Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Shpori_Mikroekonomika_EK-21d_1

.docx
Скачиваний:
483
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
859.48 Кб
Скачать

1 закон Госсена – закон спадної граничної корисності зі споживанням додаткової одиниці блага величина додаткового задоволення зменшується поки не досягне нульового значення в точці насичення потреби.

2 закон Госсена – закон компенсаційного задоволення – за даних уподобань бюджету та цін на бажані товари максимізація корисності досягається за умови що корисність достатньої грошової одиниці витрачену на купівлю будь-якого товару є однаковою незалежно від того на який товар вона витрачена.

Альтернативна вартість – це кількість одиниць товару, якою необхідно пожертвувати заради виробництва однієї додаткової одиниці іншого товару

Альтернативний вибір – вибір найкращого варіанту серед усіх можливих.

Бухгалтерський прибуток - це загальна виручка за відрахуванням явних витрат; - це виторг фірми за відрахуванням явних, зовнішніх витрат виробництва.

Бухгалтерські витрати - це прямі виплати на заробітну плату, сировину, орендну плату тощо - це фактичні грошові видатки на придбання раніше неіснуючих ресурсів.

Бюджетна лінія – показує на різні доступні набори які споживач може придбати за фіксований дохід при певних цінах на ці товари.

Бюджетне обмеження споживача – це грошові доходи які визначають обсяг попиту на товари та послуги за наявних цін та них.

Виробнича функція - залежність кількості продукту, яку може виробити фірма, від обсягів витрат ресурсів.

Витрати - це вартість всіх видів факторів виробництва, що витрачаються на виготовлення певної кількості товарів, послуг, інформації.

Віддача від масштабу – це зміни економічної ефективності за зростання масштабів виробничої діяльності.

Відкрита монополія - фірма протягом певного часу залишається єдиним виробником якогось виду продукції, не маючи при цьому спеціального захисту від конкуренції (фірма, що першою виходить на ринок із новим видом продукції чи послуги);

Годинна ставка заробітної праці – це чинник який визначає вибір робітником трудової діяльності.

Гранична корисність – це додаткова задоволення від споживання додаткової одиниці блага.

Гранична норма заміщення – це кількість одного блага від якої має відмовитись споживач заради отримання додаткової одиниці іншого блага за умови незмінної корисності.

Гранична норма технологічного заміщення - це величина, на яку можна зменшити обсяг одного ресурсу за рахунок використання додаткової одиниці іншого ресурсу за незмінного обсягу випуску.

Граничний дохід (МR) - це приріст сукупного виторгу (ТR) у результаті продажу додаткової одиниці товару (Q).

Граничний продукт (МР) - це приріст сукупного продукту, одержаний від застосування додаткової одиниці змінного фактора: МР = ∆ТР/∆L

Граничні витрати (МС) - це додаткові витрати на виробництво додаткової одиниці продукції (на їх основі роблять висновок про прибутковість чи збитковість виробництва): МС = ∆ТС/∆Q.

Двостороння монополія – це ринок з одним покупцем та одним продавцем.

Дисконтування витрат - зведення майбутніх витрат до вартості поточного періоду, тобто встановлення сьогоднішнього еквівалента суми, яку буде виплачено в майбутньому.

Диференціація продукції - ситуація, за якої споживачі розглядають аналогічну продукцію конкуруючих виробників як однотипову, проте, все ж не повністю взаємозамінну.

Довгостроковий період — це період, достатній для заміни всіх задіяних ресурсів, включно з виробничими потужностями.

Досконала конкуренція - це такий стан ринкової системи, за якого вплив кожного учасника економічного процесу на діяльність ринку настільки малий, що він не змінює умови його функціонування та розміри цін на ньому.

Дуополія - це ринкова структура, за якої два продавця є єдиними виробниками стандартизованої продукції при великій кількості покупців.

Дуополія Курно - це модель простої дуополії, тобто олігополії за участю двох фірм, які виробляють однорідну продукцію. Кожна фірма обирає обсяг випуску, який максимізує її прибуток, згідно з її уявленнями щодо можливих рішень конкурентів.

Економіка обміну – це коли кожен споживач розподіляючи оптимально свій дохід, прирівнює відношення граничних корисностей благ до відношення їхніх цін і згідно з кардинальською версією максимізує корисність.

Економічна рента - перевищення ціни за використання ресурсу над трансфертним доходом.

Економічний прибуток - це загальна виручка за відрахуванням усіх витрат (явних і неявних, у тому числі й нормальний прибуток).

Економічні витрати - це ті видатки, які фірма повинна зробити для того, щоб придбати ресурси для організації виробництва товарів.

Еластичність - міра реакції однієї змінної на зміну іншої, що виражена як співвідношення відсотків.

Еластичність попиту (пропозиції) - міра реакції величини попиту (пропозиції) на зміну якогось фактора попиту (пропозиції).

Еластичність попиту за доходом показує міру зміни величини попиту при зміні доходу споживача. Визначається як співвідношення відсоткової зміни величини попиту до відсоткової зміни доходу споживача.

Еластичність попиту за ціною - це показник відсоткової зміни обсягу попиту при зміні на 1 % ціни на товар (P) уздовж даної кривої попиту на нього. Вона пока­зує чутливість обсягу (величини) попиту до змін ціни товару за умо­ви, що всі інші фактори, які впливають на попит, залишаються незмінними.

Ефект доходу - зміна обсягу попиту, спричинена зміною реального доходу при незмінності відносних цін.

Ефект заміни - зміна обсягу попиту, спричинена зміною відносної ціни товару при незмінному реальному доході.

Ефект зворотного зв’язку – це подальша зміна цін і обсягів товарів та послуг на певному ринку у відповідь на зміни цін що сталися на пов’язаних з ним ринках.

Ефективність – досягнення найкращого результату за наявних ресурсів.

Загальна рівновага - це стан, коли в усій економічній системі встановлюються взаємопов’язані ціни, які забезпечують одночасну рівновагу попиту і пропозиції на всіх ринках.

Закон Вальраса - сума вартостей надлишкового попиту на всіх ринках дорівнює нулю.

Закон попиту - Обернена залежність між величиною попиту та ціною товару, а саме: зростання ціни за інших незмінних умов призводить до зменшення обсягу попиту, і навпаки.

Закон пропозиції - Залежність між величиною пропозиції та ціною товару, а саме: чим вища ціна, за інших незмінних умов, тим більше стимулюються виробництво і продаж цього товару, і навпаки.

Закон спадної віддачі фактора виробництва – дає змогу пояснити поведінку виробника і виявити характер кривої короткострокової пропозиції.

Закрита монополія - захищається юридичними заборонами на конкуренцію, інститутом авторського права та патентним і ліцензійним захистом;

Звичайні товари – це товари обсяг споживання яких збільшується за умови зниження ціни і зменшується за умови підвищення.

Земельна рента - це форма доходу для землевласника та одночасно форма витрат для орендаря за використання землі.

Змінні витрати - це витрати, які змінюється залежно від обсягу виробництва (існують лише за умови здійснення виробничої діяльності).

Зовнішні ефекти (екстерналії) - побічні наслідки економічної діяльності, які не регулюються ринком і впливають на інтерес третіх осіб як у сфері виробництва, так і у сфері споживання;

Ізокванта - це лінія, кожна точка якої відображає такі комбінації ресурсів (праці, капіталу), які дають змогу отримати однаковий обсяг виробництва продукції.

Ізокоста - це лінія, кожна точка якої відображає однакову суму витрат за різних поєднань двох ресурсів (наприклад, праці та капіталу).

Індекс Лернера - Ступінь монопольної влади залежить від існування товарів-замінників та частки ринку, яка підпадає під її здійснення.

Індивідуальний попит – це кількість товарів які конкретний споживач зможе придбати за різними можливими цінами на певному ринку у певний період.

ІНДИВІДУАЛЬНА ПРОПОЗИЦІЯ - Визначається виробничими можливостями окремої фірми, згідно з якими для кожної конкретної ціни фірма може запропонувати для продажу певні обсяги блага.

Капітал - будь-який ресурс, що використовують з метою виробництва більшого обсягу економічних благ заради отримання прибутку.

Карта ізоквант - це набір ізоквант, кожна з яких показує максимально можливий обсяг випуску за різних комбінацій ресурсів.

Карта ізокост - Множина ізокост, які відображають різні рівні сукупних витрат.

Карта кривих байдужості це сукупність кривих байдужості і кожна з яких показує різний рівень задоволення.

Коефіцієнт Герфіндаля-Гіршмана – індикатор, що визначає концентрацію бізнесу на певному ринку.

Коефіцієнт еластичності – показує на скільки процентів в середньому зміниться результативний показник У якщо незалежна змінна Х зміниться на 1%.

Коригуючий податок (податок Пігу) - податок на випуск товарів і послуг, який підвищує граничні індивідуальні витрати до рівня граничних суспільних витрат і призводить до скорочення обсягів виробництва.

Корисність – це міра задоволення яку отримує особа від споживання певного блага.

Коричуюча субсидія - плата споживачам чи виробникам товару, споживання якого створює позитивний зовнішній ефект.

Коробка Еджворта - це графічна побудова, яка дає змогу проаналізувати оптимальність розміщення двох обмежених за обсягом благ (ресурсів) між двома індивідами (фірмами).

Короткостроковий період — це період часу, протягом якого підприємство не може замінити своїх виробничих потужностей, але може змінити ступінь інтенсивності їх використання й обсяг виробництва продукції. 

Крива «дохід споживання» - крива, яка проходить через всі точки рівноваги споживача, що відповідають різним рівням його доходу; показує співвідношення між доходом споживача і кількістю товарів, що купуються, за незмінних цін товарів.

Крива «ціна споживання» - крива, яка проходить через усі точки рівноваги споживача, пов’язані з різними рівнями цін одного з товарів за умови незмінності інших факторів попиту.

Крива байдужості – це крива рівної корисності всі точки якої показують множину комбінації двох благ, споживання яких приносить однакове задоволення.

Крива виробничих можливостей – це опукла спадна функція, яка показує що для виробництва додаткової кількості одного блага фірма має відмовитись від виробництва певної кількості іншого блага.

Криві Енгеля - показує співвідношення між доходом споживача і обсягом споживання певного товару при незмінності інших факторів, що впливають на попит.

Криві Торнквіста – описують залежність видатків споживачів від доходу для трьох груп благ: благ першої необхідності, благ другої необхідності та предметів розкошів.

Максимізація поточного прибутку - стратегія фірми, яка полягає у виборі кількості виготовленої та реалізованої продукції, встановленні ціни пропозиції, що забезпечує отримання найбільшого поточного прибутку

Метод граничного аналізу – це метод наукового дослідження, який ґрунтується на вивченні впливу нескінченно малої зміни однієї величини на весь процес.

Мікроекономіка – це розділ економічної теорії, який вивчає діяльність окремих економічних суб’єктів.

Мікроекономічна модель – це система взаємозв’язків між економічними змінними яка дає змогу прогнозувати результат.

Мінімізація витрат – це основне завдання фірми у довгостроковому періоді яке реалізується шляхом зміни всіх факторів з урахуванням кон’юктури ринку.

Модель "ламаної кривої попиту" побудована на логічних передбаченнях фірм щодо поведінки суперників на зміну ціни.

Модель "лідерство е цінах" - модель, за якої розмір ціни на товар визначається лідером, а інші фірми приймають його як заданий.

Модель Бертрана - це модель, що описує ринкову ситуацію, за якої дві фірми, як і в моделі Курно, виробляють однорідну продукцію, але змінюється стратегічний показник - фірми вибирають ціни, а не обсяги виробництва.

Модель картелю - фірми з метою максимізації прибутку вступають у змову, яка здійснюється через укладення взаємовигідної угоди про рівень цін та обсяги виробництва галузі, а також квоти кожного учасника (як правило, розмір квоти визначається часткою кожного з членів на ринку галузі).

Модель олігополістичного ціноутворення - це ціноутворення яке характеризується наявністю двох протилежних тенденцій: з одного боку, ціни є негнучкими, з іншого, якщо ціни змінюються, то одночасно усіма виробниками (змова).

Модель ціноутворення «витрати плюс» - це практичний метод, за яким фірма оцінює свої витрати на деякому плановому рівні та додає певну кількість відсотків до витрат з розрахунком, щоб забезпечити середній прибуток протягом довгострокового періоду.

Монополістична конкуренція - ринкова структура, де існує багато фірм, кожна з яких має певну частку монопольної влади за допомогою диференціації продукції, не вступаючи в таємну змову між собою

Монополія - домінуюче становище суб’єкта господарювання, що дає йому можливість самостійно обмежувати конкуренцію на ринку певного товару.

Монопольна влада - здатність фірм встановлювати ціну вищу за граничні витрати та отримувати додатковий прибуток.

Монопольний ринок – це ринок на якому близько 80% виробництва продукції зосереджується за однією фірмою, 20% - виробляють дрібні фірми.

Монопсонія - монополія покупця, ситуація на ринку товарів та послуг, коли є тільки один покупець і багато продавців.

Надлишок виробника – додатковий дохід які отримують ті виробники що готові були продавати товар дешевше але продають його за ринковою ціною.

Надлишок споживача – додаткова економія які отримують ті споживачі які могли б купувати товар дорожче але купують за ринковою ціною.

Негативні зовнішні ефекти (негативні екстерналії) – негативний вплив одних економічних суб’єктів на діяльність інших або вартість ресурсів, які використовуються виробниками, але не оплачені ними за ринковими цінами і не відображаються на ціні продукції

Нецінова конкуренція - методи конкурентної боротьби (за винятком цінових), підґрунтям яких є використання технічних переваг, надійності, дизайну та інших характеристик продукції, різних послуг для споживача, надання йому позики для придбання необхідної продукції.

Неявні (внутрішні) витрати - це витрати на власні ресурси підприємця

Номінальна ставка (і) - це відсоткова ставка, що встановлюється кредиторами з урахуванням темпа інфляції.

Нормальний прибуток – це неявні витрати виробництва.

Нормальні товари – це такі товари які людина споживач купує у більшій кількості коли зростає її дохід.

Нормативний аналіз – відповідає на питання «що має бути» і «як цього досягти» виконує прогностичну та рекомендаційну функцію і має суб’єктивний характер.

Обсяг попиту - Конкретна кількість товару, яку бажає і може придбати споживач (споживачі) в певний проміжок часу за деякою ціною (з діапазону можливих цін) за інших незмінних умов.

Обсяг пропозиції - Конкретна кількість товару, яку виробник пропонує на продаж за кожним рівнем цін в одиницю часу за певних умов.

Олігополія - структура ринку, де панує декілька фірм, які виготовляють ідентичну, стандартизовану або диференційовану продукцію.

Перехресна еластичність попиту характеризує зміну величини попиту на товар після зміни ціни іншого товару.

Позитивний аналіз – відповідає на питання «що є» виконує констатуючу функцію має суб’єктивний характер.

Позитивні зовнішні ефекти характеризуються додатковими вигодами, які отримують треті особи, не сплачуючи за них їх виробнику чи споживачу.

Позичковий відсоток - ціна, що сплачують позичальники власникам капіталу протягом певного періоду.

Попит (D - Demand ) - це забезпечене грошима бажання придбати товар або послугу за деякою ціною з-поміж можливих у певний період часу.

Попит на працю – це співвідношення між ставкою заробітної плати й обсягом праці що роботодавці бажають і можуть купити на ринку.

Постійні витрати - це фіксовані витрати, величина яких не змінюється зі зміною обсягів виробництва (у ситуації, якщо підприємство не працює, воно все одно сплачує розмір постійних витрат).

Похідний попит - попит на виробничий ресурс, який залежить від попиту на продукт, при виробництві якого він використовується.

Припущення «при інших рівних умовах» - це економічні закони в яких вказується що настання одного явища викликає інше, але тільки при інших рівних умовах.

Природна монополія - існує лише у галузях, для яких економічно ефективним є обслуговування ринку однією потужною фірмою-виробником.

Пропозиція - Кількість товару, яку виробник бажає та може запропонувати на продаж в деякий проміжок часу за інших незмінних умов.

Пропозиція праці – це співвідношення між ставкою заробітної плати й обсягом праці що власник бажає й може запропонувати на ринку робочої сили роботодавцем.

ПРОСТА МОНОПОЛІЯ - фірма-монополіст, яка незалежно від терміну продає свою продукцію по одній і тій самій ціні всім покупцям.

Раціональна поведінка – це досягнення позитивного результату від здійсненої діяльності.

Реальна процентна ставка—це номінальна ставка відсотка без врахування очікуваного темпу інфляції, її обчислюють за рівнянням Фішера.

Реклама - дії фірми, спрямовані на оптимізацію обсягів продажу власної продукції за рахунок збільшення кількості покупців, що надають перевагу цій продукції.

Ринкова пропозиція - це сума індивідуальної пропозиції виробників за всіх можливих цін.

Ринкова рівновага - Ситуація, за якої наміри покупців і продавців на ринку повністю збігаються таким чином, що за певної ціни товару обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції: QD = QS

Ринкова структура - це умови, за яких відбувається функціонування учасників ринку. До таких умов належать кількість та розміри фірм, характер продукції, легкість входження на ринок та виходу з нього, доступність інформації тощо.

Ринковий попит - це сумарний попит усіх споживачів на ринку певного товару. Величина ринкового попиту при кожному значенні ціни дорівнює сумі величин окремих споживачів при даному значенні ціни.

Ринок землі – це ринок природно економічного ресурсу, який використовується в процесі виробництва. Земля належить до факторів виробництва тривалого використання, вона продається і купується, здається в оренду, в результаті чого приносить власнику прибуток.

Ринок праці – ринок на якому відбувається обмін праці на заробітну плату.

Ринок ресурсів - це ринок, на якому внаслідок взаємодії попиту і пропозиції формуються ціни на працю, капітал та природні ресурси у вигляді відповідно заробітної плати, процента і ренти.

Рівновага виробника - це стан, який відповідає мінімальним витратам фірми на придбання ресурсів, необхідних для виробництва заданого обсягу продукції.

Рівновага споживача – це стан у якому споживачу вдається досягти максимального задоволення за наявного бюджету і внутрішні стимули до нього порушення відсутні.

Середні витрати - це витрати на одиницю виробленої продукції.

Середній дохід (АR) - сума грошей, яка припадає на одиницю реалізованої продукції.

Середній продукт (АР) - це кількість продукції, виробленої на одиницю затрат змінного фактора: АР = ТР/L

Сукупна корисність – це обсяг задоволення яке отримує особа від споживання певного товарного набору.

Сукупний дохід фірми (ТR)- сума грошей, отриманих від продажу усієї кількості продукції.

Сукупний продукт (ТР) - це загальна кількість продукції, виробленої всіма одиницями змінного фактора, задіяними у виробництво, за умови незмінності всіх інших виробничих ресурсів.

Сукупні витрати - це витрати на весь обсяг продукції, які включають у себе постійні та змінні витрати: ТС = FС +

Теорема Коуза - один із механізмів урегулювання проблеми зовнішніх ефектів, що формулюється наступним чином: досягнення ефективного, з погляду суспільства, обсягу блага, що створює зовнішній ефект, не залежить від того, кому із суб’єктів належить право власності.

Теорія ігор - теорія, що досліджує поведінку в можливих ситуаціях, які пов’язані з прийняттям рішень та розробкою стратегії конкурентної поведінки, на основі математичних методів.

Товар Гіффена – неякісний товар, для якого ефект доходу переважає ефект заміни.

Товари Веблена – це товари обсяг споживання яких збільшується за умови зростання ціни на нього ( оскільки споживач вважає що вища ціна означає вищий статус).

Товари нижчої споживчої вартості – це товари обсяг споживання яких збільшується за умови скорочення доходу і зменшується за умови його зростання.

Трансакційні витрати, витрати по здійсненню операцій – дій фізичних і юридичних осіб, спрямованих на встановлення, зміну та припинення цивільних прав та обов’язків.

Функція Кобба-Дугласа – виробнича функція яка відображає зв'язок між зміною обсягів двох задіяних у процесі виробництва типів ресурсів та результатів цієї взаємодії.

Функція корисності – це співвідношення між обсягом споживання блага та рівнем задоволення від нього.

Цінова війна - це цикл послідовних знижень ціни фірмами, які конкурують на олігопольному ринку.

Цінова дискримінація - практика встановлення різних цін на один і той же товар за умови, що різниці в цінах не пов’язані з витратами.

Часткова рівновага - встановлення рівноважних цін та рівноважних обсягів виробництва на багатьох специфічних ринках, які є складовими загальної ринкової системи.

Чиста монополія - це така ринкова структура, де одна фірма є єдиним продавцем всього обсягу продукту.

Явні (зовнішні) витрати - форма грошових платежів постачальникам факторів виробництва і проміжних виробів.

Альтернативна вартість  це:в) кількість одного блага, від якої потрібно відмовитися, щоб отримати додаткову одиницю іншого блага;

Аналіз загальної рівноваги:г) всі відповіді вірні

Бюджетна лінія  це:г) правильні відповіді б) та в)

Бюджетна лінія:г) всі відповіді правильні

Бюджетне обмеження для споживача становить:в) лінію, яка обмежує споживчий вибір;

Бюджетне обмеження споживача утворюють:в) доход споживача і ціни товарів;

В якості "бар’єру" для проникнення до галузі нових виробників можуть бути:г) все, що перераховано, вірно

Величина додаткового виторгу, який отримує підприємство внаслідок збільшення обсягів продажу продукції, виготовленої за умови залучення додаткової кількості певного ресурсу, називається a. гранична дохідність

Величина яких витрат буде зменшуватися при зростанні обсягу виробництва:б) середніх постійних;

Ви припускаєте, що коли Ваша фірма знизить свою ціну, конкуренти відповідно знизять свої ціни, але якщо Ви підвищите її жодна фірма не візьме з Вас прикладу, це означає, що Ваша фірма:б) має "ламану" криву попиту;

Вибір оптимального кошика означає, що споживач повинен:в) розподіляти дохід так, щоб остання гривня, витрачена на придбання будь-якого блага, надавала йому однакову граничну корисність;

Визначивши свої можливості, споживач згоден заплатити 20 грош. од. за годинник. Коли він прийшов до магазину, то виявив, що може його придбати за 16 грош. од. У цьому випадку споживчий надлишок дорівнюватиме:в) 4 грош. од.;

Використання при прийнятті рішень "принципу більшості" не може забезпечити ефективності через те, що:б) він не враховує особливостей індивідуальних уподобань;

Внаслідок зростання доходу споживача за інших рівних умов;г) всі відповіді правильні

Головним критерієм Парето-ефективності є наявність чи відсутність:а) розтрати;

Граничнi витрати на оплату праці d. являють собою збiльшення постійних витрат при збiльшеннi обсягу випуску продукцiї на одиницю

Гранична норма заміщення товару X товаром Y означає:в) від якої кількості товару X споживач відмовляється в обмін на отримання 1 одиниці товару Y, щоб загальна ко­рисність при цьому залишилася незмінною;

Гранична норма часової переваги:г) всі відповіді вірні

Граничний продукт фактора виробництва в грошовому виразі дорівнює b. зміні загального розміру виручки при використанні додаткової одиниці фактора виробництва

Графічне зображення кривої абсолютно нееластичного попиту  це:в) вертикальна пряма лінія;

Детермінантами попиту на ресурс не є b. ціни на товар, вироблений із використанням даного ресурсу

Для яких товарів коефіцієнт перехресної еластичності дорівнює нулю:г) товарів абсолютно незалежних

Для якого з товарів еластичність попиту за ціною найвища:б) дискотека з грою;

Для якого із зазначених товарів показник еластичності за ціною найвищий:в) ковбаса варена;

До мікроекономічних відносяться проблеми взаємозв'язку:б) ціни та обсягу попиту на товар;

До підвищення рівноважної ринкової ціни може призвести:а) збільшення попиту на товар;

До суб’єктів мікроекономіки належать:г) все наведене вище.

Довгострокова рівновага на ринках монополістичної конкурен­ції означає, що:б) підприємства отримують економічного прибутку;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]