Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок1 база стара 2008.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Додаток 2006

1. У чоловіка 42 років, який страждає на подагру в крові підвищена концентрація сечової кислоти. Для зниження рівня сечової кислоти йому призначено алопуринол. Конкурентним інгібітром якого ферменту є алопуринол?

А. Гуаніндезаміназа

В. Ксантиноксидаза*

С. Гіпоксантинфосфорибозилтрансфераза

D. Аденозиндезаміназа

Е. Аденінфосфорибозилтрансфераза

2. Жінка 63 років приймала пірацетам для відновлення фукнції ЦНС після ішемічного інсульту. Стан хворої значно покращився. Якиц механізм дії препарату?

А. Блокада катехол-о-метилтрансферази

В. Блокада дофамін-гідроксилази

С. Блокада холінацетази

D. Блокада моноамінооксидизи

Е. Покращення метаболізму в ЦНС*

3. З хімічного виробництва до токсикологічного відділення доставлений хворий з отруєнням парами ртуті. Який препарат слід використати в даній ситуації?

А. Ізоніазид

В. Активоване вугілля

С. Ентеросорбент СКН

D. Налоксон

Е. Унітіол*

4. До приймального відділення доставлений хворий зі скаргами на сухість у роті, світлобоязнь та порушення зору. Шкіра гіперемована, суха, зіниці розширені, тахікардія. При подальшому обстеженні був встановлений діагноз: отруєння алкалоїдами красавки. Який із лікарський засобів доцільно застосувати?

А. Прозерин*

В. Пілокарпін

С. Дипіроксим

D. Дфазепам

Е. Армін

5. До терапевтичного відділення надійшов хворий з тривалою бронхопневманією. Антибіотикотерапія на дала належного ефекту. Який препарат для підвищення імунного статусу доцільно додати до комплексної терапії цього хворого?

А. Сульфокамфокаїн

В. Парацетамол

С. Тималін*

D. Димедрол

Е. Аналгін

6. Жінці 30 років на 32 тижні вагітності лікар, в складі комплексної терапії виразкової хвороби шлунка, призначив антибіотик. Вкажіть, який препарат можна застосувати у даному випадку?

А. Тетрациклін

В. Азитроміцин*

С. Бензилпеніцилін

D. Гентаміцин

Е. Левоміцетин

7. Хворому в післяопераційному періоді для стиммуляції перистальтикт кишечника та тонусу сечового міхура було призначено препарат з групи антихолінестеразних засобів. Визначте його серед нижченаведених препаратів:

А. Анаприлін

В. Маніт

С. Резерпін

D. Прозерин*

Е. Дихлотіазид

8. У 6-місячної дитини спостерігалися часті та інтенсивні підшкірні крововиливи. Призначення синтетичного аналога вітаміну К (вікасолу) дало позитивний ефект. У γ-карбоксилюванні глутамінової кислоти якого білка зсідальної системи крові бере участь цей вітамін?

А. Фібриноген

В. Антигемофільний глобулін А

С. Фактор Розенталя

D. Протромбін*

Е. Фактор Хагемана

9. Вагітній жінці, що мала в анамнезі дікілька викиднів, прзначена терапія, яка містить вітамінні препарати. Укажіть вітамін який сприяє відновленню вагітності:

А. Цианкобаламін

В. Рутін

С. α-токоферол*

D. Піридоксальфосфат

Е. Фолієва кислота

10. Хвора у віці 69 років страждає хронічними запорами, в основі який лежаит гіпотонія товстої кишки. Який з перерахованих препаратів доцільно призначити?

А. Біскаоділ*

В. Магнію сульфат

С. Прозерин

D. Натрію сульфат

Е. Касторова олія

11. У хворого із значними периферичними набряками почергове застосування дихлотіазиду, етакринової кислоти та фуросеміду не викликало значного діуретичного ефекту. У крові значне підвищення кількості альдостерону. Вкажіть препарат вибору:

А. Амілорид

В. Маніт

С. Сечовина

D. Клопамід

Е. Спіронолактон*

12. У хворої гінекологічного відділення виникли симптоми внутрішньої кровотечі. Який засіб слід призначити з метою пригнічення фібринолізу та зупинити кровотечі?

А. Контрикал*

В. Дицинон

С. Фібриноген

D. Вікасол

Е. Хлористий кальцій

13. У хворого на колагеноз після тривалого прийому преднізолону з’явився спастичний біль скелетних м’язів внаслідок розвитку гипокаліємії. Який препарат треба використати для корекції обміну калію?

А. Діазепам

В. Панангін*

С. Дитилін

D. Но-шпа

Е. Тирокальцитонін

14. У хворого на хронічну серцеву недостатність у пороцесі лікування препаратами наперстянки виникли симптоми, що свідчать про початок токсичної дії серцевих глікозидів. Який препарат необхідно призначити для зменшення негативної дії серцевих глікозидів?

А. Кофеїн-бензоат натрію

В. Етімізол

С. Калію хлорид*

D. Діпіроксим

Е. Атропіну сульфат

15. У хворого напад тахікардії. Які мембранні циторецептори кардіоміоцитів доцільно заблокувати, щоб припинити напад?

А. β-адренорецептори*

В. α-адренорецептори

С. М-та Н-холінорецептори

D. М-холінорецептори

Е. Н-холінорецептори

16. До ендокринолога звернулася хвора 45 років із скаргами на підвищенний апетит, сухість слизових оболонок ротової порожнини, зростання діурезу. При обстеженні вперше виявлено інсуліннезілежний діабет. Який з названих препаратів доцільно призначити хворій?

А. Адіурекрин

В. Окситоцин

С. Глібенкламід*

D. Вазопресин

Е. Інсулін

17. Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порадив провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидів, який приймають ентерально. Який препарат було рекомендовано зворому?

А. Строфантин

В. Дигоксин*

С. Кордіамін

D. Кордарон

Е. Корглікон

18. Хворому з травмою передпліччя під час репозиції кісток для міорелаксації введено дитилін. Повне відновлення тонусу та функції м’язів відбулося більш ніж через годину. Чим можна пояснити значне подовження курареподібної дії препарату?

А. Утворенням активного метаболіту

В. Генетичним дефіцитом моноамінооксидази

С. Пригніченням мікросомного окиснення

D. Генетичним дефіцитом гідроксилази

Е. Генетичним дефіцитом бутирилхолінестерази*

19. Хворому, що старждає на тромбоемболічну хворобу, призначений штучний антикоагулянт пелентан. Антагоністом якого вітаміну є цей препарат?

А. Вітамін А

В. Вітамін К*

С. Вітамін С

D. Вітамін Е

Е. Вітамін D

20. Хворому, що страждає на стенокардію та приймає ізосорбіда мононітрат, було додатково призначено лікарський засіб з дезагрегантним ефектом. Визначте цей препарат:

А. Валідол

В. Ацетилсаліцилова кислота*

С. Нітрогліцерин

D. Ніфедипін

Е. Анаприлін

21. Хворому на миготливу аритмію, в анамнезі якого бронхіальна астма, треба призначити протиаритмічний засіб. Який препарат з цієї групи протипоказаний хворому?

А. Новокаїнамід

В. Анаприлін*

С. Верапаміл

D. Ніфедипін

Е. Аймалін

22. Офтальмолог з діагностичною метою (розширення зіниць для огляду очного дна) використав 1% розчин мезатону. Чим обумовлений мідріаз, викликаний препаратом?

А. Активація α2 адренорецепторів

В. Активація М-холінорецепторів

С. Активація β1 адренорецепторів

D. Активація α1 адренорецепторів*

Е. Блокада α1 адренорецепторів

23. До стоматолого звернулася мати зі скаргами на руйнування зубів у дитини 2-х років. Під яас огляду молочні зуби деформовані, уражені карієсом, у шийки коричнева облямівка. З анамнезу встановлено, що мати під час вагітності приймала антибіотики без контролю лікаря. Вкажіть, антибіотики якої групи, що мають найбільш виражену терогенну дію, могла приймати мати?

А. Аміноглікозиди

В. Пеніциліни

С. Мкроліди

D. Тетрацикліни*

Е. Цефалоспорини

24. До приймального відділення лікарні надійшов непритомний юнак з ознакми отруєння морфіном. Відзначається поверхневе та рідке дихання, яке обумовлене пригніченням дихального центру. Який тип недостатності дихання виник при цьому?

А. Вентиляційна дисрегуляторна*

В. Дифузійна

С. Вентиляційна обструктивна

D. Перфузійна

Е. Вентиляційна рестриктивна

25. У хлопчика 5 років, якого непокоїть анальний свербіж, виявлені черв’яки класу нематод (гострики). Оберіть лікарський засіб для дегельмінтації дитини:

А. Празіквантель

В. Аміноакрихін

С. Мебендазол*

D. Насіння гарбуза

С. Фенасал

26. Перед відрядженням за кордон лікарю, з метою профілактики малярії, призначено засіб з гістошизонтоцидною дією. Який препарат він одержував?

А. Примахін

В. Хінін

С. Доксициклін

D. Хлоридрн*

Е. Бісептол

27. Хворій на ревматиїдний поліартрит призначили нестероїдний протизапальний засіб – диклофенак натрію. Через деякий час у хворої виникло загострення супутнього захворювання, що змусило відмінити препарат. Яке супутнє захворювання могло призвести до відміни препарату?

А. Ішемічна хвороба серця

В. Бронхіальна астма

С. Виразкова хвороба шлунка*

D. Цукровий діабет

Е. Гіпертонічна хвороба

28. до реанімаційного відділення надійшов хворий із симптомами гострого отруєння морфіном – непритомність, гіпортемія, дихання Чейн-Стокса, гіпотензія, брахікардія, міоз. Який з перерахованих препаратів буде найефективнішим у даній ситуації?

А. Камфора

В. Кофеїн

С. Етимізол

D. Налоксон*

Е. Кордіамін

29. Хворому, що страждає на склеродермію (колагенове захворювання), було призначено імунодеприсант, який відноситься до групи протималярійних засобів, похідних хіноліну. Хворий приймав препарат тривало. Внаслідок цього у нього знизилася вага, посивіло волосся, зменшилася гострота зору, з’явилося миготіння перед очима. Було призначено обстеження у окуліста, який відмінив препарат. Визначте, яким препаратом лікували хворого:

А. Хіноцид

В. Циклофосфан

С. Метотрексат

D. Хінгамін*

Е. Кризанол

30. Людина за призначенням лікаря тривалий час приймала препарат з групи глюкокортикоїдних гормонів. Секреція якого (яких) з наведених гормонів буде пригнічена внаслідок цього?

А. Мінералокортикоїди

В. Соматотропний

С. Кортикотропний*

D. Статеві

Е. Тиротропний

31. Хворий, що лікувався з приводу неврозу сибазоном, скаржиться на зубний біль. Лікар прзначив йому знеболювальний засіб у дозі, яка меньша за середню терапевтичну. Яке явище взяв до уваги лікар, зменшуючи дозу препарату?

А. Лікарська залежність

В. Потенціювання*

С. Сумація

D. Кумуляція

Е. Толерантність