезводнення організму). Який препарат найбільш доцільно використати в першу чергу?

А. Платифілін.

B. Контрикал.*

C. Етаперазин.

D. Ефедрин.

E. Но-шпа.

180. В кардіологічне відділення поступив хворий зі скаргами на частий пульс, задишку.ю синюшність слизових оболонок. При огляд: набряки на нижніх кінцівках, асцит. Який з перерахованих препаратів необхідно призначити хворому довенно для покращення самопочуття?

A. * Корглікон

B. Кордіамін

C. Адреналіну гідрохлорид

D. Дигітоксин

E. Но-шпа

181. У хворої 65 років на фоні хронічної серцевої недостатності розвинувся вторинний гіперальдостеронізм. Який препарат для збільшення діурезу слід призначити:

A. *Спіронолактон

B. Фуросемід

C. Дихлотіазид

D. Трава ортосифона

E. Клопамід

182. Для остановки атонического маточного кровотечения используют алкалоиды спорыньи. Что обеспечивает их гемостатическое действие в этом случае?

A. *Спастическое сокращение матки

B. Спазм сосудов

C. Повышение свертываемости крови

D. Угнетение фибринолиза

E. Усиление агрегации тромбоцитов

183. У хворого із значними периферичними набряками почергове застосування дихлотіазиду, етакринової кислоти і фуросеміду не сприяло значному діуретичному ефекту. У крові – значне підвищення кількості альдостерону. Вкажіть препарат вибору.

A. Спіронолактон

B. Клопамід

C. Маніт

D. Амілорид

E. Сечовина

184. У хворого на хронічну серцеву недостатність у процесі лікування препаратами наперстянки виникли симптоми, що свідчать про початок токсичної дії серцевих глікозидів. Який препарат необхідно призначити для зменшення негативної дії серцевих глікозидів?

А. Діпіроксим

B. Калію хлорид*

C. Етімізол

D. Кофеїн-натрія бензоат

E. Атропіну судьфат

185. У хворого діагностовано хронічний бронхіт. Призначте йому муколітичний препарат, який стимулює утворення сурфактанту, покращує реологічні властивості мокротиння, зменшуючи її в'язкість.

А. Кодеїн.

В. Папаверин.

С. Лібексин.

D. Амброксол.*

Е. Панадол.

186. Після інфаркту міокарда у хворого виникла шлуночкова аритмія. Серцевий ритм нормалізувався після введення протиаритмічного засобу з місцевоанестезуючою активністю. Який препарат введено?

А. Анаприлін.

В. Лідокаїн.*

С. Верапаміл.

D. Панангін.

Е. Анестезин.

187. У хворого травма мозку. У післяопераційний період розвинулась загроза набряку мозку. Який препарат необхідно призначити для усунення цього ускладнення?

А. Фуросемід.*

В. Папаверину гідрохлорид.

С. Спіронолактон.

D. Дихлотіазид.

Е. Дигоксин.

188. У хворого, 55 років, виявлено гіпертонічну хворобу з підвищеним рівнем реніну в крові. Якому гіпотензивному препарату слід надати перевагу при лікуванні хворого?

А. Магнію сульфату.

В. Клофеліну.

С. Еналаприлу.*

D. Папаверину гідрохлорид.

Е. Празозину.

189.У хворого з хронічною серцево-судинною недостатністю з'явились ознаки набряку легень. Що треба призначити хворому із сечогінних засобів для швидкої ліквідації цього етапу?

А. Клопамід.

В. Спіронолактон.

С. Тріамтерен.

D. Діакарб.

Е. Фуросемід. *

190.До приймального відділення лікарні доставлено хворого з вираженими ознаками гострої серцевої недостатності. Який із зазначених препаратів йому необхідно терміново ввести?

А. Корглікон.*

В. Етазол.

С. Дитилін.

D. Фізостигмін.

Е. Дигітоксин.

191. До терапевтичного відділення госпіталізовано хворого з підвищеним артеріальним тиском, який спричинений спазмом периферійних судин. Який гіпотензивний препарат з групи α-адреноблокаторів найбільш поцільно призначити хворому?

А. Каптоприл.

В. Празозин.*

С. Аміназин.

D. Ананрилін.

Е. Клофелін.

192. Хворий на гіпертонічну хворобу приймає еналаприл. Який механізм дії цього гіпотензивного засобу?

А. Блокада циклооксигенази.

В. Антагонізм з ангіотензиновими рецепторами.

С. Блокада фосфодіестерази.

D. Блокада ангіотензинперетворюючого ферменту.*

Е. Блокада кальцієвих каналів.

193.До кардіологічного відділення госпіталізовано хворого зі скаргами на частий пульс, задишку, синюшність слизових оболонок. При огляді: набряки на нижніх кінцівках, асцит. Діагностовано хронічну серцеву недостатність. Який з перерахованих препаратів необхідно призначити хворому для покращення самопочуття?

А. Дигітоксин.

В. Корглікон.*

С. Адреналіну гідрохлорид.

D. Кордіамін.

Е. Но-шпу.

194.Хворому на стенокардію призначити препарат у вигляді аерозолю. Після використання антиангінального засобу біль за грудниною зник, але хворий поскаржився на головний біль і запаморочення. Який препарат використав хворий?

А. Нітрогліцерин.*

В. Анаприлін.

С. Метопролол.

D. Валідол.

Е. Верапаміл.

195. У хворого тромбоз коронарних судин. Необхідно введення речовини, яка відновлює їх прохідність. Яка із запропонованих речовин володіє необхідними властивостями?

А. Стрептокіназа*

B. Фенілін

C. Пентоксифілін

D. Гепарин

E. Ацетилсаліцилова кислота

196. Хворий 70 років протягом кількох років знаходиться на диспансерному обліку з приводу цирозу печінки. В результаті незначної травми руки виникла кровотеча. Протромбіновий індекс в межах норми, в зв’язку з цим поставлено діагноз фібринолітичної кровотечі. Який з гемостатиків необхідно призначити даному хворому?

А. Кальцію хлорид.

B. Кислоту амінокапронову.*

C. Вікасол.

D. Тромбін.

E. Губку гемостатичну.

197. Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порекомендував провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидівякий приймають внутрішньо Який з препаратів було рекомендовано хворому?

A. *Дигоксин

B. Строфантин

C. Корглікон

D. Кордіамін

E. Кардіодарон

198. У хворого гіпертонічною хворобою при систематичному лікуванні гіпотензивним препаратом з’явився кашель. Який із нижчезазначених засобів може бути причиною побічної дії ?

A. *Каптоприл

B. Дибазол

C. Апресин

D. Празозін

E. Верапоміл

199. В результаті черепно-мозкової травми у постраждалого розвинувся набряк мозку. Який лікарський засіб з дегідратаційною дією слід включити до комплексної терапії?

A. * Маніт

B. Еуфілін

C. Строфантин

D. Адреналін

E. Спіронолактон

200. У хворого після видалення зуба з’явився стійкий біль за грудиною. Після вживання під язик антиангінального засобу біль за грудиною зник, але хворий поскаржився на головний біль і запаморочення. Який препарат використав хворий?

A. Валідол

B. Верапаміл

C. Анаприлін

D. Нітрогліцерин*

E. Метопросол

201. У 6-місячної дитини спостерігалися часті та інтенсивні підшкірні крововиливи. Призначення синтетичного аналога вітаміну К (вікасола) дало позитивний ефект. В гама-карбоксилюванні глутамінової кислоти якого білку згортаючої системи крові бере участь цей вітамін?

A. Фактор Хагемана

B. Антигемофільний глобулін А

C. Протромбін*

D. Фактор Розенталя

E. Фібриноген

202. На ізольовану судину тварини діяли низкою антигіпертензивних засобів. Яке з наведених речовин зменшить тонус гладких м’язів судини за цих умов?

A. *Верапаміл

B. Еналаприл

C. Клофелін

D. Празозин

E. Анаприлін

203. Вагітній А. за показаннями необхідно переривання вагітності. Який з перелічених препаратів може визвати скорочення матки на любому строці вагітності?

A. Метилергометрин

B. Окситоцин

C. Пітуітрин

D. Ерготамін

E. Дінопрост *