Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД Лекция 3, укр.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Забруднення ґрунтів

Поверхневі шари ґрунтів легко забруднюються. Великі концентрації в ґрунтах різних хімічних сполук - токсикантів згубно впливає на життєдіяльність ґрунтових організмів. При цьому втрачається здатність ґрунту до самоочищення від хвороботворних і інших небажаних мікроорганізмів, що відгукнеться тяжкими наслідками для людини, рослинного і тваринного світу. Наприклад, в сильно забруднених ґрунтах збудники тифу і паратифу можуть зберігатися до півтора років, тоді як в не забруднених - лише впродовж двох-трьох днів.

Шляхи забруднення ґрунту

Різні ґрунтові забруднення, більшість з яких антропогенного характеру, різними шляхами потрапляє в грунт:

1. З атмосферними осіданнями. Багато хімічних сполук, що потрапляють в атмосферу в результаті роботи підприємств, потім розчиняються в крапельках атмосферної вологи і з осіданнями випадають на грунт. Це, в основному, гази - оксиди сірки, азоту та ін. Більшості з них не просто розчиняються, а утворюють хімічні сполуки з водою, що мають кислотний характер. Таким чином, і утворюються кислотні дощі.

2. Що осідають у вигляді пилу і аерозолів. Тверді і рідкі з'єднання при сухій погоді зазвичай осідають безпосередньо у вигляді пилу і аерозолів. Такі забруднення можна спостерігати візуально, наприклад, навколо котельних взимку сніг чорніє, покриваючись частками сажі, автомобілі, особливо в містах і біля доріг, вносять значний внесок в поповнення ґрунтових забруднень.

Це важкі метали сірчисті і азотні з'єднання.

3. При безпосередньому поглинанні грантом газоподібних з'єднань. Насухо погоду гази можуть безпосередньо поглинатися ґрунтом, особливо вологим. Таким чином, в грунт потрапляє сірка, мідь, цинк, свинець, цезій і ін. наявні в забрудненому повітрі речовини.

4. З рослинним опадом. Різні шкідливі сполуки, у будь-якому агресивному стані, поглинаються листям через стоми або осідають на поверхні. Потім, коли листя падає, усі ці з'єднання поступають в грунт. Таким чином в грунт потрапляють важкі метали, азотні, фосфорні, сірчані та ін. з'єднання, пестициди.

Висновок

У наш час фауна і флора дозволяє людству вирішувати найважливіші проблеми: продовольчу, енергетичну, екологічну і охорона здоров'я населення.

У 1970 г за ініціативою ЮНЕСКО виконується програма "Людина-біосфера". У усіх регіонах планети здійснюються комплексні багаторічні дослідження впливу людства на біосферу.

Лекція 3. Вплив людини на довкілля.

Зміст:

Вступ

1. Дія людини на довкілля. Антропогенне забруднення атмосфери, парниковий ефект, кислотні дощі, смог, руйнування озонової оболонки Землі.

2. Антропогенне забруднення гідросфери

3. Антропогенне забруднення літосфери

Висновок

Література

    1. Хван Т.А., Хван П.А. Безопасность жизнедеятельности. Учебное пособие для вузов. - Ростов-на-Дону.: Фенікс, 2000. -352 с., (С. 103-127)

    2. Желібо Є.П., Завірюха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. - Львів.: Каравела. 2001, - 320 с. (С. 181-182).

    3. Ярошевська В.М. Безпека життєдіяльності. Підручник. - Київ.: Професіонал, 2004. (С. 99-130).

    4. Бедрій Я.І., Нечай В.Я. Безпека життєдіяльності. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. - Львів.: Магнолія, 2007. - 499 с. (С. 398-403).

Тестові завдання