Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Chesnok_S_P.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
599.55 Кб
Скачать

5.4. Розрахунок можливого рівня врожайності культури

Сучасний розвиток науки дозволяє встановити для кожної місцевості суму надходження ФАР, коефіцієнт використання ФАР рослинами та калорійність одиниці сухої речовини біомаси сільськогосподарських культур. На підставі таких даних ( додатки М, Н, Т ) встановлюється рівень потенційно можливої врожайності за формулою:

Уп = К * n *Q ,

100 * g * ( 100 – x )

(5.4.1)

де Уп – потенційна врожайність основної продукції

при стандартній вологості, ц/га;

К - коефіцієнт використання ФАР, %;

n - коефіцієнт господарської ефективності врожаю;

∑Q – сума надходження ФАР за період вегетації

культури, ккал/га;

g - калорійність абсолютно сухої речовини, ккал/кг;

х - стандартна вологість продукції, %;

100 - для перерахунку врожаю, ц/га.

Дійсно можлива врожайність ( Удм ), ц/га за кількістю продуктив­ної вологи визначається за формулою:

Удм = n * ( Wn + W0 ) * 104 , (5.4.2)

Кв * ( 100 – х )

де Удм - дійсно можлива врожайність основної продукції за стандартної вологості, ц/га;

n – коефіцієнт господарської ефективності врожаю;

Wn – запас вологи в метровому шарі грунту на початку вегетації, мм;

W0 – сума опадів за вегетацію, мм;

Кв – коефіцієнт водоспоживання, м3 води на одну тонну

абсолютно сухої речовини;

х – стандартна вологість основної продукції, %;

104 ( 10 * 10 * 100 ) – для перерахунку вологи ( мм в т/га ), урожайності ( ц/га ) за стандартної вологості.

Для розрахунку Удм, на підставі даних найближчої метеостанції, знаходиться середня за вегетаційний період культури кількість атмосферних опадів, встановлюються запаси вологи в метровому шарі ґрунту на початку вегетації ( дод. П, Р, С, Т ). Ці та інші дані можуть бути видані як індивідуальне завдання.

Генетичний потенціал районованих сортів (гібридів) встановлюється шляхом аналізу врожайності, одержаної в найближчих науково - дослідних установах, сортовипробувальних станціях, сортодільницях, а також у господарствах відповідної зони. Потенційні врожайності районованих сортів у зоні дії навчального закладу наведені в дод. У.

5.5. Розробка системи агротехнічних заходів вирощування запрограмованого врожаю культури

У цьому розділі студент повинен використати багаж набутих за час навчання знань та показати вміння застосовувати ефективні технологічні прийоми впливу на процеси формування врожаю і його якість з метою одержання екологічно чистої, конкурентоспроможної продукції. Потрібно запропонувати сучасну технологію вирощування культури, яка б, стосовно конкретних умов господарства, охоплювала всі технологічні процеси. При написанні розділу використовуються дані наукових установ та висвітлено у спеціальній літературі досвід.

5.5.1. Господарсько-біологічна характеристика вибраних для вирощування сортів. Розглядаючи господарсько - біологічну характеристику сортів, важливо звернути увагу на рівень урожайності, до якої групи стиглості відноситься, стійкість до хвороб, на вимоги до умов вирощування, а також на реакцію до окремих прийомів агротехніки.

5.5.2. Розміщення культури в сівозміні. На основі даних науково - дослідних установ та досягнень практики намітити розміщення культури в сівозміні і обгрунтувати вибір попередників.

5.5.3. Обробіток ґрунту. Залежно від ґрунтової відміни, гранулометричного складу, попередника, погодних умов, забур'яненості поля тощо вказати прийоми обробітку, строки виконання робіт, склад агрегатів, число проходів по полю, вимоги до якості. Звернути увагу на ресурсозбереження. Запропоновану систему прийомів обробітку записати у формі табл. 1.

Таблиця 1