Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка до СР для ВС 2013.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
326.14 Кб
Скачать

Практичні вправи та завдання до модуля II

Завдання № 1

  • З поданого тексту випишіть слова та вирази, що є термінами та професіоналізмами.

  • Визначте основну думку тексту.

  • Випишіть слова, що можуть мати декілька значень.

Варіант 1

Процес розчинення може супроводжуватися поглинанням або ви­діленням теплоти, що відповідно спричинює збільшення або зменшен­ня концентрації насичення при підвищенні температури. У сталеплавильному виробництві використовують чавун, що є залізом, насиченим вуглецем. Як зазначалося, сталеплавильний шлак мо­же насичуватись оксидами кальцію, магнію, хрому і ванадію.

Розчинення речовини, що має кристалічну решітку твердого ті­ла, та перехід її атомів і молекул у розчин відбуваються завдяки тому, що хімічний потенціал речовини в розчині менший за хімічний потенціал речовини в твердому стані.

Варіант 2

Перехід відбувається як втрата речовиною далекого порядку будови зі збереженням лише ближнього порядку.

Якщо речовина А входить до твердого розчину, процес роз­чинення складається з таких етапів: молекулярна дифузія речовини з об’єму твердого тіла до поверхні розчинення; власне розчинення з переходом атомів і молекул речовини в рідину; їх масопереніс з поверхні розчинення до об’єму рідини.

Якщо процес лімітується масопереносом речовини в твердій фазі, в останній створюється градієнт концентрацій, а концентра­ція А на поверхні твердого тіла /поверхні розчинення/ менша за концентрацію насичення.

Завдання № 2

Доберіть синоніми (власне українські слова) до іншомовних слів.

Номенклатура, адаптувати, репрезентувати, прерогатива, периферійний, габарити, локальний

Завдання № 3

Перепишіть текст, розставте розділові знаки. Прокоментуйте, який вид скорочення використано, скорочення розшифруйте.

Якщо в ковшах з алюмосилікатною футеровкою ступінь десульфурації при обробці становить 65-80% то в ковшах з вапнисто-периклазною футеровкою 90% і більше.

У період між плавками футеровку ковша підігрівають на спеціальних стендах. Перед заливкою металу доцільно нагріти футеровку до температури 800…1200 ºС.

Високоякісні вогнетриви проміжні ремонти торкретування оптимальні режими теплової роботи футеровки ковшів можуть забезпечити зниження витрат ковшової цегли на 1т сталі до 4 кг і менше.

Завдання № 4

Відредагуйте подані речення. Запишіть стилістично правильний варіант речень.

Варіант І

1. Порівняймо деякі фізичні властивості сталі в твердому та рідкому станах /збільшення питомого об’єму в процесах плавлення та випарювання, прихована теплота плавлення та випарювання, теплоєм­ність тощо. 2. Причому кількість тих та інших однакова при умовах, в яких перебуває рідке залізо. 3. Але в практиці сталеплавильного виробництва зміст цих елементів у переважній більшості випадків перебував в межах, що забезпечують їх повну розчинність.

Варіант ІІ

1. Фосфор створює в залізі розчин заміщення і в рідкому стані розчиняється в кількості, по перевищує звичайно присутню. 2. Завдяки капілярності існує так званий робочий шар футеровки, просякнутий шлаком, що впливає на певні властивості цього прошарок; знижує його вогнетривкість і примушує приймати участь в окислювальних процесах у металі через наявність у шлаці (FeO).

Завдання № 5

Зробіть переклад поданих нижче слів.