Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 3, укр.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Парниковий ефект

Під "парниковим ефектом" розуміють можливе підвищення глобальної температури земної кулі в результаті зміни теплового балансу обумовлене парниковими газами.

Спалювання пальних копалин і інших видів палива супроводжується викидом вуглекислого газу в атмосферу. Збільшення кількості вуглекислого газу в результаті антропогенної дії веде до зміни теплового балансу Землі (украй небезпечним вважається викид близько 15-20 млрд. т. в рік). Вуглекислий газ пропускає ті, що падають на Землю сонячні випромінювання, але поглинає відбите від Землі довгохвильове інфрачервоне випромінювання. Це призводить до нагрівання атмосфери.

Забруднюючі домішки і пил в атмосфері поглинають частину випромінювання, що падає на Землю, що додатково підвищують температуру атмосфери.

Нагріта атмосфера посилає додатковий потік тепла на Землю, піднімаючи її температуру. Цей процес називається " парниковим" по аналогії з парником, в який вільно проходить сонячне випромінювання в оптичній частині спектру, а інфрачервоне випромінювання затримується. У міру збільшення забруднення атмосфери збільшується температура поверхні Землі. Особливо характерний прояв "парникового ефекту" в містах з промисловим виробництвом - температура в центрі виявляється на декілька градусів вище за температуру в околицях міста, особливо у безвітряну погоду.

Парникові гази - це гази, здатні посилено поглинати теплове випромінювання Землі і тепло господарської діяльності людини і тим самим розігрівати нижню частину атмосфери.

До парникових газів відносяться: - вуглекислий газ;

- водяні пари; - метан; - озон; - різні оксиди;

- хлорвуглецеві; - фторвуглецеві та ін.

Відомі близько 30 парникових газів, але основним є вуглекислий газ. За наявними даними, за рахунок парникових газів температура на Землі за останні 100 років підвищилася на 0,3 - 0,60С.

Зміна клімату вже привела до різного роду не бажаним наслідкам, включаючи погіршення стану здоров'я. Подальша зміна клімату у бік потепління може привести до танення вічних снігів і льодів, до підйому океану на 1,5 метра.

Прогнозується, що подальше потепління супроводжуватиметься:

- збільшенням нестійкості погоди;

- зміщенням меж природних зон;

- прискоренням вимирання тварин і рослин;

- загибелі екосистем суші і водних об'єктів;

- порушенням циркуляції в атмосфері.

Існують чинники, що діють в напрямі протилежному парниковому ефекту. Так, запилена атмосфери, що збільшується, призводить до підвищення вологості, хмарності, що перешкоджає вступу до земної поверхні сонячної радіації.

Основне джерело атмосферного пилу - здобич і використання будматеріалів, металургійна промисловість. У пилі багато різних матеріалів(гіпс, азбест, кварц та ін.), близько 20 % окислу заліза, 15 % силікатів, 5 % сажі, окислів різних металоїдів.

Вступ техногенних часток в атмосферу Землі складає щорічно 500 млн. т. Пил створює екран для сонячної радіації, із-за забруднень великі міста отримують на 15 % менше сонячного світла. Викладене призводить до вихолодження нижнього шару атмосфери.

"Ядерна зима" - це модель охолодження Планети під впливом різкого збільшення запиленої атмосфери.

Таким чином, можливе потепління клімату - "парниковий ефект" - може привести до катастрофічних наслідків.