Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Chesnok_S_P.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
599.55 Кб
Скачать

4.4. Таблиці

Для зручності користування цифровий матеріал оформляється у вигляді таблиць. Таблиця розташовується безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. Таблицю можна розміщувати вздовж або впоперек аркуша, дотримуючись полів.

На всі таблиці повинні бути посилання в тексті. Таблиці, за винятком таблиць додатків, слід нумерувати арабськими цифрами в межах розділу. Номер таблиці пишеться перед її назвою і складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою. Таблиці додатків позначаються окремою нумерацією арабськими цифрами. Назву таблиці пишуть малими літерами, крім першої великої над таблицею посередині. Назва повинна бути стислою і відповідати змісту таблиці. Наприклад: 1.2. Склад земельних угідь - друга таблиця першого розділу.

У випадку, коли таблиця не поміщається на одному аркуші, її назва вказується лише над першою частиною. Над наступними частинами пишуть « Продовження таблиці » з зазначенням номера. При розміщенні таблиці на кількох аркушах у кожній частині повторюють шапку, чи боковик, однак допускається їх заміна відповідно номерами колонок, чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами в першій частині таблиці.

Шапка від решти таблиці теж відокремлюється лінією. Якщо в кінці сторінки таблиця переривається і її продовження буде на наступному аркуші, нижню обмежуючу лінію не проводять. Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують колонки і рядки таблиці, можна не проводити, якщо їх відсутність не заважає користуванню таблицею.

Заголовки колонок і рядків таблиць слід писати з великої літери, а підзаголовки колонок - з малої, якщо вони складають одне речення із заголовком, або з великої літери, якщо мають самостійне значення. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапка не ставиться. Заголовки і підзаголовки колонок указують в однині. Заголовки колонок записуються паралельно рядків таблиці, за необхідності допускається перпендикулярне розташування заголовків колонок.

  1. 5. Ілюстрації

Ілюстрації (рисунки, графіки, схеми, діаграми, ескізи, фотознімки) розміщуються безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для пояснення тексту, що викладається. На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті. Фотознімки, розміром меншим за формат А 4, наклеюються на аркуш наступної сторінки тексту.

Ілюстрації повинні мати назву і позначатися словом « Рисунок ». Слово « Рисунок » і найменування розміщують під ілюстрацією, а за наявності вільного місця - збоку. Ілюстрації послідовно нумеруються в межах розділу арабськими цифрами ( за винятком ілюстрацій, наведених у додатках ). Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою.

  1. 6. Формули

Формули розташовуються безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині рядка. Вище і нижче кожної формули повинно бути залишено один вільний рядок.

Формули в тексті (за винятком формул у додатках) нумеруються арабськими цифрами в межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули, відокремлених крапкою. Наприклад: ( 6.5 ) - п'ята формула шостого розділу. Номер формули вказують на рівні формули в крайньому правому положенні рядка.

У формулах використовуються символи, встановлені відповідними державними стандартами. Пояснення символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули, повинні бути наведені безпосередньо під формулою. Пояснення кожного символу слід давати з нового рядка в тій послідовності, в якій символи наведені в формулі. Перший рядок пояснення повинен починатися словом « де » без двокрапки.