Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крок1 база стара 2008.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
448.51 Кб
Скачать

Протимікробні засоби

260. У чоловіка, 52 років, діагностовано системний амебіаз з ураженням кишечнику, печінки, легень. Який препарат слід призначити?

А. Метронідазол.*

В.. Хініофон

С. Тетрациклін.

D. Хінгамін.

Е. Ентеросептол.

261.Хворій на пневмонію призначили цефалоспорин третього покоління, який не всмоктується у травному тракті, активний щодо грамнегативних мікроорганізмів, стійкий до β-лактамаз, має широкий спектр дії. Особливістю препарату є те, що він довго затримується в організмі. Який це препарат?

А. Цефалоридин.

В. Цефазолін.

С. Цефтріаксон.*

D. Рифампіцин.

Е. Канаміцин.

262.Для лікування амебної дизентерії хворій призначили препарат, який пригнічує також розвиток еритроцитарних форм малярійних плазмодіїв. Який це препарат?

А. Тетрациклін.

В. Еметину гідрохлорид.

С. Хінін.

D. Еритроміцин.

Е. Хінгамін.*

263. За даними бактеріоскопії мазку з уретри у хворого виявлено гонорею. Враховуючи, що препарати вибору для дікування гонореї є фторхінолони, хворому необхідно призначити:

А. Фуразолідол

B. Цефазолін

C. Фторурацил

D. Ципрофлоксацин *

E. Уросульфан

264. До лікаря звернувся хворий з ушкодженою ступнею, забинтованою брудною марлевою пов’язкою, яка просякла гнійними виділеннями. Спроба зняти пов’язку для огляду і обробки рани викликає гострий біль, оскільки вона прилипла до ранової поверхні. Який антисептик полегшить видалення пов’язки і очистить рану від бруду і гною?

А. Фурацилін.

B. Калію перманганат.

C. Етоній.

D. Етакридин.

E. Перекис водню.*

265. Для лікування урогенітальних інфекцій використовують хінолони — інгібітори фермента ДНК-гірази. Який процес порушується під дією хінолонів у першу чергу?

А. Реплікація.*

B. Ампліфікація генів.

C Репарація.

D. Рекомбінація генів.

E. Зворотна транскрипція.

266. У хворого важка стафілококова інфекція що загрожує життю. Який з перерахованих препаратів бажаний в даному випадку?

А. Цефазолін*

B. Ампіцилін

C. Еритроміцин

D. Тетрациклін

E. Бензилпеніцилін

267. В інфекційне відділення лікарні госпіталізовано хворого з діагнозом бактеріальної дизентерії. Лабораторними дослідженнями встановлено, що збудник чутливий до багатьох протимікробних засобів, однак у хворого виявлені явища анемії. Який препарат протипоказаний хворому?

А. Левоміцетин*

B. Фталазол

C. Фуразолідон

D. Ентеросептол

E. Ампіцилін

268. До лікарні доставлено тяжкого інфекційного хворого, у якого виявлено також порушення функції печінки і нирок. Який із зазначених препаратів буде найбільш небажаним для призначення?

A. Неоміцин*

B. Ампіцилін

C. Пеніцилін

D. Левоміцетин

E. Цефалоксин

269. У відділення очних хвороб надійшов хворий з герпетичною поразкою очей. Лікар призначив ідоксурідин в очних краплях. Який механізм дії цього препарату?

A. * Подавляє реплікацію ДНК-вмістних вірусів

B. Знижує адсорбцію вірусу на клітці

C. Гальмує вивільнення вірусного генома

D. Подавляє “збирання” віріонів

E. Підсилює синтез інтерферону

270. У хворого з виразковою хворобою шлунка виявлено Helicobacter pylori. Який з перерахованих препаратів доцільно використати у цьому випадку?

А. Плантаглюцид.

В. Метронідазол.*

С. Алмагель.

D. Атропіну сульфат.

Е. Сульфадиметоксин.

271. Після лікування високоефективним протитуберкульозним засобом у жінки. 40 років, виникли явища невриту зорового нерва, порушення пам'яті, судоми. Який препарат приймала хвора?

А. Ізоніазид. *

В. Рифампіцин.

С. ПАСК.

D. Тіоацетазон.

Е. Канаміцин.

272.Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на забарвлення сечі та слізної рідини в червоний колір. З анамнезу відомо, що він лікується з приводу легеневого туберкульозу. Із застосуванням якого протитуберкульозного засобу пов'язане це ускладнення?

А. Ізоніазиду.

В. Етіонаміду.

С. Рифампіцину.*

D. Стрептоміцину сульфату.

Е. Етамбутолу.

273. Для лікування хворою з фарингітом призначили препарат, що містить триметроприм і сульфаметоксазол. Має високу протимікробну активність. Механізм дії пов'язаний з подвійним блокуючим ефектом препарату на метаболізм бактерій. Побічні ефекти: кристалурія, диспепсичні явища, алергійні реакції, пригнічення кровотворення. Який це препарат?

А. Сульфален.

В. Фталазол.

С. Сульфапіридазин.

D. Сульфадиметоксин.

Е. Бісептол.*

274.Для лікування системної склеродермії хворому призначено імунодепресант. що більш відомий як протималярійний засіб. Який препарат призначено хворому?

А. Дексаметазон.

В. Преднізолон.

С. Азатіоприн.

D. Хінгамін.*

Е. Циклосерин.

275. У хворого для обробки опікової поверхні шкіри було використано препарат, антисептичні властивості якого забезпечуються вільним киснем, що відщеплюються у присутності органічних речовин. Який це препарат?

А. Фурацилін.

В. Калію перманганат.*

С. Хлоргексидин.

D. Кислота борна.

Е. Натрію гідрокарбонат.

276. Хворий 60 років госпіталізований до хірургічного відділення в зв’язку з інфекцією, викликаною синьогнійною паличкою, чутливою до антибіотика пеніцилінового ряду. Вкажіть, який з наведених пеніцилінів має виражену активність по відношенню до Pseudomonas aeruginosa?

А. Бензилпеніцилін

B. Феноксиметилпеніцилін

C. Карбеніцилін *

D. Оксацилін

E. Метицилін

277. Сульфаніламідні препарати нагадують за структурою параамінобензойну кислоту. В чому полягає молекулярна основа їх фармакологічного ефекту?

А. В активації ліполізу.

B. В руйнуванні клітинної мембрани.

C. В інгібуванні гліколізу.

D. В порушенні синтезу вітаміна.*

E. У зв’язуванні з ДНК.

278. У хворого на туберкульоз після тривалого лікування з’явились шум та дзвін у вухах, зниження слуху, висипи на шкірі, набряк слизових оболонок і порушилась координація рухів. Після відміни препарату стан хворого значно покращився. Який препарат приймав хворий?

А. Бепаск.

B. Етамбутол.

C. Рифампіцин.

D. Стрептоміцину сульфат.*

E. Ізоніазид.

279. Мати звернулась до педіатра з дитиною, у якої виникли скарги на сильне свербіння в ділянці анального отвору, що посилюється в ночі. Дитина не спокійна. При дослідженні калу на я/г знайдені яйця гостриків. Який засіб необхідно призначити?

А. Мебендазол*

B. Левоміцетин

C. Ністатин

D. Аміноакрихін

E. Метронідазол

280. Від хворого з гострою одонтогенною інфекцією виділено культуру кишкової палички, яка чутлива лише до антибіотиків групи аміноглікозидів. Який з перелічених антибіотиків доцільно призначити хворому з лікувальною метою?

А. Гентаміцин*

B. Метицилін

C. Еритроміцин

D. Ністатин

E. Кефзол

281. В інфекційне відділення лікарні госпіталізований хворий з діагнозом бактеріальної дизентерії. Лабораторними дослідженнями встановлено що збудник чутливий до багатьох протимікробних препаратів, але у хворого знайдені явища анемії. Який препарат протипоказаний хворому?

А. Ципрофлоксацин

B. Фуразолідон

C. Ентеросептол

D. Ампіцілін

E. Левоміцетин*

282. Пацієнт звернувся до лікаря з приводу того, що йому необхідно виїхати на тривалий час в тропічну країну. Який препарат повинен призначити лікар для особистої профілактики малярії ?

A. *Примахін

B. Клотримазол

C. Мебендазол

D. Фуразолідон

E. Фенасал

283. Хворому на аскаридоз призначили лікарський засіб, який має також вплив на імунну систему і використовується як імуномодулятор. Який це препарат?

A. Левамізол*

B. Пірантел

C. Піперазину адипінат

D. Фенасол

E. Нафтамол

284. Хворий, 37 років, госпіталізований у венерологічне відділення з діатезом: сифіліс. Який із перерахованих препаратів необхідно призначити для лікування хворого?

А. Поліміксину М сульфат.

В. Бензилпеніциліну натрієва сіль.*

С. Нітроксолін.

D. Левоміцетин.

Е. Бісептол.

285. Хворому на туберкульоз легень призначили препарат, який має широкий спектр протимікробної дії, але найбільш чутливі до нього мікобактерії туберкульозу. Дія пов'язана з пригніченням синтезу РНК бактерій. Побічні реакції: гепатотоксична дія, алергійні реакції, забарвлює сечу, мокротиння і слізну рідину в червоний колір. Який це препарат?

А. Рифампіцин.*

В. Стрептоміцин.

С. Етамбутол.

D. ПАСК.

Е. Ізоніазид.

286.Після переохолодження у пацієнта у ділянці крил носа та верхньої губи з'явились герпетичні висипання. Для лікування застосовано мазь. Який противірусний засіб містить мазь?

А. Азидотимідин.

В. Інтерферон.

С. Дексаметазон.

D. Індометацин.

Е. Ацикловір.*

287. Призначте хворому з гострим циститом антимікробний препарат з групи фторхінолонів.

А. Цефалексин.

В. Метронідазол.

С. Ципрофлоксацин.*

D. Ампіцилін.

Е. Цефпіром.

288. У пацієнта стоматолог діагностував герпетичний стоматит. Що слід призначити в даному випадку для лікування?

А. Сульфацил натрію.

В. Тетрациклін.

С. Клотримазол.

D. Ацикловір.*

Е. Тималін.

289. У пацієнта, що тривалий час хворіє на туберкульоз, виявлено внутрішньоклітинне розташування мікобактерій. Який із вказаних препаратів обов’язково повинен бути включений в комплексну терапію туберкульозу?

А. Натрію парааміносаліцилат.

B. Рифамапіцин.

C. Ізоніазид.*

D. Етамбутол.

E. Етіонамід.

290. Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але на наступний день стан хворого погіршився, температура підвищилася до 39,60С. Чим пояснити погіршення стану хворого?

А. Нечутливістю збудника до левоміцетину

B. Реінфекцією

C. Дією ендотоксинів збудника *

D. Алергічною реакцією

E. Приєднанням вторинної інфекції

291. З гнійної рани хворого виділено патогенний стафілокок та визначена його чутливість до антибіотиків: пеніцилін — зона затримки росту 8 мм, оксацилін — 9 мм, ампіцилін — 10 мм, гентаміцин — 22 мм, лінкоміцин — 11 мм. Який антибіотик необхідно вибрати для лікування?

А. Оксацилін.

B. Гентаміцин.*

C. Пеніцилін.

D. Лінкоміцин.

E. Ампіцилін.

292. Хворий з діагнозом вогнищевого туберкульозу верхньої частки правої легені отримує ізоніазид в складі комбінованої терапії. Через деякий час пацієнт почав скаржитись на м’язову слабкість, зниження чутливості шкіри, порушення зору, координації рухів. Який вітамінний препарат доцільно використати для усунення даних явищ?

А. Вітамін В12.

B. Вітамін С.

C. Вітамін А.

D. Вітамін Д.

E. Вітамін В6.*

293. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на гнійничкові висипання на шкірі обличчя. При бактеріологічному аналізі вмісту гнійничків знайдено золотистий стафілокок і встановлено діагноз: стафілококова піодермія. Який найбільш ефективний препарат для обробки гнійничкових висипань?

А. Бриліантовий зелений*

B. Фурацилїн

C. Метиленовий синій

D. Дегміцид

E. Спирт етиловий

294. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на гнійничкові висипання на шкірі обличчя. При бактеріологічному аналізі вмісту гнійничків знайдено золотистий стафілокок і встановлено діагноз: стафілококова піодермія. Який найбільш ефективний препарат для обробки гнійничкових висипань?

А. Бриліантовий зелений*

B. Фурацилін

C. Метиленовий синій

D. Дегміцид

E. Спирт етиловий

295. У хворого для обробки опікової поверхні шкіри було використано препарат, антисептичні властивості якого забезпечуються вільним киснем, що відщеплюється у присутності органічних речовин. Визначте цей препарат:

A. *Калію перманганат

B. Фурацилін

C. Хлоргексидин

D. Кислота борна

E. Натрію гідрокарбонат

296. Для запобігання віддалених результатів чотиридобової малярії пацієнту 42 років призначили примахін. Вже на 3 добу від початку лікування терапевтичними дозами препарату у пацієнта з’явились болі в животі та в ділянці серця, диспепсичні розлади, загальний ціаноз, гемоглобінурія. Що послужило причиною розвитку побічної дії препарату?

A. * Генетична недостатність глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази

B. Кумуляція лікарського засобу

C. Зниження активності мікросомальних ферментів печінки

D. Сповільнення екскреції з сечею

E. Потенціювання дії іншими препаратами

297. У хворого із запаленням легень непереносимість антибіотиків. Який з комбінованих сульфаніламідних препаратів слід призначити хворому?

A. Стрептоцид

B. Етазол

C. Сульфацил натрію

D. Бісептол*

E. Сульфадиметоксин

298. У вагітної виник гострий трахеобронхіт. Для лікування цієї інфекції призначено антибіотик з групи пеніциліну. Який з наведених антибактеріальних засобів призначено?

А. Стрептоміцин.

В. Гентаміцин.

С. Амоксицилін.*

D. Тетрациклін.

Е. Фурацилін.

299.Жінка, 37 років, звернулася до гінеколога з приводу запального процесу піхви, який супроводжується свербінням та пінистими виділеннями. При бактеріальному дослідженні встановлено наявність трихомонадної інфекції. Який засіб ефективний у даному випадку?

А. Нітроксолін.

В. Ністатин.

С. Метронідазол.*

D. Ампіцилін.

Е. Еритроміцин.

300. Хвора, 19 років, на первинний сифіліс отримує комплексну терапію, до складу якої входить бензилпеніциліну натрієва сіль. Який механізм дії цього препарату?

А. Блокада синтезу пептидогліканів мікробної оболонки. *

В. Блокада синтезу білків цитоплазми.

С. Блокада тіолових груп ензимів.

D. Блокада синтезу РНК.

Е. Блокада синтезу ДНК.

301.У клініку госпіталізована дитина, на слизовій оболонці щік, піднебіння і язика якої виявлено точковий наліт білого та жовтуватого кольору, зумовлений грибком Candida albicans. Який із перерахованих лікарських препаратів використовують для лікування дитини?

А. Цефуроксим.

В. Геніаміцин.

С. Тетрациклін.

D. Бензилпеніциліну натрієву сіль.

Е. Інтраконазол.*

302. До інфекційного відділення лікарні госпіталізовано хворого з діагнозом бактеріальної дизентерії. Лабораторними дослідженнями встановлено, що збудник чутливий до багатьох протимікробних засобів, однак у хворого виявлені явища анемії. Який препарат протипоказаний хворому?

А. Фуразолідон

B. Фталазол

C. Ампіцилін

D. Левоміцетин *

E. Ентеросептол

303. Хворому з непереносимістю антибіотиків для лікування пневмонії призначений сульфален. Через декілька днів у хворого розвинувся гемоліз еритроцитів. Недостатність якого фермента в організмі хворого сприяла розвитку цього побічного ефекта?

А. Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.*

B. Холінестерази.

C. Ацетальдегіддегідрогенази.

D. N-ацетилтрансферази.

E. Уридиндифосфатглюкуронової трансферази.

304. У хворого із запаленням легень непероносимість антибіотиків. Який з комбінованих сульфаніламідних препаратів слід призначити хворому?

А. Стрептоцид.

B. Бісептол.*

C. Сульфадиметоксин.

D. Етазол.

E. Сульфацил натрію.

305. Для обробки операційного поля лікар використав 5\% спиртовий розчин йоду. Який механізм антисептичної дії цього засобу?

A. *Взаємодіє з аміногрупами білкових молекул мікроорганізмів, викликає денатурацію білків

B. Дегідратація білків протоплазми

C. Блокада сульфгідрильних груп ферментів

D. Утворення альбумінатів

E. Інгібуюча дія на ферменти (дегідрогенази)

306. У чоловіка 52 років діагностовано системний амебіаз з ураженням кишечника, печінки, легень. Який препарат слід призначити?

А. Хініофон

B. Ентеросептол

C. Метронідазол*

D. Тетрациклін

E. Хінгамін

307. Чим пояснити той факт, що для лікування туберкульозу доза ізоніазиду підбирається індивідуально, з обов'язковим контролем вмісту препарату в сечі після перших його прийомів?

А. Розвитком гемолітичної анемії.

В. Гіперглікемією, що виникає на фоні приймання препарату.

С. Генетично обумовленою швидкістю ацетилювання препарату.*

D. Подразнюючою дією препарату.

Е. Розвитком ниркової недостатності.

308. У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з'явились сірі плями на слизовій оболонці рогової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

А. Налоксон.

В. Налорфін.

С. Бемегрид.

D. Метиленовий синій.

Е. Унітіол.*

309. Хворому на гострий цистит призначили високоактивний антимікробний .засіб, похідне фторхінолону. Виявляє бактерицидний ефект щодо широкого спектра мікроорганізмів на всіх ступенях їх росту. Механізм дії пов'язаний з пригніченням субодиниці ферменту ДНК-гідрази. Засіб негативно впливає на хрящову тканину. Який це препарат?

А. Біцилін-1.

В. Феноксиметилпеніцилін.

С. Ципрофлоксацин.*

D. Левоміцетин.

Е. Цефамізин.

310. У хворого виявлено змішану глистяну інвазію: аскаридоз та ентеробіоз. Який з протигельмінтних препаратів доцільно призначити?

А. Левамізол.

В. Мебендазол.*

С. Пірантел.

D. Хлоксил.

Е. Піперазину адипінат.

311. Для обробки операційного поля хворому застосували препарат, який у хімічному відношенні є дихлорвмісним похідним бігуанідів. Найбільш активний місцевий антисептик, виявляє швидку та сильну бактерицидну дію на грампозитивні та грамнегативні бактерії. Який це препарат?

А. Унітіол.

В. Брильянтовий зелений.

С. Уротропін.

D. Фенасал.

312. У чоловіка 52 років діагностовано системний амебіаз з ураженням кишечника, печінки, легень. Який препарат слід призначити?

А. Хініофон

B. Тетрациклін

C. Ентеросептол

D. Метронідазол *

E. Хінгамін

313. Хворому з бактеріальною інфекцією лікар призначив сульфадимезин в таблетках, порекомендувавши запивати його 1,5–2 л лужної мінеральної води щодобово. Чим обумовлена необхідність даної рекомендаці?

А. Для пролонгування дії.

B. Для нейтралізації кислоти шлункового соку.

C. Для зменшення подразнюючого впливу на шлунок.

D. Для профілактики кристалізації ацетильних похідних препарата в ниркових канальцях.*

E. Для зсуву рН крові в лужний бік.

314. До лікарні доставлено тяжкого інфекційного хворого, у якого виявлено також порушення функції печінки і нирок. Який із зазначених препаратів буде найбільш небажаним для призначення?

А. Неоміцин*

B. Ампіцилін

C. Левоміцетин

D. Пеніцилін

E. Цефалоксин

315. У чоловіка 60 років, який давно хворіє на туберкульоз і систематично одержує специфічне лікування, знижена гострота слуху. Який засіб слід виключити в зв'язку з цим з терапії, що йому призначається?

A. * Стрептоміцин

B. Етамбутол

C. Ізоніазід

D. Фтивазид

E. Рифампіцин

316. У хворої 38 років після прийому аспірину і сульфаніламідів спостерігається посилений гемоліз еритроцитів, викликаний недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази. Порушенням утворення якого коферменту зумовлена ця патологія?

A. Пірідоксальфосфат

B. Убіхінон

C. ФММН2

D. ФАДН2

E. НАДФН2*

317. Дитина, 10 років, хворіє на стафілококовий дерматит. Лікування бензилпеніциліну натрієвою сіллю результатів не дало. Призначення комбінації напівсинтетичного препарату групи пеніциліну ампіциліну з клавулановою кислотою дало швидкий позитивний результат. Яке значення в даному випадку має клавуланова кислота?

А. Активація фосфодіестерази.

В. Блокада транслокази.

С. Гальмування аденозиндезамінази.

D. Гальмування транспептидази.

Е. Пригнічення β-лактамази.*

318. Хворому із запаленням легень лікар призначив сульфаніламідний препарат. Який механізм дії сульфаніламідів призводить до терапевтичного ефекту?

А. Пригнічення синтезу оболонки мікроорганізмів.

В. Конкурентний антагонізм з параамінобензойною кислотою.*

С. Підвищення проникності мембран мікроорганізмів.

D. Пригнічення синтезу білка мікроорганізмів.

Е. Блокада сульфгідрильних груп ферментів.

319. У хворого діагностували легеневу форму туберкульозу. Який лікарський засіб використовують для лікування туберкульозу?

А. Тетрациклін.

В. Бензилпеніциліну натрієву сіль.

С. Сульфадимезин.

D. Ізоніазид.*

Е. Фуразолідон.