Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Chesnok_S_P.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
599.55 Кб
Скачать

5. Рекомендації щодо висвітлення окремих розділів курсової роботи

Вступ. Коротко висвітлити народногосподарське значення вибраної культури, стан вирощування в країні та господарстві, шляхи підвищення врожайності. Визначити задачі курсової роботи.

5.1. Загальні відомості про господарство та вирощувані культури

У стислому вигляді описати загальні відомості про господарство, його місцезнаходження, відстань до райцентру, пунктів реалізації сільськогосподарської продукції, найближчої залізничної станції. Показати склад земельних угідь, на яких грунтах вони розміщуються, дати агрохімічну характеристику основних типів ґрунтів. Охарактери­зувати метеорологічні умови. Навести дані про структуру посівних площ господарства, динаміку врожайності за останні три роки. Вказати причини зниження виробництва продукції рослинництва.

Матеріали розділу узагальнюються в таблицях, форми яких наведенні в додатках В, Д, Е, Ж, К, Л.

5.2. Коротка ботанічна характеристика та вимоги культури до умов росту і розвитку

У самих загальних рисах описується ботанічна характеристика культури, вказується приналежність до родини, роду, виду. Відмічається характер будови кореневої системи, стебла, листя, суцвіття, плоду, насіння. Висвітлюються вимоги культури до умов вирощування. Дія температури на ріст і розвиток рослин: мінімальні, оптимальні і максимальні температури при проростанні насіння та за етапами органогенезу, біологічний мінімум активних температур для завершення вегетації. Відношення до вологи: необхідна кількість води для проростання насіння, транспіраційний коефіцієнт, потреба у воді в різні періоди вегетації, критичні періоди водоспоживання. Реакція рослин на інтенсивність освітлення та тривалість дня, пов'язане з цим відношення до строків сівби, густоти посіву. Потреба рослин у мінеральному живленні, надходження поживних речовин у рослини.

5.3. Особливості ведення галузі рослинництва в умовах реформування земельних відносин та стан технології вирощування культури в господарстві

У цьому розділі, крім загальних питань реформування земельних відносин, необхідно показати причини, які стримують зростання виробництва продукції рослинництва в фермерських господарствах. Особливу увагу слід звернути на наступні питання: надмірна розораність земель сільськогосподарського використання; дрібноконтурність, порушення структури земельних угідь, посівних площ, сівозмін; загострення екологічних проблем; руйнування природної родючості ґрунтів унаслідок інтенсивного обробітку, невірного застосування добрив тощо; відсутність необхідної техніки, добрив, пестицидів, а в окремих випадках, їх неефективне використання; порушення вимог до строків та якості виконання польових робіт; недбале ставлення до насінництва; неврегульованість політики цін на сільськогосподарську продукцію та засоби виробництва. У розділі можуть бути розглянуті інші причини об’єктивного і суб’єктивного характеру.

Потрібно проаналізувати фактичний стан вирощування культури в господарстві ( якщо в господарстві культура не вирощується, обґрунтувати необхідність вирощування ), виділити недосконалі місця в існуючій технології на підставі зробленого аналізу намітити конкретні завдання для вирішення в подальших розділах роботи.