Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 3, укр.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Питання 2. Антропогенне забруднення гідросфери

У своєму нескінченному кругообігу вода то захоплює і переносить безліч розчинених або зважених речовин, то очищається від них. Багато хто з домішок у воді є природним і потрапляє туди разом з дощем або ґрунтовими водами. Той же шлях проходять і деякі із забруднюючих речовин, пов'язаних з діяльністю людини.

Під забрудненням водойм розуміють зниження їх біосферних функцій і екологічного значення в результаті вступу в них шкідливих речовин.

Забруднення вод проявляється в зміні фізичних і органолептичних властивостей (порушення прозорості, забарвлення, запахів, смаку), збільшення змісту сульфатів, хлоридів, нітратів, токсичних важких металів, скороченні розчиненого у воді кисню повітря, появі радіоактивних елементів, хвороботворних бактерій і інших забруднювачів.

Встановлено, що забруднення вод можуть викликати більше 400 видів речовин. У разі перевищення допустимої норми хоч би по одному з трьох показників шкідливості :

- санітарно-токсичному;

- загально санітарному;

- органолептичному, вода вважається забрудненою.

Забруднювачі розрізняють на:

- хімічні - стічними водами промислових підприємств, побутовими стічними водами, продуктами розкладання сміттєвих звалищ, мінеральними добривами, пестицидами;

- бактеріологічне - побутовими стічними водами, стічними водами з тваринницьких ферм, органічними добривами при неправильному їх використанні, сміттєвими звалищами;

- механічні;

- теплові - скиданнями води з теплових і атомних електростанцій;

- радіоактивні - скиданнями води з атомних електростанцій, похованнями радіоактивних відходів, в наслідку аварій на підприємствах і атомних електростанціях.

Найчастіше зустрічається хімічне і бактеріологічне (біологічне) забруднення, рідше спостерігається радіоактивне, механічне, теплове забруднення.

  • Стадіями забруднення природних вод є:

- початкова, коли концентрація забруднюючих речовин у воді не призводить до негативних змін її властивостей. Зміни знаходяться в межах норм, визначених державними стандартами, вода придатна для використання, але наявність шкідливих речовин вказує на наявність джерела забруднення;

- небезпечна стадія, коли концентрація забруднюючих речовин у воді вище гранично допустимих (ГДК), що призводить до негативних патогенних змін властивостей води.

Серед хімічних забруднювачів до найбільш поширених відносять нафту і нафтопродукти, синтетичні поверхнево-активні речовини (СПАР), пестициди, важкі метали, діоксин та ін.

Хімічне забруднення - найбільш поширене стійке і таке, що далеко поширюється.

Воно може бути:

- органічними (феноли, нафтоносні кислоти, пестициди та ін.);

- неорганічними (солі, кислоти, луги);

- токсичними (миш'як, з'єднанні ртуті, свинцю, кадмію та ін.);

- нетоксичними.

При осадженні на дно водойм або при фільтрації в пласті, шкідливі хімічні речовини сортирували частками порід, окислюються і відновлюються, випадають в осад, і так далі, проте, як правило, повного очищення забруднених вод не відбувається. Осередок хімічного зараження підземних вод і сильно проникних ґрунтах може поширюватися до 10 км. і більше.

Бактерицидне забруднення виражається в появі у воді патогенних бактерій, вірусів (до 700 видів), простих, грибів та ін. Цей вид забруднень носить тимчасовий характер.

Механічне забруднення характеризується попаданням у воду різних механічних домішок (пісок, шлам, мул та ін.). Механічні домішки можуть значно погіршити органолептичні показники вод.

Стосовно поверхневих вод виділяють ще їх забруднення (а точніше засмічення) твердими відходами (сміттям), залишками лісосплаву, промисловими і побутовими відходами, які погіршують якість вод, негативно впливають на умови мешкання риб, стан екосистем.