Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка до СР для ВС 2013.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Варіант № 1

В послевоенный период значительный вклад в дальнейшее развитие теории и технологии сталеплавильных процессов внести О.Е.Ростовце С. И. Филиппов, М. И. Темкин, П. В. Гельд, В. И. Японский, А. Н. Морозов, И. С. Куликов, С. И. Попель. Н. М. Чуйко и др.

Академик Александр Михайлович Самарин (1902-1970 гг.) принимал непосредственное участие в разработке технологических процессов npoизводства феррохрома и феррованадия, выплавки в электропечах высококачественных сталей и сплавов многих марок. Под его руководством разработаны пути наиболее эффективного удаления из жидкого металла неметаллических включений, методы получения в вакууме чистого железа, металлического хрома, шарикоподшипниковой стали с особыми свойствами, жаропрочных сплавов, чистых тугоплавких металлов и сплавов на их основе.

Варіант № 2.

Академик Николай Николаевич Доброхотов (1889—1963 гг.) внес большой вклад в развитие газопечной теплотехники, металлургии стали и теории металлургических процессов. Он является автором новой общей теоии промышленных печей, в основу которой положено турбулентное движение газов, воздуха и продуктов сгорания, а не ламинарное, как предполагалс ранее. Н.Н.Доброхотов разработал оригинальный способ интенсификации работы мартеновских печей путем введения в факел пламени сжатого воздуха, что позволило поднять производительность печей на 8—10% и снизить расход топлива на 10—15% Значительное внимание уделялось разработке теории и технологии скоростной разливки стали.

Завдання № 19

Перепишіть речення, поставивши слово у дужках в необхідній формі вищого чи найвищого ступенів порівняння.

1. Дія цих утворень упорядкованої будови етапнім часом (часто) вживається термін "кластери".

2. Чим (високий) є температура заліза, тобто чим (великий) енергію мають атоми, тим (малий) є розміри кластера.

3. Чим (відповідальний) є об’єкт, тим (важливий) запобігти старінню сталі, яку використовують для його виготовлення.

Завдання № 20

  • Перепишіть текст, розставте розділові знаки.

  • Випишіть із тексту прикметники, вжиті у формі вищого чи найвищого ступеня порівняння.

  • Випишіть усі дієслова, вкажіть їх способову форму.

Варіант І

Звичайно максимальна температура спостерігається на внутрішній поверхні вогнетривів, а на відстані від останньої вона зменшується. Відповідно шлак або метал, що затікають до пори, у зоні вогнетриву з низькою температурою–охолоджується. Якщо їх температура плавлення стає вищою за температуру вогнетривів, вони тверднуть. При цьому затікання припиняється, навіть коли можливості затікання за рівнянням іде не використані.

Варіант ІІ

У сталеплавильному виробництві метал найчастіше спінюється при збільшенні швидкості реакції окислювання вуглецю, що відбуваєть­ся з виділенням газу. Це особливо помітно при кипінні сталі у вилив­ниці, коли висота металу у виливниці може збільшуватись на 10-20%. Набагато сильніше спінюється сталеплавильний шлак, особливо коли його в’язкість досягає найсприятливіших для спінювання величин насамперед внаслідок виділення в шлаці твердих часточок при переси­ченні деякими компонентами.

Завдання № 21

  • Перепишіть текст, вставляючи пропущені букви та знімаючи скісні риски.

  • Розставте розділові знаки.

Варіант № 1.

На/багато сильніше спінюєт...ся стале/плавильний шлак особливо коли його в...язкість досягає най/сприятливіших для спінювання величин насамперед внаслідок виділенні в шлаці твердих часточок при пересиченні де/якими компонентами. Ці часточки розмішуюч...сь у міжбульбових проміжках утруднюють витіканння з них рідини що підвищує стійкість піни.

Най/частіше гетерогенізація силікатного основного шлак(а/у) відбуваєт...ся при утворенні в процесі шлако/утворення двокальцієвого силікату а фосфатного – при утворенні трикальцієвого фосфату. У кислих шлаках гетерогенізація відбувається завдяки часточкам кремнезему.

Варіант № 2.

Коли газ або рідина вит...кає з отвору в навколишнє середов...ще утворюєт...ся струмінь. Закономірність його поширення залежить від того чи існує на межі струмен(я/ю) і навколишн...ого середов...ща питома поверхнева енергія. Якщо швидкість вит...кання струменю мен...ша за швидкість звук(а/у) в його речовині то такий струмінь називаєт...ся дозвуковим якщо перевищує її над/звуковим я якщо вони (з/с)бігаються – звуковим. Останні два види струмен(я/ю) притаманні переважно газам бо для рідини вона досягаєт...ся при тиску витікання які у звичайній техніці майже не/використовуют...ся.

Завдання № 22

Варіант І

Випишіть речення, в яких зустрічаються дієприкметники. Розставте розділові знаки.

1. Тому під час тверднення сталі кисень дифундує з металу зерна на його межі, утворюючи FeО, а остання дає з FeS евтектики з температурою плавлення, нижчою за 1000 °С.

2. Для запобігання цьому яви­щу використовують розкислення сталі, яке здійснюється шляхом уве­дення в сталь елементів, що мають спорідненість із киснем більшу, ніж у заліза.

3. Тому водень у гарячому стані стилі швидко дифундує до місць їх дефектами будови, накопичується в них, спричинюючи місцеві напруження виділення порядку 10...100 МН/м2г, що можуть перевищувати межу міцності сталі й призвести до порушення її цілісності шляхом утворення тріщин.

4. Запобігти утворенню флокенів можна, знижуючи вміст водню в рідкій сталі до критичних меж, що дорівнюють його розчинюваності в твердій сталі.

5. До поверхнево-активних елементів, розчинних у залізі, насам­перед належать кисень і сірка.

Варіант ІІ

Випишіть речення, в яких зустрічаються дієприслівники. Розставте розділові знаки.

1. Перший завдяки поверхневій активнос­ті впливає на розчинення та виділення зі сталі азоту, утруднюючи обидва ці процеси.

2. Другий елемент знижує швидкість окислювання вуг­лецю з металу киснем газової фази, оскільки займає поверхню контак­ту, потрібну для адсорбції атомів кисню за реакцією.

3. Завдяки капілярності існує так званий робочий шар футеровки, просякнутий шлаком, що впливає на певні властивості цього шару; знижує його вогнетривкість і примушує брати участь в окислювальних процесах у металі через наявність у шлаці (FeO).

4. Ці часточки, розмішуючись у міжбульбових проміжках, утруднюють витікання з них рідини, що підвищує стійкість піни.

5. Останні два види струменю притаманні переважно газам, бо для рідини вони досягаються при тиску витікання, які у звичайній техніці майже не використовуються.

Завдання № 23

Робота з текстом.

Із поданого тексту випишіть форми дієслова, заповнюючи наступну таблицю:

Неозначена форма

Безособова форма

Способова форма

дієприкментник

дієприслівник

1

2

3

4

5

Варіант № 1.

До поверхнево-активних елементів, розчинних у залізі, насамперед належать кисень і сірка. Перший завдяки поверхневій активності впливає на розчинення та виділення зі сталі азоту, утруднюючи обидва ці процеси. Другий елемент знижує швидкість окислювання вуглецю з металу киснем газової фази, оскільки займає поверхню контакту, потрібну для адсорбції атомів кисню за реакцією, наведеною вище. До сильних поверхнево-активних компонентів шлаку в контакті з металом належить (FeO) завдяки своїй реакції обміну з металом киснем. У контакті з газовою фазою таких компонентів у шлаку, мабуть, немає.

Метал може змочувати фуеровку різною мірою залежно від віку останньої. Крайовий кут змочування нової футеровки досягає 90º, а в процесі її роботи знижується до 30...40º. З часом досить важко відокремити метал від футеровки, наприклад, при випуску плавки зі сталеплавильного агрегату.

Варіант № 2.

Завдяки капілярності існує так званий робочий шар футеровки, просякнутий шлаком, що впливає на певні властивості цього шару знижує його вогнетривкість і примушує брати участь у окислювальних процесах у металі через наявність у шлаці (FeO.

Затікання шлаку до капілярної пори залежить не лише від поверхневих властивостей фаз, а й від розподілу температури вогнетривів уздовж пори. Звичайно максимальна температура спостерігається на внутрішній поверхні вогнетривів, а на відстані від останньої вона зменшується. Відповідно шлак або метал, що затікають до пори, у зоні вогнетриву з низькою температурою, охолоджуються. Якщо їх температура плавлення стає вищою за температуру вогнетривів, вони тверднуть. При цьому затікання припиняється, навіть коли можливості затікання за рівнянням 1.34 ще не використані.

Завдання № 24

Зробити переклад наступних дієприкметників та дієприслівників, порівняйте правопис суфіксів у дієприкметників в обох мовах.

Варіант № 1.

  • Минералы, содержащие оксиды калия и натрия…

  • Опыты, проведенные в промышленных конверторах, с вводом материалов, содержащих …

  • Следует учитывать

  • Возможно также некотрое поступление в шлак оксидов из извести, предварительно загруженной в конвертер до заливки чугуна.

  • Сопло представляет собой профилированный насадок, предназначенный для преобразования потенциальной энергии газового потока в кинетическую и придания ему заданного направления (Производство стали/ за ред. Борнацкого И. И. – М.,1991).

Варіант № 2.

  • Сопло может быть цилиндрическим, сужающимся или комбинированным…

  • Существует более 30 вариантов кислородно конвертерного процесса, существенно различающихся…

  • Есть конвертеры с вдуванием пылевидных материалов в расплавленную ванну в струе кислорода.

  • зная величины годового расхода…

  • конвертер – металлургический агрегат, представляющий собой сталеплавильную печь грушевидной формы…(Производство стали/ за ред. Борнацкого И. И. – М.,1991).

Завдання № 25

Від поданих дієслів утворіть форми умовного, наказового та дійсного способів.

Варіант № 1. Досліджувати, оформляти.

Варіант № 2. Підвищити, обумовити.

Завдання № 26

Розкриваючи дужки, запишіть у дві колонки словосполучення: 1) у яких іменники мають закінчення –и; -і; 2) в яких іменники мають закінчення -а; -я;

Півтора (зошит), два (раз), чотири (оберемок), півтори (зміна), півтора (день), три (місяць), три (рядно), два (училище), перед першим (грудень), два (озеро), два з половиною (вагон), два (апельсин), півтора (місяць).

Завдання № 27

Розкрийте дужки, запишіть числа словами.

Варіант І

3 (тонна), ½ (прибуток), 263 (випускник), на 95 (підприємство), про 82 (депутат), у 8 (скринька), без 49 (комп’ютер), з 60 (акція), до 1751 (виборці), 1,5 (мільйон, гривня), 2 (дипломат), за 90 (студент), у 100 (мішок), 4 (карат).

Варіант ІІ

234 (студент), 2,5 (відсоток), 1000 (кілометр), 70 (слухач), 920 (гривня), 2 (стаття), 7 (варіант), 58 (депутат), 14 (примірників), 50 (річний), 5 (студент), 78 (гектар), 95 (гревня), 90 (комп’ютерами), 1,5 (тонна), 0,46 (метр), 100 (будинок).

Завдання № 28

Перепишіть речення, запишіть цифри буквами.

Варіант І

Вимірювання активної енергії у 3-фазних симетричних колах проводять за такими ж схемами (одно)фазними лічильниками електричнох енергії. Загальна енергія системи у 3 рази більша за фазну.

Активну потужність при несиметричному навантаженні у 3-провідній схемі вимірюють за допомогою 3 або 2 ватметрів. При використанні 3 ватметрів загальна потужність системи дорівнює сумі фазних.

На рисунку наведено схему вимірювання потужності 3-провіднох несиметричної системи за допомогою 2 ватметрів. Загальна потужність у цьому разі дорівнює сумі показань ватметрів. У 4-провідній схемі вимірювання потужності проводять 3 однофазними або одним 3-фазним ватметром з 3 послідовними обмотками.

Варіант ІІ

Резонансні частотоміри застосовуються головним чином у радіотехніці. Ці прилади вимірюють частоту в межах 125 кГц...70 ГГц, мають високу надійність і просту конструкцію. Принцип дії полягає в настоюванні коливального контуру в резонанс з вимірюваним сигналом. Резонансні частотоміри мають похибку вимірювання 0,05...0,1%.

З точністю 5...10% частоту можна виміряти осцилографом за фігурами Ліссажу. На 1 канал осцилографа подається сигнал, частота якого вимірюється, а на 2 – напруга відомої частоти. На екрані осцилографа викреслюється фігура Ліссажу, котра буде нерухома при кратному відношенні частот.

Завдання № 29

Перекладіть українською мовою такі словосполучення (цифри запишіть словами):

Получить 2 заказных письма;

Предоставить 3 больничных листа;

Оформить 53 трудовые книжки;

Отпуск по болезни сроком 11 дней;

Поставить в розничную торговлю 25 тонн сливочного масла;

Заключить 4 договора по снабжению сырьем;

Выплатить пособие по безработице 24 мужчинам и 8 женщинам;

Выписать 2 личных листка по учету кадров;

Руководить акционерным обществом в 78 человек;

Возглавить 2 трудовых коллектива;

Вспахать 3,4 гектара земли.

Завдання № 30

З поданих сполучень слів оберіть правильні варіанти часу та випишіть їх.

Пів восьмої години, п’ятнадцать хвилин на дев’яту, за десять одинадцята, без десяти три, чверть по шостій, пять хвилин восьмої, за двадцять сьома, чверть на сьому, буду в тринадцять дня, зустріч о вісімнадцятій годині, зателефонуйте після десятої.

Завдання № 31

Записати слова , знімаючи скісну риску.

Колиб/то, будь/що, ні/скільки, будь/коли, де/на/чому, покищо/, що/хвилини, як/небудь, куди/небудь, все/таки, будь/який, на/жаль, до/речі, на/ жаль, у/ цілому, на/ перед, по/ друге, на/ пере/ додні, по/ нашому, рік/ у/ рік, водно/ час, один/ в/ один, на/ зразок, по/ всяк/ час, по/ нині, без/ потреби, по/ закону, в/ досталь, все/ одно, де/ далі, у/ продовж, будь/ який, все/ таки, без/ потреби, як/ най/ краще, на/ весні, сам/ на/ сам, де/ не/ де, кінець/ кінцем.

Завдання № 32

Зніміть скісні риски, запишіть слова правильно.

Ні/яка, не/форматований, ні/ким не/ форматований, не/форматувати, не/форматуючи, не/долік, не/здатний, не/обмежений, не/схожий, не/ відображати, не/обхідний, не/пов’язаний, не/пов’язаний з ідентифікацією, не/може, не/ма, не/має, не/залишиться, не/мають.

Завдання № 33

  • Перепишіть речення, знімаючи скісні риски.

  • Розставте розділові знаки.

  • Прокоментуйте правопис НЕ з різними частинами мови.

Варіант І

1. Розробку теорії рідкого стану речовин ще не/завершено й існу­ють різні його моделі.

2. Не/вдаючись у подробиці можна визначити за­гальну для всіх теорій концепцію що полягав в існуванні в рідині як хаотично розміщених атомів та молекул так і мікроскопічних утворень певної будови.

3. Тому в процесі гарячої обробки сталі межі зерен що не/мають сульфідів низької міцності витриму­ють механічні напруження і тріщин не/утворюється.

4. Воно дуже не/безпечне бо якщо вироблена сталь з підвищеним вмістом азоту має спочатку потрібні властивості згідно із стандартом то під час роботи виготовленого з неї об’єкту останній поступово втрачатиме не/обхідні властивості що призведе до його руйнування в не/передбачуваний момент.

5. Такі сталі називають не/старіючими.

Варіант ІІ

1. У більшості випадків ендогенні не/металеві включення впливають на властивості сталі негативно.

2. У кон­такті з газовою фазою таких компонентів у шлаку мабуть не/має.

3. Затікання шлаку до капілярної пори залежить не/лише від по­верхневих властивостей фаз а й від розподілу температури вогнетри­вів уздовж пори.

4. При цьому затікання припиняється навіть коли можливості затікання за рівнянням іде не/використані.

5. Струмінь що витікав в не/рухоме середовище називається зато­пленим.

6. Якщо об’єм відповідної фази наближається до нуля коли гравітаційного перемішування майже не/відбувається масоперенос визначається молекулярною дифузією.

Завдання 34

Виправте, де потрібно, подані словосполучення та запишіть їх правильно.

Прийти у справі, працювати по схемі, черговий по району, по питаннях комерційної торгівлі, за дорученням, після повернення, по всіх напрямках, наказ по відділенню, по закону, у відповідності з …, по замовленню, по власному бажанню, протягом дня, говорити англійською, по пошті, звіт по практиці, при таких умовах, на протязі кварталу, покласти в кишеню, в дві години, будинок в три поверхи, вступити в аспірантуру, залучити в роботу, один день в місяць.

Завдання №35

Перекладіть українською мовою стійкі фрази (письмово).

На прошлой неделе, на удивление, на протяжении двух лет, на повестке дня, назвать по фамилии, на всякий случай, наверстать упущенное, меры по предупреждению.

Завдання № 36

Тестування.